MIRA SORVINO

POTRESNO OBRAĆANJE JAVNOSTI OSCAROM NAGRAĐENE HOLIVUDSKE GLUMICE 'Silovana sam!'

 
Mira Sorvino
 Getty Images

Oscarom nagrađena američka glumica Mira Sorvino (51) otkrila je da je preživjela silovanje od strane njoj poznate osobe, odnosno silovanje na spoju (eng. "date rape"), piše The Guardian.

Glumica je spomenutu informaciju iznijela tijekom konferencije za medije u američkom gradu New Yorku koja je sazvana kako bi se podržala akcija koja za cilj ima uklanjanje instituta zastare za slučajeve silovanja. Na konferenciji je osim Sorvino, sudjelovao i guverner savezne države New York Andrew Cuomo.

Podsjećamo, Sorvino je bila jedna od prvih žena koja je seksualno zlostavljanje optužila filmskog producenta Harveyja Weinsteina. Glumica je na konferenciji za medije rekla da ju je traumatizirao javni istup protiv Weinsteina. "Nisam zatražila pomoć koju sam trebala tražiti", rekla je Sorvino.

"Mogu stati pred vas i reći da nisam samo bila žrtva seksualnog zlostavljanja i maltretiranja od strane gospodina Weinsteina, već i da sam žrtva seksualnog napada te da sam preživjela silovanje od strane poznate osobe", dodala je glumica, ali muškarca koji ju je silovao nije identificirala. Nije ponudila ni više detalja o slučaju.

"Ovo otkrivam ovdje jer želim pomoći, jer drugi preživjeli trebaju pravdu, jer se trebaju osjećati tako da znaju da imaju vremena provariti tu traumu i sramotu", rekla je glumica. "U slučajevima silovanja u drugom stupnju, što je pravna kvalifikacija onoga što sam preživjela, osjećate se posramljeno. Osjećate se kao da ste vi krivi."

U saveznoj državi New York silovanje u drugom stupnju uključuje žrtve koje ne mogu dati pristanak za seksualnu aktivnost - bilo zbog godina, bilo zbog svog mentalnog stanja, bilo zbog utjecaja opojnih tvari. Aktivisti žele da zakonodavac ukine institut zastare za slučajeve silovanja u drugom i trećem stupnju.

Cuomo, inače član Demokratske stranke, zahvalio je Sorvino za "hrabrost".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:47