PRED LICEM PRAVDE

POROTNICI ODLUČUJU O SUDBINI HARVEYJA WEINSTEINA Sudi mu se za predatorski seksualni napad, silovanje i kriminalni seksualni čin

Harvey Weinstein
 AFP

Porotnici u utorak počinju odlučivati o sudbini bivšeg holivudskog producenta Harveyja Weinsteina kojemu se sudi zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Osramoćenom 67-godišnjem filmskom mogulu prijeti doživotna zatvorska kazna ako ga njujorška porota, koju čini sedam muškaraca i pet žena, osudi za predatorski seksualni napad.

Više od 80 žena optužilo je Weinsteina za seksualno zlostavljanje od početka pokreta #MeToo u listopadu 2017.

Porotnici razmatraju samo dvije optužbe koje su podnijele bivša glumica Jessica Mann i bivša asistentica produkcije Mimi Haleyi.

Mann (34) optužila je Weinsteina za silovanje u ožujku 2013., a Haleyi da ju je natjerao na oralni seks u srpnju 2006.

Suđenje koje je započelo 22. siječnja pokrenulo je složena pitanja oko pristanka na seksualni odnos i zloporabe moći.

U unakrsnom ispitivanju i Mann i Haleyi priznale su barem jedan sporazumni seksualni susret s Weinsteinom nakon navodnih napada.

Weinsteinovi odvjetnici na sudu su iznijeli desetke emailova i tekstualnih poruka prema kojima su i Mann i Haleyi nastavile imati prijateljski odnos s Weinsteinom godinama nakon navodnih napada.

Njegov tim tvrdi da su se odnosi dogodili uz pristanak te da su one koristile seks za napredovanje u karijeri.

Porota je čula svjedočenja još četiriju žena. Glumica Annabella Sciorra rekla je da je Weinstein u zimu 1993. ili 1994. ušao u njezin stan i silovao je.

Optužba je zastarjela pa se ne može tretirati kao odvojen zločin, ali mogla bi djelovati kao otežavajući faktor koji bi išao u prilog najozbiljnijoj optužbi u slučaju, predatorskom seksualnom napadu, zbog kojeg se može dobiti doživotna kazna zatvora.

Tužitelji su pozvali ostale tri žene kako bi njihova svjedočenja osnažila dokaze o Weinsteinovoj namjeri, ali nisu ga optužili za zločine povezane s njihovim svjedočenjima.

U završnim argumentima u četvrtak odvjetnica Donna Rotunno pozvala je porotnike da postanu "nepopularni" i oslobode Weinsteina.

Rekla je da tužitelji nisu iznijeli nikakve forenzičke dokaze i nemaju svjedoke.

Sudac James Burke će porotnicima dati upute u 14,30 sati, prije nego što se povuku i donesu presudu.

Podsjetit će ih da za osudu moraju biti potpuno sigurni u njegovu krivnju, izvan svake razumne sumnje.

Weinsteinu se sudi za predatorski seksualni napad, silovanje i kriminalni seksualni čin.

Porota mora donijeti jednoglasnu odluku za svaku točku optužnice.

Ako to ne uspiju učiniti, sudac može poništiti suđenje.

Weinstein se suočava s odvojenim istragama o seksualnim zločinima u Los Angelesu i također je predmet nekoliko građanskih tužbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:15