ZVIJEZDA 'JOKERA'

POTRESNA ŽIVOTNA PRIČA ZVIJEZDE FILMSKOG HITA KOJI RUŠI REKORDE GLEDANOSTI Bježao je s obitelji od zloglasnog kulta, gledao brata kako umire od droge

Mediji diljem svijeta otkrivaju najintimnije detalje iz privatnog života Joaquina Phoenixa, čiji najnoviji film ruši rekorde gledanosti
Joaquin Phoenix
 Jean-Paul Pelissier / REUTERS

- Stvarno vjerujete u to? Bila je to šala. Bila je to zaj......ja na račun novinara! Zafrkavao se jer su mu dojadila glupa pitanja koja su mu postavljali! - rekao je nedavno Joaquin Phoenix (44) u intervjuu za Vanity Fair odgovarajući na pitanje o izjavi njegova brata Rivera za magazin Details 1991. godine.

River, tada na vrhuncu slave, izjavio je kako je nevinost izgubio kao četverogodišnjak, u vrijeme dok je njegova obitelj bila u zloglasnom kultu Božje djece, povezanom sa seksualnim iskorištavanjem i brojnim drugim zločinima.

Riverova izjava

Ta Riverova izjava oživi u svakom intervjuu, svakom napisu o sjajnom glumcu koji je umro dvije godine kasnije od mješavine droge i alkohola, ali i bilo kojem od članova njegove obitelji. Oživjela je i sada, kada film “Joker”, u kojem naslovnu ulogu igra Joaquin, ruši rekorde u kinima, baš kao i sve druge priče o teškom djetinjstvu i ružnim događajima i tragedijama u obitelji Phoenix.

JOAQUIN PHOENIX as Arthur Fleck
Joker (2019)
*Filmstill - Editorial Use Only*, Image: 472102509, License: Rights-managed, Restrictions: Filmstill // HANDOUT / EDITORIAL USE ONLY!
Please note: Fees charged by the agency are for the agencyÕs services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material. Images should only be used for editorial purposes by newspapers or magazines or websites in connection with the event/movie (etc). E.g.:
Real Name as Character Name in Film Title (year)
No other use is authorized.
Filmstill // HANDOUT / EDITORIAL USE ONLY!
Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material. Images should only be used for editorial purposes by newspapers or magazines or websites in connection with the event/movie (etc). E.g.:
Real Name as Character Name in Film Title (year)
No other use is authorized., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Film Stills, Image  Capital Pictures
Profimedia, Film Stills, Image Capital Pictures

Glumac čiju maestralnu interpretaciju jezivog Jokera hvale i oni kojima se film u režiji Todda Phillipsa ne sviđa previše ili ga smatraju prosječnim, nikad nije negirao da mu djetinjstvo nije bilo lako. Ipak, pokušava zauzdati priče o zlostavljanju i životu u kultu te je danas rječitiji nego ikada.

- Roditelji nas nikad nisu zanemarivali - rekao je Vanity Fairu.

Joaquin je treće od petoro djece Arlyn i Johna Bottoma. River, Rain, Joaquin, Liberty i Summer rođeni su u različitim zemljama, gdje su živjeli njihovi roditelji, pripadnici kulta Božje djece, koji je 1968. godine osnovao bivši pastor David Hunt. Godinama su slijedili i širili Huntovo učenje, no sve se promijenilo 1977. godine, kad su dobili uputstvo iz centrale kulta, u kojem se od članova tražilo da flertanjem, zavođenjem i seksom privuku nove sljedbenike.

- Rekli smo: ‘J...š to, brišemo odavde’ - kazao je Phoenix kojem posebno smetaju priče koje njegove roditelje prikazuju kao zlostavljače. - Mislim da su oni bili idealisti, vjerovali su da su u grupi koja dijeli njihova uvjerenja i vrijednosti. Vjerojatno su tražili sigurnost i obitelj. A onda su sve to izgubili.

Bijeg i život u kampu

Obitelj, tada još s prezimenom Bottom, pobjegla je iz Venezuele na teretnom brodu koji je prevozio igračke i mali je Joaquin svoj treći rođendan, 28. listopada, proveo na palubi gledajući ocean i dijeleći s bratom i sestrama prvi kolač u životu, rođendansku tortu koju mu je napravio brodski kuhar.

Nakon bijega, živjeli su Floridi, u naselju kamp prikolica. Promijenili su prezime u Phoenix, simbolično prekidajući vezu sa starim životom i osnažujući se za “dizanje iz pepela”. Kako je Joaquin Phoenix jednom ispričao, 1979. godine svi su se utrpali u stari karavan u kojem su gotovo živjeli i zaputili se prema Hollywoodu, gdje će se djeca početi baviti glumom i pjesmom, promovirati veganizam i prava životinja, na čelu s devetogodišnjim, sjajnim, nevjerojatno talentiranim Riverom.

Stvari će se s godinama popraviti, roditelji će se zaposliti, a dječja petorka svojim honorarima od pjevanja, plesa i glume, pomoći u punjenju obiteljskog budžeta. Joaquin je prvi glumački angažman dobio kao devetogodišnjak, uz starijeg brata, u jednoj epizodi serije “Seven brides for seven brothers” i od tada radi s jednom pauzom od tri godine, nakon Riverove smrti i jednom recentnijom, od 2006. do 2010., kad se bio odlučio baviti produkcijom i promišljati što dalje.

Braća i sestre Phoenix su se oduvijek držali skupa i bili bliski, no Joaquin je posebno blizak bio sa starijim bratom. Nedavno je, u dirljivom govoru na Toronto International Film Festivalu, rekao da bez Rivera ne bi bilo ni njegove karijere, ni nominacija za Oscara, ni osvojenog Zlatnog globusa i Grammyja.

Publicity Film Still from
LFI/Photoshot/Avalon Editorial/Profimedia
River Phoenix

‘Moraš glumiti’

- Imao sam 15, 16 godina i nisam bio siguran što ću dalje. Jednog dana je River došao s posla, imao je kasetu s filmom ‘Razjareni bik’. Sjeli smo i gledali film. Sljedeći dan me probudio i natjerao da opet gledam film. Rekao mi je: ‘Moraš glumiti. Ovo je ono što trebaš raditi’. Nije me pitao što želim, rekao mi je što moram. Dužan sam mu, jer mi je gluma dala nevjerojatan život - ispričao je.

I dan-danas, kad ga pitaju o bratovoj smrti, Joaquin o tome ne želi pričati. Joaquin i sestra Rain, koji su bili s njim pred klubom Viper Room, gdje se srušio, nisu mogli ništa učiniti. Još je strašnije bilo što su se poziva koji je Joaquin uputio Hitnoj službi dokopali mediji, pa se danima vrtio na radiju i televiziji. Obitelj se povukla iz javnosti, proveli su neko vrijeme u Kostariki i u Meksiku, i godinama će se oporavljati od tragedije.

Joaquin Phoenix priznaje da mu je teško i razmišljati o tome na koje ga je sve načine, privatno i profesionalno, pogodila i obilježila bratova smrt. Moralo je proći mnogo vremena prije nego što taj neobični glumac, savršen u ulogama neobičnih, mračnih i otuđenih ljudi mučenih unutarnjim demonima, izađe iz Riverove sjene. Sa strašnim Jokerom, ulogom za koju mu se četvrti put smiješi nominacija za Oscara, u tome je definitivno uspio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:06