RAKSRINKAN LOUIS C.K.

PRVO NAM JE HTIO POKAZATI PENIS, A ONDA SE SKINUO I POČEO MASTURBIRATI Pet žena u potresnim ispovijestima razotkrilo i slavnog komičara kao pervertita

Louis C.K.
 Kevork Djansezian / REUTERS

Komičarke Dana Min Goodman i Julia Wolov dobile su veliku priliku 2002. godine kad su ih pozvali da osmisle nastup za festival komedije u Aspenu. Tad ih je već etablirani komičar Louis C.K. pozvao u svoju hotelsku sobu na druženje nakon showa. I nisu razmišljale, već su spremno prihvatile poziv. On im je u profesionalnom smislu ipak bio uzor. No, čim su ušle, Louis ih je pitao može li izvaditi penis iz hlača. One su se nasmijale misleći da se šali. ‘Ali onda je to stvarno napravio. Nakon toga se skinuo gol i počeo masturbirati pred nama’, rekla je Goodman.

Godinu dana kasnije Abby Schachner pozvala je Louis C.K.-a u svoj show, a dok su razgovarali telefonom, ona ga je čula kako masturbira. Komičarka Rebecca Corry rekla je da je trebala gostovati na televiziji s njim 2005. kad ju je pitao može li masturbirati pred njom. Ona je odbila.

Nakon godina nepotvrđenih glasina kako Louis C.K. uporno masturbira pred suradnicama, žene su odlučile progovoriti o svojim iskustvima, a njihove je priče objavio New York Times.

Pišu da se u moru optužbi na račun holivudskih moćnika ova ističe samim time što se posljednjih petnaestak godina Louis C.K. izdvojio kao vrlo utjecajna osoba u stand up komediji. Rasprodao je Madison Square Garden osam puta, osmislio je Emmyjem nagrađenu seriju i stvorio jedno od najvećih imena u industriji. Osim toga publiku je osvojio uglavnom zahvaljujući šalama na račun muškog licemjerja.

Bez odgovora

New York Times ga je početkom tjedna kontaktirao i dao mu priliku da odgovori na optužbe za seksualno maltretiranje koje se dogodilo prije više od deset godina, no njegov je izdavač Lewis Kay u utorak odgovorio da komičar nema namjeru odgovarati na pitanja. Ni jedan ni drugi nisu reagirali na detaljnije upite mailom koji su uslijedili. U četvrtak je iznenada otkazana premijera novog filma Louis C.K.-a, ‘I Love You, Daddy’, a sam je otkazao gostovanje u showu Stephena Colberta.

Louis C.K. je pogurao karijere mnogim ženama i kritičari i fanovi ga često doživljavaju kao feminista. Goodman i Wolov kažu da su htjele ispričati drugima što se dogodilo, no njegov menadžer Dave Becky se uzrujao zbog toga i one su se pobojale za vlastitu karijeru. Becky je u mailu za New York Times napisao da ‘nikad nije nikome prijetio’.

'Ne želite vjerovati da se to događa'

U profesionalnom okruženju komičara neformalna konverzacija i psovke su uobičajena stvar pa se čak bizarni i neprimjereni komentari često rado prihvaćaju kako bi se eventualno uklopili u neki nastup. No, komičarke tvrde da je Louisovo ponašanje bilo uvredljivo: ‘Mislim da se granica prešla u trenutku kad skinete svu odjeću i počnete masturbirati.’

Corry je ispričala da ju je još dugo mučila situacija koju je doživjela s Louis C.K.-om 2005. Radila je kao komičarka i producentica na televiziji kad joj je pristupio Louis dok je išla na snimanje. ‘Približio mi se i pitao me jesam li za da odemo u moju garderobu kako bi mogao masturbirati preda mnom. To me užasnulo i odbila sam i podsjetila sam ga da ima kćer i trudnu suprugu. Tad je potpuno pocrvenio i rekao mi da ima problema’, opisala je Corry.

No, vijest o tome još je tad stigla do producenata emisije koja se snimala, Courteney Cox i Davida Arquettea, koji su oboje potvrdili događaj: ‘Ono što se dogodilo Rebecci na snimanju je užasno. Bila sam šokirana i preneražena. Htjela sam stvoriti atmosferu u kojoj se Rebecca osjeća sigurno i zaštićeno’, napisala je slavna ‘prijateljica’ Cox u mailu.

Premda su Cox i Arquette zbog incidenta htjela zaustaviti produkciju, Corry nije htjela odustati od emisije: ‘Posao je išao odlično i nisam htjela biti osoba koja zaustavlja dobar projekt. Ne želite vjerovati da se to događa.’

