REKORDNE BROJKE

PRVE ŽRTVE RATA STREAMING SERVISA: U igri su milijarde dolara u borbi za svakog gledatelja

Šuška se da su se u Disneyju odlučili riješiti tvoraca “Igre prijestolja” jer rade za Netflix

David Benioff i D. B. Weiss, tvorci “Igre prijestolja”, zasigurno imaju mnogo posla - iako se o njihovim projektima ništa ne zna, 200 milijuna dolara težak ugovor koji su potpisali s Netflixom za prelazak s HBO-a golema su obaveza, a još su veća očekivanja šefova i fanova.

Dan nakon objave da se dvojac “sa žaljenjem” povlači s projekta nove trilogije iz franšize “Ratova zvijezda” jer se ne mogu posvetiti i Netflixovim projektima i “Ratovima”, insajderi se pitaju je li razlog za otkazivanje suradnje doista vremenska stiska.

Prema jednima, u Disneyju su napravili nešto što su već radili s potencijalnim scenaristima i redateljima “Ratova zvijezda” koji pokažu slabost - odlučili su ne riskirati s dvojcem nakon mlakih ocjena zadnje sezone “Igre prijestolja”. Drugi tvrde da u Disneyju ipak ne žele na prevažnim projektima kao što su “Ratovi” imati ljude koji su dobili veliki novac od konkurencije. Trenutak za rastanak ne može biti bolji i to u trenutku kad kreće njihov novi streaming servis Disney+.

Rastanak od Benioffa i Weissa vrlo je pristojan: oni hvale Disney i Georgea Lucasa, Disney o njima govori u superlativima. Očito, nitko ne želi baš zalupiti vratima i eliminirati svaku mogućnost suradnje u budućnosti.

Golemi honorari

Onima koji žaluju što iz glava hvaljenih autora neće izaći neka space-opera, za utjehu ostaje činjenica da “Ratovi zvijezda” idu dalje, da Rian Johnson i dalje priprema novu trilogiju iz franšize te da je jedan od premijernih aduta Disneyja+ serija “Mandalorian”, priča koja se odvija u univerzumu Ratova zvijezda.

Benioff i Weiss najistaknutije su žrtve (ili možda pobjednici, vrijeme će pokazati) rata streaming servisa koji već dugo tinja, a prave globalne razmjere poprimit će za koji dan kad na streaming scenu stupaju novi, ali gigantski igrači koji zasigurno mijenjaju igru: 1. studenoga kreće Apple TV+, 12. studenog Disney+. Već se mjesecima i jedni i drugi razbacuju milijunima dolara u događanjima, reklamama i najavama originalnog sadržaja, serija i filmova u kojima su angažirane neke od najvećih glumačkih zvijezda.

Tako su aduti Apple TV+ Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carell, Jason Momoa... Kreću žestoko i po receptu za svakog ponešto: serijom “See” s Jasonom Momoom u glavnoj ulozi, distopijskom pričom o svijetu u kojem ljudska vrsta nema osjetilo vida. Još više u Appleu računaju s “The Morning Showom”, pričom o televiziji s Jennifer Aniston i Reese Witherspoon u naslovnim ulogama. One su, navodno, dobile nevjerojatnih 1,25 milijuna dolara po epizodi serije. Publiku bi trebala privući i komična serija “Dickinson” te drama “For the All Mankind” kojoj je okosnica pitanje “što bi se dogodilo da svemirska utrka nikad nije završila”.

Disney+ ima još jače adute za svoju premijeru: osim “Mandaloriana”, pripremili su live action verziju “Dame i skitnice”, novu verziju kultne plesne priče “High School Musical”, a svoj je show dobio i Jeff Goldblum (“The World According to Jeff Goldblum”) koji iz emisije u emisiju otkriva tajne raznih stvari i pojava, poput sladoleda ili tenisica. Disneyjevi aduti nisu samo novi programi i velika imena.

Moćne karte

U toj kompaniji računaju ponajprije na nostalgiju (i ekspresan povratak u djetinjstvo današnjih roditelja uz njihove klasike), ali i činjenicu da u svojim rukama drže vrlo moćne karte, počevši od 99 posto svih velikih franšiza sa superjunacima. Netflix se za studeni pripremio s čak 73 nova programa, bilo da je riječ o premijernim naslovima poput “The Kinga” i “Američkog sina” ili novim sezonama njihovih uspješnica, kao što su “Atipičan”.

Ovaj servis bi u Hrvatskoj, kako stvari trenutačno stoje, trebao biti dostupan 2020. ili 2021. godine, a Apple TV+ moći će koristiti, barem djelomično, već ove godine. U ratu streaming servisa, cjenovnom i sadržajnom, jedini koji stvarno imaju razloga za zadovoljstvo su gledatelji. Oni najviše dobivaju i to udobno zavaljeni u svoje fotelje.

Najveći jesenski aduti streaming servisa

DISNEY+

“Mandalorian”

“Dama i skitnica”

“High School Musical”

“Svijet prema Jeffu Goldblumu”

“Noelle”

APPLE TV PLUS

“See”

“The Morning Show”

“For all Mankind”

NETFLIX

“Američki sin”

“The King”

“Atipičan”, sezona 3

“Drive”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:27