NASTUP NA VIŠNJIKU

SPEKTAKL ILI DEBAKL: ZAŠTO JE TAKO SLAB INTERES ZA NASTUP RITE ORE U ZADRU 'Nju kod nas više znaju po reklami za donje rublje nego po pjesmama'

 
 Profimedia, Press Association

- Ne znam odakle cijela fama oko loše prodaje ulaznica i ta negativna kampanja koja se događa iz meni neznanih razloga. Prodaja ulaznica ide sasvim dobro i očekujemo spektakl na Višnjiku - kaže Mario Paleka, direktor zadarske Turističke zajednice, 48 sati prije nastupa megapopularne britanske pjevačice Rite Ore u Zadru. Kad smo ga pitali tko širi tu negativnu kampanju, rekao je da ne zna i da ne želi ulaziti u to.

Rita Ora, glazbenica albanskih korijena, možda iznimno popularna u Velikoj Britaniji, ali definitivno ne kalibar pjevačica koje su kod nas punile velike dvorane poput Beyonce, Lady Gage i Alicije Keys, kod nas je prepoznatljivija po reklami za donje rublje (Tezenis) nego po pjesmama. Stoga nije preveliko iznenađenje što je prodan mali broj karata, smatra Aleksandar Dragaš, naš glazbeni kritičar podsjećajući i na glazbenika Luisa Fonsija, svjetsku atrakciju koji je imao pjesmu “Despacito”, a kod nas je njegov koncert u Areni bio otkazan zbog “tehničkih razloga”.

- Rita Ora je tinejdžerska zvijezda, a toj je ciljanoj publici ova ulaznica za koncert jednostavno preskupa - komentirao je za Jutarnji bivši estradni menadžer Zoran Škugor.

- Po meni, ona i pripada kategoriji izvođača koji pjevaju pred pet tisuća ljudi, ne više. Još je jedna stvar problematična, u ovo doba godine definitivno se rade koncerti na otvorenom, a ne u dvorani. Stvarno mi je nejasno zašto Grad Zadar organizira koncert na kraju sezone, a ne usred ljeta. Ne vidim gdje je računica organizatora, pa čak i da su imali besplatnu dvoranu. Moraju platiti troškove reklame, PDV, ZAMP, ja bih tu očekivao fini minus. Ma vjerujem da nitko tko je udaljen i 100 kilometara od Zadra neće doći na koncert...

Rita Ora receives last minute touch ups before posing on the pink carpet of the 2018 Victoria's Secret Fashion Show at Pier 94 in the Manhattan borough of New York City, U.S., November 8, 2018.  REUTERS/Caitlin Ochs - RC1491927770
Caitlin Ochs / REUTERS

Kredit za koncert

Interes medija oko koncerta Rite Ore u Zadru samorazumljiv je iz nekoliko razloga. Prvi, i najvažniji, svi troškovi organizacije koncerta, koju je na sebe preuzela gradska tvrtka ŠC Višnjik, a pokrovitelji su Turistička zajednica i Grad Zadar, financiraju se javnim novcem, odnosno iz kredita koji će ŠC Višnjik, ako koncert financijski ne uspije, vraćati iz svog poslovanja. Kalkulira se s iznosom od oko 1,5 milijuna kuna, kojemu treba pridodati još 50 tisuća eura iz proračuna Turističke zajednice, plus troškove čartera i smještaja zvijezde i njene pratnje, ali druge stavke organizacije poput osiguranja i zaštitara, tako da se ukupni troškovi gostovanja Rite Ore penju na oko tri milijuna kuna.

Uložena sredstva trebaju se vratiti kroz cijenu prodanih ulaznica, sponzorske ugovore i postotka od prodaje pića, suvenira te drugih aktivnosti. No kako je riječ o za zadarske prilike razmjerno velikim iznosima, svi su svjesni da neće biti lako pokriti troškove, što znači da bi troškove nastupa Rite Ore mjesecima kasnije mogla plaćati gradska tvrtka.

Rita Ora looks stunning as she is seen behind the scenes of her new ESACADA fashion campaign.
The singer and actress poses for the camera as she shoots the luxury womenswear company's spring / summer '19 campaign.
She said:
Profimedia, Mega Agency

Medijska nagađanja

Koncert ljeta u Zadru održat će se u dvorani Krešimira Ćosića u sklopu ŠC Višnjik koja može primiti oko 9000 gledatelja. Prema neslužbenim informacijama, početkom tjedna prodano je bilo oko 4000 ulaznica, manje od pola kapaciteta dvorane koji je “izmjeren” na koncertima Dine Merlina i Đorđa Balaševića. Prema tim procjenama, rađene su i sve kalkulacije o pokrivanju troškova koncerta. Kako međutim službeni broj prodanih karata nitko ne želi otkriti, u medijima su krenula različita nagađanja. Neslužbeno, sredinom kolovoza bilo je prodano nešto više od dvije tisuće ulaznica, a krajem prošlog tjedna ta se brojka popela na oko tri tisuće. Slabija prodaja karata od očekivane pripisivala se činjenici da je riječ bila dominantno o online prodaji karata koja će sigurno skočiti u zadnja dva tjedna prije koncerta, kada se uključe i drugi prodajni kanali. Među njima očito nije i tražilica Njuškalo, na kojem se sponzorske karte označene na jednu kunu, mogu nabaviti po cijeni od 100 do 200 kuna.

