POKRENUT ĆE SE KAMPANJA

SUPRUG SALME HAYEK OBEĆAO 100 MILIJUNA EURA ZA OBNOVU NOTRE-DAME Milijarder nekoliko sati nakon izbijanja stravičnog požara obećao donaciju

 
Salma Hayek i Francois-Henri Pinault
 Profimedia, Abaca Press

Francuski milijarder i suprug glumice Salme Hayek, koja trenutno u Rovinju snima novi film, obećao je izdvojiti 100 milijuna eura za pomoć u obnovi katedrale Notre-Dame u Parizu čije je dijelove u ponedjeljak progutao požar.

Biznismen Francois-Henri Pinault to je objavio nekoliko sati nakon što je izbio veliki požar na 850 godina starom simbolu Pariza.

Pinault se za američko-meksičku glumicu oženio 2009., a inače je šef Keringa, grupe koja je vlasnik brendova poput Guccija i Yves Saint Laurenta.

Tugu zbog strašnog požara izrazila je na Instagramu i Salma Hayek koja je uz fotografiju plamena napisala:

- Kao i mnogi drugi, u šoku i s tugom svjedočim kako se ljepota Notre Dame pretvara u dim. Volim te, Pariz!

Njegova je odluka uslijedila nakon emotivnog obraćanja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona ispred gotičke katedrale koji je rekao da će u utorak pokrenuti nacionalnu kampanju za prikupljanje novaca za obnovu ove kulturno vrijedne znamenitosti. Rekao je da je ‘najgore izbjegnuto’ i da su spašeni fasada i dva tornja, piše Daily Mail.

FOTOGALERIJA: Požar na crkvi Notre Dame

Šef pariških vatrogasaca Jean-Claude Gallet rekao je da ‘glavnu strukturu Notre-Dame možemo smatrati spašenom i očuvanom’, kao i dva tornja.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Laurent Nunez, koji je također bio na mjestu događaja, rekao je da je ‘vatra konačno smanjila intenzitet’, ali je i dalje pozvao na oprez.

Vatikan je u ponedjeljak izrazio ‘nevjericu’ i ‘tugu’ te ‘solidarnost s francuskim katolicima i pariškim građanima’.

Uzrok požara još uvijek nije potvrđen. Katedrala je bila u procesu obnove i vatrogasci smatraju da bi uzrok mogao biti s time povezan. Francusko je tužiteljstvo kazalo da požar tretiraju kao nenamjeran te je podmetanje požara zasad isključeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:20