LJUBAVNI TROKUT

POKOJNA GLUMICA BILA JE U CENTRU HOLIVUDSKOG SEKS SKANDALA Ono što su danas Jennifer, Brad i Angelina nekad su bili Debbie, Eddie i Elizabeth

Prijatelji u izlasku 1957. - Elizabeth Taylor s mužem Mikeom Toddom i Debbie Reynolds s mužem Eddiejem Fisherom
 Getty Images

Desetljećima prije nego što su se holivudski miljenici Jennifer Aniston i Brad Pitt razveli zbog fatalne Angeline Jolie, gotovo identičan skandal izazvao je ljubavni trokut koji su činili Debbie Reynolds, Elizabeth Taylor i Eddie Fisher.

Debbie je u to vrijeme bila mlada glumica, ‘djevojka iz susjedstva’ i mlada majka tek rođenog sina Todda i dvije godine stare kćerke Carrie Fisher. Liz Taylor je bila zvijezda čije su fotografije visjele po zidovima svih svjetskih kino dvorana i u to je vrijeme promovirala svoj novi film ‘Mačka na vrućem limenom krovu’. Eddie je bio pjevač i tiha patnja tinejdžerki koji je iz bračne postelje, koju je dijelio s Debbie, uskočio u Lizin krevet.

Kad su je u rujnu 1958. procurila vijest da je Taylor otela Fishera simpatičnoj glumici, naslovnice tabloida su eksplodirale, piše New York Post. Tri najveće svjetske zvijezde našle su se u vrtlogu skandala pod budnim okom javnosti.

Reporteri su doslovce kampirali na travnjacima pred kućama aktera da su jednom prilikom, pokušavajući se pomiriti, Fisher i Reynolds bježali iz kuće kroz stražnja vrata, preko susjedove ograde, samo da bi izbjegli novinare. ‘Sav taj publicitet i skandal… Bilo mi je strašno teško tako javno podnositi poniženja’, rekla je u intervjuu ovom magazinu 1973. Reynolds.

Da stvar bude gora, ona i Elizabeth su prije prevare bile najbolje prijateljice. Upoznale su se kao tinejdžerke u studiju MGM, a na koncu su se udale za najbolje prijatelje. Fisher je bio jako dobar s Elizabethinim trećim mužem, Mikeom Toddom, te mu je bio kum na vjenčanju dok je Debbie bila počasna kuma. Po njemu su Debbie i Eddie i nazvali svog sina.

4th June 1957:  American singing star Eddie Fisher and his wife, film star Debbie Reynolds at a press reception. Eddie Fisher is to appear at the London Palladium in mid-June.  (Photo by John Franks/Keystone/Getty Images)
John Franks/Keystone / Getty Images
Debbie Reynolds i Eddie Fisher 1957.

Pedesetih je godina Reynolds bila na glasu kao miljenica Amerike, a Taylor kao najveća zavodnica u Americi. Prijatelji su zajedno ljetovali i putovali na egzotična mjesta, a Todd i Taylor su navodno bili ludi jedno za drugim.

Jedno jutro u ožujku 1958. primili su vijest da je Todd poginuo u avionskoj nesreći. Debbie se u svojim memoarima prisjetila kako je tad pomislila da će Elizabeth biti slomljena. Odmah je potjerala muža da je ide utješiti ozbirom da je bio njegov najbolji prijatelj.

1957:  British-born film star Elizabeth Taylor holds a press conference with her third husband, American stage producer Mike Todd.  (Photo by Terry Disney/Central Press/Getty Images)
Terry Disney/Central Press / Getty Images
Elizabeth Taylor i Mike Todd

Debbie se kasnije prisjetila njihove ljubavi: ‘Ne moram napominjati da sam bila nevina kad sam se udala, kao i moja majka, i moja baka. Zaprosio me na trećem spoju, a onda mi je mjesec dana kasnije poklonio najveći dijamantni prsten koji sam ikad vidjela.

Mediji su im tepali ‘omiljeni par Amerike’ premda se već nekoliko mjeseci nakon svadbe Fisher udaljio i postao je muž kojeg nema kod kuće. Nakon dvije godine i dvoje djece Toddov se privatni avion srušio iznad Novog Meksika. Imao je samo 48 godina, a njegova udovica 25. U jednogodišnjem su braku dobili kćer Lizu.

‘Elizabeth je bila u šoku i slomljena od boli’, prisjetila se Debbie u memoarima, no zbog medijskih je natpisa završila na kućnoj njezi i tabletama. Najčešće ju je posjećivao Eddie Fisher, a njegova kćer Carrie će se kasnije ironično osvrnuti na to: ‘Tješio ju je cvijećem, a na koncu ju je utješio svojim penisom.’

Actress Elizabeth Taylor (R) poses with screenwriter Carrie Fisher during a photo opportunity at the Gay and Lesbian Alliance Against Defamation Awards Dinner April 15 in Los Angeles after Fisher presented Taylor with the organizations Vanguard Award. The award was presented for Taylor's significant efforts in promoting equal rights for lesbian and gay people and for her tireless fight against HIV/AIDS. Fisher is the daughter of actress Debbie Reynolds and Eddie Fisher, Taylor's ex-husband.

FSP - RTR36M7
REUTERS
Elizabeth Taylor i Debbiena kćer, Carrie Fisher

Reynolds je u kolovozu 1958. uhvatila muža da prizna aferu premda su o tome već naveliko kružili tračevi. Pretpostavila je da se Elizabeth i Eddie nalaze u hotelu Plaza u New Yorku pa je nazvala recepciju i predstavila se kao Dean Martin.

Nakon kratkog vremena Eddie se javio: ‘Pa gdje si, Dean, zašto zoveš usred noći?’

Reynolds mu je na to odgovorila: ‘Makni se, Eddie, želim razgovarati s Elizabeth.’ Tad je čula Liz kako u pozadini viče: ‘Tko je to na telefonu, dragi?’ ‘Htjela sam se ubiti. I pokušala sam s tabletama’, priznala je kasnije Debbie, no nije mogla tu ideju provesti u djelo jer nije htjela ostaviti djecu.

British-born actor Elizabeth Taylor sits on a lawn chair in a formal dress, and holds a cigarette and glass, 1958. Sitting to her left is her husband, film producer Mike Todd (1909 - 1958), who speaks with her mother, Sara Taylor (1896 - 1994) while her father, Francis Taylor (1897 - 1968), stands with his hands in his pockets. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
Hulton Archive / Getty Images
Na fotografiji: Elizabeth Taylor i Mike Todd koji razgovara s elizabethinom mamom Sarom Taylor, njezin otac Francis Taylor stoji

Međutim, sve se vraća, sve se plaća. Kako je Liz otela Eddieja Debbie, tako je ubrzo Richard Burton oteo Liz Eddieju koji je postao predmet šala stand-up komičara, odao se kocki i drogama te pisanju memoara.

Prijateljice su pak nastavile svoje uspješne karijere i pomirile su se vrlo brzo nakon što su Elizabeth i Fisher prekinuli. ‘Elizabeth i ja smo tišle na krstarenje i našle se na istom brodu. Poslala mi je poruku pa sam joj odgovorila da sve trebamo zaboraviti’, rekla je Debbie.

Kad je umrla 2011. godine sa 79 godina, Elizabeth Taylor je u oporuci ostavila Debbie kovčeg nakita optočenog safirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:24