NA NJOJ PLOVI UDOVICA S PARTNEROM

POSLJEDNJI OSTVARENI SAN STEVEA JOBSA USIDREN ISPRED LOKRUMA Aluminijska jahta Venus duga je 80 metara, a na komandnom mostu je niz 27-inčnih iMacova

 
 CROPIX

Udovica osnivača Applea, Stevea Jobsa, Lauren Powell Jobs, posjetila je danas Dubrovnik u društvu svog partnera, bivšeg gradonačelnika Washingtona, Adriana Fentyja, te članova svoje obitelji. Svoju supetjahtu Venus usidrili su ispred otoka Lokrum u dubrovačkom akvatoriju, a potom prošetali zidinama i Stradunom, piše Dubrovniknet.hr.

Inače, jahta Venus je bio posljednji Jobsov projekt i nešto o čemu je osnivač Applea godinama sanjao.

Naime, često je volio ploviti s obitelji, ali bi ga već nakon nekoliko dana sve jahte koje bi unajmio za plovidbu po Karibima, Južnom Pacifiku ili Sredozemlju počele toliko živcirati zbog svojih dizajnerskih nedostataka da bi često potrpao obitelj u zrakoplov i odveo ih na čvrsto tlo, na Havaje.

Jobs, koji je umro od raka gušterače u listopadu 2011., naravno, nije vidio svoj brod iz snova, a upravo zato što je slutio da bi se to moglo dogoditi, 2009. skoro je odustao od gradnje.

Jahta Venus dugačka je 80 metara, cijela je napravljena od aluminija, što je čini mnogo lakšom i pokretljivijom od većine brodova tih dimenzija. Specijalno ojačane staklene stijene okružuju cijeli pramac i prednju polovicu broda, visoke su 3 metra i predstavljaju vanjske zidove kabina. Na krmi se nalazi ogroman ograđeni kokpit i sunčalište. Na komandnome mostu postrojen je niz 27-inčnih iMacova koji kontroliraju sve upravljačke mehanizme, kao i ostale sisteme na brodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:17