JOSEPH FIENNES

Rođak princa Charlesa želi se vratiti na pozornicu

Glumac Joseph Fiennes, odličan u “Sluškinjinoj priči” i “Zemlji stranaca”, potječe iz ugledne engleske obitelji, a uspjeh duguje vrijednom radu i neospornom talentu
 Getty images

Posljednja velika uloga Josepha Fiennesa uznemirila je mnoge. Kao Fred, jedan od tvoraca distopijskog, mizoginog užasa u “Sluškinjinoj priči”, čiju je prvu sezonu nedavno prikazao HTV, izazvao je gađenje, pa i mržnju, no kao glumac dobio je poštovanje sjajnom interpretacijom groznog muškarca u jezivom svijetu.

- Vjerujte mi, sve čekam da me netko pljusne na ulici, udari zbog te uloge. Čekam kad ću naletjeti na nekoga koga je Fred jako uznemirio i naljutio. Pa i mene samog je uznemirio i naljutio - rekao je Fiennes u jednom intervjuu.

Toga britanskog glumca gledatelji su ovih dana mogli vidjeti i na Novoj TV u napetom trileru “Zemlja stranaca”, snimljenom 2015. godine, u kojem mu je partnerica Nicole Kidman.

Promijenio 14 škola

Fiennes (49) glumi od sredine 90-ih, a svoj je profesionalni put počeo u kazalištu. Punim imenom Joseph Alberic Twisleton-Wykeham-Fiennes, zgodni je Englez rođen u Salisburyju. Otac Mark bio je fotograf, ilustrator, a bavio se i poljoprivredom, dok je majka Jennifer Lash bila spisateljica. Joseph i njegovo petero braće i sestara te jedan polubrat odlično su se slagali.

Svi su oni postali iznimno uspješni u svojim profesijama - dvoje glumaca, dva redatelja, kompozitor, restaurator i arheolog. Obiteljsko stablo Fiennesovih, koji su u dalekoj rodbinskoj vezi i s kraljevskom obitelji, prepuno je uspješnih ljudi, industrijalaca, vojnih časnika, istraživača. Osim Josepha, glumci su i njegov rođak Ralph Fiennes te mlađahni nećak Hero Fiennes-Tiffin.

- Mnogi misle da je zbog prezimena bilo lakše, no nije tako. Sjećam se kako je mama bjesnila na izdavače koji su željeli da koristi suprugovo prezime jer su vjerovali da će se njezine knjige tako bolje prodavati. Razumijem je - rekao je u jednom intervju - A realnost je bila: sedmero djece i obitelj bez stalnih prihoda. Odrasli smo s dugom, osjećali smo stres zbog toga, i to nas je definitivno oblikovalo.

Najveći problem, rekao je jednom prilikom, bile su česte selidbe. Joseph je često mijenjao škole, čak 14 njih do kraja srednje škole. Upisao se u umjetničku gimnaziju, a zatim se uključio i u Young Vic Youth Theatre, poznato londonsko kazalište u kojem je tri godine brusio zanat i 1993. diplomirao.

Sjajni bard

Te je godine odigrao i prvu profesionalnu ulogu, u predstavi “Žena u crnom” po romanu Susan Hill, a odmah potom i u “Mjesec dana na selu” I. S. Turgenjeva. Tri godine poslije prvi se put okušao i na filmu, i to u drami “Zavodljiva ljepota” u režiji Bernarda Bertoluccija s tada 15-godišnjom Liv Tyler u naslovnoj ulozi.

Zgodnog su glumca svi primijetili, a on je ubrzo dobio ulogu u povijesnoj drami “Elizabeta”, s Cate Blanchett u glavnoj ulozi, i iste te 1998. u komičnoj drami “Zaljubljeni Shakespeare” u kojoj je igrao samog barda. Film je bio veliki hit, dobio je 13 nominacija za Oscara i osvojio ih sedam. Fiennesu je Shakespeare pomogao u karijeri jer je tijekom godina dobio niz velikih i važnih uloga, od ratnog “Neprijatelja pred vratima” do “Ubij me nježno”.

Značajne je uloge odigrao u “Venecijanskom trgovcu” (2004.), “Darwinovim nagradama” (2006.), “Bjeguncu” (2008.) i “Herculu” (2014.). Imao je i nekoliko značajnih televizijskih uloga, poput one u američkoj TV seriji “FlashForward” (2009.) te u drugoj sezoni izvrsne i vrlo popularne serije “American Horror Story”. Drama “Uskrsnuće” (2016.), u kojoj glumi rimskog vojnog časnika Claviusa koji po nalogu Poncija Pilata traga za tijelom Isusa Krista kako bi razbili glasine o uskrslom Mesiji i spriječili ustanak u Jeruzalemu, doživjela je popriličan komercijalni uspjeh, no kritičari su bili jako podijeljeni.

Josepha Fiennesa povezivali su s brojnim zgodnim ženama, glumicama i modelima, no smirio se kada je sredinom 2000-ih upoznao Mariju Dolores Dieguez. Nije mu dugo trebalo da shvati da je lijepa Švicarka španjolskih korijena njegova srodna duša. Par se vjenčao 2009. godine i imaju kćeri Sam i Isabelle.

Fiennes je sportski tip, u slobodno vrijeme voli plivati i igrati tenis, a bavi se i slobodnim penjanjem i jahanjem.

Također, ambasador je The Prince Trusta, dobrotvorne organizacije koju je 1976. godine osnovao princ Charles, a pomaže mladim ljudima da završe školu i dobiju šansu popraviti život.

Grozni Fred

Trenutačno se šuška da je Fredova sudbina u “Sluškinjinoj priči” zapečaćena na samom početku četvrte sezone čije je snimanje potvrđeno ovih dana. Fiennes je u intervjuima na pitanje o sudbini svojeg lika uvijek bio jasan - Fred umire u knjizi Margaret Atwood po kojoj je pisan scenarij, pa očekuje istu sudbinu i za televizijski lik kroz koji je, kaže, pokušao pokazati svu patetičnost mržnje prema ženama. Kako god, njega dosta posla. U pretprodukciji je i projekt “Cyrano”, serija o kojoj zasad nema previše podataka. Fiennes se planira vratiti na kazališne daske koje voli od početka karijere, a posljednjih godina za to nije imao vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:05