- Turistička zajednica i ŠC Višnjik rade fantastičan posao. Samo najava zadarskog koncerta Rite Ore na YouTubeu ima više od pola milijuna pregleda. Zadrani će svjetski koncert praktički imati u svom dvorištu, a sve to je i jedan vid promocije grada i ulaganje u budućnost, a sigurno će i strani mediji popratiti njen koncert ovdje - kaže direktor Paleka kojemu je posebno stalo da koncert Rite Ore uspije. Paleka je naime na direktorsko mjesto došao po stranačkom ključu kao prijatelj gradonačelnika i predsjednika turističke zajednice Branka Dukića.

Rita Ora (ritaora / 20.11.2018): Thank you @beats1official and @annabelsmayfair for helping put together such an unforgettable night Launching my second album #Phoenix (OUT FRIDAY) and @alexsossah
Profimedia, Face to Face

Plan za festival

Novi direktor je svoju funkciju započeo velikom najavom o turističkom zaokretu i drukčijem pozicioniranju Zadra na karti dalmatinskih gradova, kao atraktivne koncertne destinacije. U početku je planirao veliki muzički festival sa Sean Paulom kao glavnom zvijezdom, no kako je Paul otkazao europsku turneju, Paleka se upregao dovući pod svaku cijenu neko drugo zvučno ime u Zadar. Zahvaljujući nekim svojim privatnim vezama, uspio je doći do menadžera pjevačice kosovskih korijena i to za cijenu koja je navodno 30 posto niža od njenih standardnih nastupa u europskim metropolama. U svakom slučaju, Orin koncert u Zadru trajat će 60 minuta, a kako se trošak organizacije kreće oko tri milijuna kuna, jednostavna matematika kaže da će svaka minuta nastupa biti plaćena 50 tisuća kuna!

- Dok sam još radio u hotelu Falkensteiner upoznao sam čovjeka iz Londona koji je u dobrim odnosima s ocem Rite Ore i zapravo preko njega dogovorio dolazak ove zvijezde u Zadar. Mi smo bili predvidjeli jedan glazbeni ljetni festival, ali je on nažalost morao biti odgođen jer je glavna zvijezda Sean Paul koja je trebao nastupiti naprasno odustao od turneje. Novac previđen za taj festival preusmjerili smo za koncert Rite Ore - objašnjava Paleka.

Nakon što je Paleka osigurao dolazak pjevačke pop zvijezde, trebalo je osigurati novac za sve troškove i pripremiti organizaciju.

Apetiti su bili veliki pa se odmah najavio koncert na otvorenom, na području atletskog igrališta sportsko-rekreacijskog centra na Višnjiku koji može bez problema primiti više od deset tisuća posjetitelja. No kad se sastavio troškovnik, ispalo je da bi samo za zaštitu nove tartan staze trebalo potrošiti oko 100 tisuća eura. Kad se tome dodao i rizik od moguće kiše, organizacija koncerta preseljena je u dvoranu.

Iako se službeni podaci o troškovima organizacije koncerta, uključujući i honorar pjevačice, još kriju, organizator ŠC Višnjik podigao je kredit u visini 2,5 milijuna kuna.

Zagreb, 011018.
Envy room showroom, Vlaska ulica.
Modnom revijom predstavljena nova kolekcija brenda Envy room. Na fotografiji: Franka Batelic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Franka Batelić

Od toga iznosa, navodno milijun kuna namijenjeno je za izmjenu travnjaka nogometnog igrališta, a ostatak od 1,5 milijuna kuna, odnosno 200 tisuća eura, predviđeno je za pokrivanje troškova koncerta. U koje treba uključiti i nekih 25 tisuća eura čartera za Ritu Oru i pratnju, najam razglasa, troškove osiguranja, zaštitara te nastupa Franke Batelić i Domenice.

- Točno je da sam izjavio da same karte sigurno neće pokriti troškove koncerta. Imamo i sponzore, a ovako velik projekt sigurno nije moguće realizirati bez potpore Grada Zadra i Turističke zajednice. Potpuno transparentno ćemo građanstvo informirati o cijeloj financijskoj konstrukciji projekta nakon što koncert završi - kaže Denis Karlović, direktor Športskog centra Višnjik.

Vodice, 090619.
Odrzana druga vecer CMC festivala 2019
Na fotografiji: Domenica
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX
Na fotografiji: Domenica

Prodaja u zadnji čas

- Ja sam zadužen za organizaciju koncerta i u interesu mi je da sve prođe kako treba, to je sada prioritet. Ovako veliki koncert Rite Ore prije svega je velika promocija za grad Zadar, u svakom slučaju na to tako treba gledati. Ona je jedna od top deset svjetskih pjevačica, stalno prisutna na top ljestvicama i puni velike svjetske dvorane - naglašava Karlović dodajući da su u srijedu otvorili još jedno prodajno mjesto, pa će se tako ulaznice od četvrtka moći kupiti i u Turističkom informativnom centru u centru Zadra.

Prve su otišle najskuplje karte, Fan Pit i Vip, rekao je Paleka ponosno, no prema nekim informacijama, upravo su gradske tvrtke kupovale te karte za svoje zaposlenike. I Karlović i Paleka demantiraju te tvrdnje.

- To je obična laž! - kazao je Paleka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:58