LEGENDARNI ZAVODNIK ALAIN DELON

SEKS SIMBOL PREMA KOJEM JE VRIJEME BILO MILOSRDNO Na popisu njegovih ljubavnika bilo je i muškaraca, a priznao je i veze s podzemljem

Ciklus filmova na 3. programu HTV-a posvećen je Alainu Delonu, jednom od najslavnijih i najkarizmatičnijih glumaca u povijesti ne samo francuske, već i svjetske kinematografije, čija je životna priča apsolutno fascinantna
 Franck Prevel / Getty Images

Glumac, producent, biznismen, kolekcionar umjetnina i automobila, seks-simbol i serijski zavodnik glumio je u više od 80 filmova, od kojih su dobar dio njih režirali najslavniji filmski redatelji poput Viscontija, Antonionija i Godarda, zahvaljujući kojima si je osigurao besmrtnost u povijesti filmske umjetnosti.

Uz Jean-Paula Belmonda on je najpoznatiji francuski glumac čija je slava odavno prešla granice Francuske, a zbog iznimne ljepote često ga nazivaju i francuskom varijantom Jamesa Deana, ali i muškom verzijom Brigitte Bardot s kojom je imao i kratku avanturu, a danas ih veže veliko prijateljstvo.

Nesuđeni svećenik

Rođen je 8. studenoga 1935. u pariškom predgrađu Sceauxu. Imao je vrlo teško djetinjstvo jer su se njegovi roditelji, majka apotekarica i otac kinooperater, razveli kad su mu bile četiri godine, nakon čega je neko vrijeme živio kod udomitelja. Kao mladić bio je vrlo nestašan, zbog čega je stalno mijenjao škole (izbačen je iz šest različitih ustanova), sve dok nije završio kod jezuita koji su ga pokušavali nagovoriti da prihvati svećenički poziv jer je jako volio satove vjeronauka, ali je on pokušao pobjeći u Ameriku. Nakon toga se kratko vrijeme školovao za mesarski zanat kod očuha.

French actor Alain Delon smokes a cigarette as he practices forging a signature in a still from the film 'Purple Noon,' based on the Patricia Highsmith novel 'The Talented Mr. Ripley' and directed by Rene Clement, 1960. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
Hulton Archive / Getty Images
Alain Delon 1960.

Kao 17-godišnjak pridružio se francuskim marincima i ratovao u 1. indokineskom ratu u kojem je služio kao padobranac, a 11 mjeseci je, zbog nediscipline, proveo iza rešetaka u zatvoru za maloljetnike iz kojeg je pušten na prijevremenu slobodu. Nakon što je nečasno otpušten iz vojske, vraća se u Pariz gdje je radio kao konobar, raznosač novina, tajnik, prodajni asistent i vratar. Sve se promijenilo nakon što je upoznao glumicu i učiteljicu glume Brigitte Auber s kojom je otputovao na filmski festival u Cannesu, gdje nije mogao proći nezamijećeno pa je odmah dobio ponudu za snimanje filma.

Na filmskim platnima debitirao je 1957. godine. Prvu veću ulogu dobio je u filmu “U zenitu sunca”, a nakon filma “Rocco i njegova braća” napokon stječe i međunarodnu popularnost. Okušao se i pod holivudskim svjetlima reflektora, ali ta faza u njegovoj karijeri nije baš bila uspješna.

Krajem 1968. Delon se našao u vrtlogu velikog međunarodnog skandala nakon što je misteriozno ubijen jedan od njegovih bivših tjelohranitelja Stevan Marković, čije je mrtvo tijelo s prostrijeljenom glavom nađeno u kontejneru na smetlištu jednog sela, nakon čega je i javno priznao svoje debele veze s podzemljem.

French actor Alain Delon with Claudia Cardinale in 'The Leopard', directed by Luchino Visconti, Rome, 17th September 1962.  (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
Keystone/Hulton Archive / Getty Images
Alain Delon i Claudia Cardinale u filmu 'Leopard'

Mafijaški obračun

Na sudu je oslobođen od krivnje jer je u vrijeme umorstva snimao u St.Tropezu, premda je pronađeno pismo koje je Stevan ostavio svom bratu Aleksandru u kojem je pisalo: “Ako me ubiju, kriv je Alain Delon i njegov mafijaški kum s Korzike François Marcantoni”. Tijekom suđenja u javnost su procurile brojne pikanterije koje su uključivale poznate političare i slavna imena iz šoubiznisa, fotografije grupnog seksa, narkomanske orgije, međunarodnu špijunažu i druge mračne tajne. Godinu dana poslije ipak je završio na četiri mjeseca iza rešetaka, ali zbog napada na jednog talijanskog fotografa.

Ova velika afera ne samo da nije naudila njegovoj karijeri, već mu je i pomogla jer je publici svaka njegova nova uloga u, najčešće, kriminalističkim filmovima, samim time bila i intrigantnija. I sama Madonna mu je na svom albumu “MDNA” posvetila pjesmu “Beautiful Killer”, a da jabuka ne pada daleko od stabla, pokazao je i njegov sin Alain-Fabien kojem se prije nekoliko godina sudilo jer je nehotice upucao jednu djevojku na zabavi koju je organizirao u svojoj kući u Ženevi, zbog čega je slavni glumac bio hitno hospitaliziran i podvrgnut operaciji srca.

French actor Alain Delon with Claudia Cardinale in 'The Leopard', directed by Luchino Visconti, Rome, 17th September 1962.  (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
Keystone/Hulton Archive / Getty Images
Alain Delon i Claudia Cardinale u filmu 'Leopard'

Jedina ljubav

Bio je zaručen s Romy Schneider, a za vrijeme te veze imao je aferu s njemačkom glumicom, modelom i pjevačicom Nico, tijekom koje je dobio sina kojeg nikad nije priznao. Njega su uglavnom odgajali Delonovi roditelji, najviše majka, a zbog njenog inzistiranja da ona preuzme potpunu skrb nad dječakom, glumac je s majkom prekinuo svaki kontakt i ponovno počeo komunicirati s njom tek 1988. kada su umrli njegov očuh i Nico. Romy Schneider je, nakon što ju je Delon ostavio, prerezala žile i pokušala se ubiti, ali su unatoč svemu ipak cijeli život ostali u vrlo prisnom odnosu i na neki se način i dalje voljeli, a on je izjavio kako je ona bila njegova jedina i najveća ljubav. Glumac je tako izjavio kako više nikada neće moći gledati film “Bazen” u kojem je glumio s njom i Mauriceom Ronetom koji su obje umrli vrlo mladi i pod tragičnim okolnostima.

Nakon toga oženio se s Nathalie Barthélemy s kojom je dobio drugog sina. Ipak, najdulje, po petnaestak godina, bio je u vezi s kolegicom Mireille Darc te nizozemskom manekenkom Rosalie van Breemens, s kojom je dobio još dvoje djece, a koja je, kada su se upoznali, imala 21 godinu, dok je on imao 52. Danas živi sam na velikom imanju na kojem se nalazi i kapelica, u kojoj će, prema vlastitoj želji, biti i sahranjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:43