VETERAN KOMEDIJE

SJEO JE NA STOLAC, UŠUTIO, A PUBLIKA SE I DALJE SMIJALA Legenda stand up komedije umrla usred nastupa

 
 Screenshot / YouTube

Veteran stand-up komedije, Ian Cognito, preminuo je na pozornici tijekom nastupa sa 60 godina. Komičar je sjeo na stolicu i naslonio se na par minuta tijekom showa u baru The Atic u Bicesteru u četvrtak. Gledatelji su za BBC ispričali da su mislili da je tišina, koja je nastupila, ‘dio predstave’ pa su se nastavili smijati nesvjesni da mu nije dobro.

Pozvana je hitna pomoć i Cognito je na mjestu proglašen mrtav. Jedan od gledatelja John Ostojak, koji je izvedbu gledao s prijateljem, rekao je da je komičar odradio odličan set.

- Samo deset minuta prije toga, sjeo je i zbijao šale na račun moždanog udara. Rekao je: Zamislite da preživite moždani udar, ustanete i progovorite velški. Kad je pred kraj nastupa sjeo, mislili smo da je i to dio predstave. Izašli smo iz dvorane s mučninom u želucu. Sjedili smo ondje sigurno pet minuta, gledali ga i smijali smo mu se.

Na koncu se prezenter ipak popeo na pozornicu i viknuo da se zove hitna pomoć. Zaposlenici su mu odmah priskočili u pomoć, pokušavali ga oživjeti, a publiku su zamolili da izađe iz dvorane.

Kolege komičari na društvenim su se mrežama oprostili od Cognita koji je nastupao od polovice osamdesetih. Jimmy Carr je napisao:

- Nikad neću zaboraviti njegovu ljubaznost kad sam tek počeo...

Komičar i kolumnist Mark Steel napisao je da je Cognito bio ‘težak, neobičan, urnebesno zabavan, problematičan, briljantan, pravi komičar’. I voditelj BBC-jevog komičarskog programa Arthur Smith napisao je da su mu se ‘kolege komičari divili’. Mitch Benn je napisao da je poznavao Cognita 25 godina. Vidjeli su se prošli mjesec i ‘izgledao mu je bolje nego ikad’.

Ian Cognito je rođen u Londonu, no živio je u Bristolu. Kao britkog i beskompromisnog izvođača uspoređivali su ga s Lennyjem Bruceom i Billom Hicksom, no nikad nije postigao njihov mainstream uspjeh. Unatoč tome i činjenici što nije bio poznat široj publici, struka ga je iznimno cijenila i mnogi su ga navodili kao svoj uzor. Osvojio je nagradu Time Out Award za stand up komediju 1999.

- Jedan od najbriljantnijih komičara današnjice je Ian Cognito. Ali njegove nastupe neće vidjeti u udarnom terminu na javnoj televiziji - napisao je kritičar Guardiana 2002. objasnivši da je Cognitova 'anonimnost' dokaz stare showbiz poslovice - koliko god dobri bili i koliko god se o tome pričalo, samo udarni termin na televiziji može uspjeh pretvoriti u općepoznatu stvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:42