ZANIMAO GA HOLLYWOOD

SAUDIJSKI PRINC SE OSRAMOTIO Svima se hvalio da će financirati blockbuster o poznatoj fotoreporterki, ali onda je vijest stigla i do prve zvijezde

 
 Alessandro Bianchi / REUTERS

Američka glumica Scarlett Johansson odbila je glumiti u filmu o poznatoj fotoreporterki Lynsey Addario, dobitnici Pulitzera, koji je trebao režirati Ridley Scott nakon što je saznala da je za financiranje filma između ostalih zainteresiran i saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

- Scarlett Johansson je rekla da ne dolazi u obzir. Rekla je: Zbog tog čovjeka još uvijek traje rat u Jemenu, on trpa žene u zatvor, izjavila je Addario u intervjuu za New York Times.

- To je bilo puno prije ubojstva Khashoggija, kada je on postao jedan od ključnih ljudi koji su željeli financirati film. Nisam ga osobno upoznala. On je želio Zapadu pokazati da ga zanima Hollywood. Želim li ja da on bude umiješan u ovaj film? Očito ne, i hvala Bogu da neće biti, rekla je novinarka.

U travnju je Bin Salman posjetio Hollywood i ondje se sastao s nekim šefovima studija i zvijezdama poput Dwaynea Johnsona. Njegov je posjet tada izazvao val prosvjeda.

Lynsey Addario se u novinarskom radu uglavnom fokusirala na globalne sukobe, a poglavito je pisala o tome kako utječu na žene u zaraćenim područjima. Tijekom svoje karijere, bila je dvaput oteta te seksualno napastvovana dok je bila zatvorena u Libiji.

Film koji će biti snimljen o njezinom životu režirat će Steven Spielberg, a glumit će ju Jennifer Lawrence. Temelji se na njezinim meoarima "To je ono što radim".

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman (MbS), vjerojatno najmoćnija osoba u Saudijskoj Arabiji, smatra se vjerojatnim nalogodavcem likvidacije novinara Khashoggija.

Jučer je "gnusnim zločinom" nazvao ubojstvo saudijskog novinara, prvi put se oglasivši o tom slučaju.

"MbS" želi na Zapadu graditi ugled reformatora, smanjujući ovlasti vjerske policije, dajući dopuštenje za ponovno otvaranje kino dvorana, za održavanje koncerata i za ulazak žena na stadione. Predstavlja se kao pripadnik "umjerenog i snošljivog islama", označivši raskid s vahabizmom, strogim tumačenjem državne religije u Saudijskoj Arabiji.

No prijestolonasljednik ne oklijeva grubo gušiti svako militantno osporavanje apsolutističke monarhije, ističu stručnjaci.

Novinar Khashoggi je nestao 2. listopada, a posljednji put je viđen kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:45