'Pristala sam iz pristojnosti'

Za NY Times progovorila je i jedna žena koja je htjela ostati anonimna zbog zaštite obitelji budući da je ranije nikad nisu povezivali s Louis C.K.-om. Kasnih devedesetih godina radila je u produkciji Chris Rock Showa kad ju je Louis C.K., scenarist i producent showa, u više navrata tražio da masturbira pred njom. Tek je bila navršila 20 godina i pristala je na njegov zahtjev, no kasnije je posumnjala u njegovo ponašanje.

‘Znala sam da je to nije u redu’, rekla je opisujući situaciju u kojoj sjedi u komičarevom uredu dok on masturbira preko puta nje usred radnog dana, dok kolege prolaze hodnikom. ‘Mislim da sam najviše pristala iz pristojnosti. On je zlorabio svoju poziciju moći’, dodala je.

Goodman i Wolov opisale su da su se u trenutku kad je Louis pred njima počeo masturbirati potpuno izbezumile, držale se jedna za drugu, vrištale se i histerično smijale. ‘Bile smo paralizirane’, rekla je Goodman. Pobjegle su čim je bio gotov, a on je vikao za njima: ‘Koja od vas je Dana, a koja je Julia?’ Na koncu su odlučile da incident neće prijaviti jer zapravo nisu bile sigurne je li to što je napravio neki oblik kriminala. Umjesto toga, odlučile su sve ispričati svima s kojima se vide kako bi ga posramile, no reakcije nisu bile očekivane. Umjesto da ga osude, posebno muškarci, smijali su se.

Njihovu je priču potvrdila i Lee Kernis, jedna od njihovih menadžerica u to vrijeme. Rekla je da joj je Becky priznao da je Louisovo ponašanje bilo neprimjereno i uvredljivo, no uzrujao se što one pričaju o tome. Becky se nije sjetio tog razgovora, no odlučno odbacuje bilo kakve optužbe za prijetnje.

Šala i stvarnost

Vicevi o masturbaciji standardni su dio nastupa Louis C.K.-a pa se u više navrata čak žalio publici da kod kuće to više nema gdje raditi.

Za američki je list progovorila i komičarka Tig Notaro koja iza sebe ima zavidnu karijeru, no imala je i pomoć Louisa. Upravo je on izdao njezin komičarski album 2012. Zbog toga se sad, kaže, osjeća ‘zarobljeno’ što je uopće povezuju s njim. ‘Bojim se da je objavio moj album samo da bi prikrio tragove. Znao je da će tako ispasti pozitivac, osoba koja podržava žene. Nažalost, shvatila sam da žrtve Louis C.K.-a ne samo da postoje, nego su neke od njih moje prijateljice’, rekla je Notaro.

U njegovom novom filmu o TV scenaristu čijoj se kćeri tinejdžerici udvara tip muškarca kao što je Woody Allen, jedan lik agresivno oponaša masturbiranje pred drugima. To je izazvalo brojna pitanja zbog svih dosadašnjih glasina. Međutim, u intervjuu na filmskom festivalu u Torontu gdje je film prikazan, Louis C.K. je odbacio glasine o eventualnom seksualnom zlostavljanju i rekao je da scene masturbacije nemaju veze sa stvarnim životom.

Isprike

Ipak, čini se da je Louis C.K. već priznao svoje greške. Prije osam godina poslao je poruku Abby Schachner preko Facebooka u kojoj se ispričava: ‘Posljednji put razgovor nije završio lijepo. To mi je bio loš period u životu i žao mi je. Sjećam se da sam razmišljao kako sam odvratan zbog toga što sam napravio’, napisao joj je, doznaje NY Times. Schachner je prihvatila njegovu ispriku i rekla mu je da mu je oprostila.

Corry je također naknadno primila mail isprike od komičara. Napisao joj je da joj duguje ‘veliku, veliku ispriku’ i ispričao joj se što se skinuo pred njom. Ona mu je na to odgovorila da se tako nešto nikad nije dogodilo te da ju je pitao može li masturbirati pred njom. Na to joj je rekao da je ‘u to vrijeme loše čitao ljude’. Corry je čak ovaj razgovor još više uzrujao jer je shvatila da je ne samo pomiješao događaje, kojih je onda očito bilo na pretek, nego je implicirao da je ona na neki način potaknula to ponašanje.

Goodman i Wolov su rekle da u svjetlu drugih priznanja i otvorenih istupa nisu više mogle šutjeti. Notaro je također zaključila da podržava sva hrabra priznanja koja istupaju protiv moćnika. Upozorila je da još mnogo žena proživljava noćne more koje još uvijek ne žele podijeliti s drugima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:39