NAJVEĆI HUMANITARCI

Ronaldo, John Legend i Oprah zvijezde su koje nesebično izdvajaju milijune za pomoć

 Instagram/REUTERS

François-Henri Pinault i Bernard Arnault, dvojica francuskih modnih tajkuna koji su uvršteni među najbogatije ljude svijeta, donirali su zajedno 300 milijuna eura za obnovu požarom devastirane Notre-Dame.

U trenutku izbijanja požara milijarder Pinault nalazio se u Rovinju kamo je došao na set filma “The Hitman’s Wife’s Bodyguard” kako bi bio sa svojom suprugom Salmom Hayek. Pinault je reagirao odmah, ne čekajući da se povede za drugima, i iz Rovinja objavio svoju namjeru. Pogođena je bila i njegova supruga koja je stavila na svoj Instagram emotivne objave o tom simbolu Francuske.

No, neki su je komentari dočekali na “nož”, iskoristivši njezin Instagram da upute kritiku njezinu suprugu jer daje milijune za obnovu crkve dok na svijetu ima puno gladne djece. Hayek se pristojno nije upustila u raspravu, nije niti izbrisala taj komentar, naviknuta već da se čak i velikodušne geste nađu na udaru javnosti.

Bill Gates prvi

No, svjetski su mediji pohvalili njihov potez, dok je britanski Mirror tim povodom napravio čak i top-listu najvelikodušnijih poteza svjetski poznatih osoba. Na njoj su se našli, očekivano, Bill Gates, Jeff Bezos i Oprah Winfrey, ali i neka neočekivana imena. Pri vrhu je LeBron James, zvijezda NBA koji je dao milijune pomažući škole u svom rodnom gradu Akronu u Ohiju.

Umjetna oplodnja

Pokojni George Michael nadavao se tijekom života milijuna i milijuna eura u različite svrhe, posebno fondacijama za djecu i istraživanje AIDS-a, a novac pop-zvijezde nastavio je stizati i nakon što je preminuo. Za neke od njegovih velikodušnih donacija saznalo se tek poslije, primjerice da je financirao skupi postupak umjetne oplodnje paru koji za to nije imao novca.

Uz to, otkupio je klavir na kojem je John Lennon skladao kultnu pjesmu “Imagine” od privatnog kolekcionara, platio za njega čak 1,45 milijuna funti i potom ga poklonio muzeju Beatles Story u Liverpoolu, i to samo zato da bi on zauvijek ostao u Velikoj Britaniji i Lennonovu rodnom gradu.

Cristiano Ronaldo na glasu je ne samo kao jedan od najboljih nogometaša svijeta, nego i kao najvelikodušniji. Daje za djecu, boreći se kako protiv gladi tako i protiv gojaznosti, donira i ekološkim pokretima te zakladama za borbu protiv različitih bolesti. No, reagira iznimno brzo i kada su u pitanju konkretni, pojedinačni slučajevi pa je tako bez puno razmišljanja uplatio 83 tisuće dolara za operaciju mozga desetogodišnjem dječaku. Ronaldo je 2015. ponudio šest milijuna dolara pomoći Nepalu nakon katastrofalnog potresa.

Različite svrhe

Na ovoj listi našla se, na iznenađenje mnogih, i američka reperica Nicki Minaj. Na iznenađenje, jer su njezin imidž i izjave prije ostavljali dojam neke lakomislene osobe koja misli samo na sebe. Međutim, da to nije ni približno istina, postalo je jasno kada je Minaj, među ostalima, platila studentske zajmove 37 ljudi, što je golem iznos.

Za žrtve katastrofalnog požara u Grenfell Toweru Arsenalov igrač Héctor Bellerín dao je oko 60 milijuna eura, dok je osvajač Grammyja John Legend pokrenuo kampanju za djecu Gane, ali i platio dug za ručak u školskoj kantini u 99 škola u Seattleu.

To su neki od primjera velikodušnih gesti kao što je i ova Pinaultova. Magnat kritike koje su se pojavile nije komentirao, baš kao ni njegova supruga koja je sada nakratko Rovinj zamijenila Trstom. Naime, kako pišu talijanski mediji, set “The Hitman’s Wife’s Bodyguarda” preselio se u Italiju. Ekipa će tamo snimati scene do 27. travnja i navodno bi im se trebao pridružiti i Antonio Banderas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:17