LIJEK JAČI OD HEROINA I MORFIJA

PROCURIO POVJERLJIV TOKSIKOLOŠKI NALAZ O SMRTI SLAVNOG PRINCEA 'U tijelu je imao ekstremno visoku dozu lijeka, čak i za nekog s kroničnim bolovima'

Prince
 Mike Blake / REUTERS

Pjevač Prince preminuo je zbog ‘ekstremno visoke’ razine fentanila u organizmu, pokazao je novi toksikološki izvještaj koji je objavio Associated Press.

Iz izvještaja, koji je navodno označen kao ‘povjerljiv’, postaje jasno koliko je fentanila bilo u tijelu pjevača koji je umro 2016. U krvi je imao 67,8 mikrograma fentanila po litri, a prema dostupnim podacima zabilježeni su slučajevi smrti sa samo 3 mikrograma po litri krvi pa sve do 58 mikrograma, piše TMZ.

Stručnjak dr. Lewis Nelson nazvao je razinu fentanila u Princeovom organizmu ‘ekstremno visokom’, čak i za pacijenta koji pati od kroničnih bolova. Velika koncentracija fentanila pronađena je i u Princeovoj jetri i želucu.

Poznati pjevač, multiinstrumentalist, skladatelj i producent Prince Roger Nelson, poznatiji samo kao Prince, preminuo je u travnju 2016. godine od slučajnog predoziranja lijekovima protiv bolova. U Paisley Parku, njegovom imanju u Minneapolisu, u Min­nesoti, gdje je živio i stvarao glazbu, pronađena je značajna količina tableta protiv bolova za koje nije imao recept.

Fentanil, lijek protiv bolova koji ima jako ali kratko djelovanje, povezan je s brojnim slučajevima smrti. 50 puta je jači od heroina i 100 puta jači od morfija, a kemijskom obradom sintetičkog lijeka može se dostići i 10 tisuća puta jači utjecaj nego što ga ima heroin. Lijek može uzrokovati fatalne posljedice, no još se istražuje je li koban samo u kombinaciji s drugim lijekovima ili sam po sebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:49