MEGHAN MARKLE I HARRY

SVE O KRALJEVSKOM VJENČANJU Slavit će cijeli London, očekuje se 100.000 turista uz jake policijske mjere. Neće biti političara, ali stižu Spajsice

 
Meghan Markle i princ Harry
 Andrew Milligan/Pool / REUTERS

Bliži se datum vjenčanja koje je zaintrigiralo svijet toliko da se već mjesecima bruji o svim mogućim detaljima samog obreda i proslave. Britanski princ Harry i američka glumica Meghan Markle stat će pred oltar za nešto više od mjesec dana. Holivudska glumica postat će princeza, odnosno službena titula bit će joj vojvotkinja od Sussexa.

Nesvakidašnja ljubavna priča između 33-godišnjeg britanskog princa i tri godine starije glumice, koja iza sebe već ima propali brak, počela je u ljeto 2016. prilikom spoja na slijepo, a sada će dobiti happy end.

Harry je svojom izabranicom šokirao tradicionalno britansko društvo. Mjesecima su se otkrivali detalji iz Meghanina privatnog života. Osim što je glumica, Meghan ima diplomu iz komunikacijskih znanosti, a radila je i kao stilistica. Uz to je poznata i kao aktivistica, glasnogovornica je UN-a za žene, a u javnosti je više puta govorila i o borbi s identitetom jer je dijete Afroamerikanke i bijelca.

Mnogi su sumnjali u to da će je stroga kraljica Elizabeta prihvatiti u obitelj, no Meghan je to uspjelo. Napustila je glumačku karijeru kako bi preuzela obveze koje nosi njezin novi kraljevski status.

KADA I GDJE JE VJENČANJE?

Princ Harry i Meghan Markle vjenčat će se u subotu 19. svibnja u 12 sati ujutro u Kapelici Sv. Jurja u Windsoru. Riječ je o kapeli u kojoj je princ Harry bio kršten, a može primiti oko 800 ljudi. Ovog ožujka u istoj je kapelici Meghan primila sakrament krštenja i Svete potvrde kako bi postala članicom Anglikanske crkve jer je Markle odgojena u duhu episkopalne crkve. Par će se u 13 sati kočijom tradicionalno provesti gradićem Windsorom u grofoviji Berkshire kako bi pozdravili okupljeni narod.

TKO (NI)JE POZVAN?

Pozivnice za vjenčanje poslane su na adrese čak 600 gostiju. Tu je još 200 za one koji su pozvani na večernje primanje kraljevskog para, a među njima su i popularne Spice Girls, Serena Williams te glumica Priyanka Chopra. Među gostima će biti i Harryjev dobar prijatelj Dave Grohl, frontmen grupe The Foo Fighters, a nastupiti će Ed Sheeran te Elton John. Dvor je odlučio da će biti pozvani samo oni koji su u bliskim odnosima s parom te da nisu pozvani političari kao što su britanska premijerka Theresa May, američki predsjednik Donald Trump ni Barack i Michelle Obama, Harryjevi prijatelji. Takva odluka donesena je zbog činjenice da je princ Harry tek peti u redu za tron. U dvorac je pozvano 1200 britanskih građana.

DRESS CODE

U kraljevskom pozivu stoji striktno određen dress code za muškarce i za žene. Muškarci trebaju imati svečano ili smoking odijelo, dok se od žena očekuje da odjenu dnevnu haljinu i šešir.

DAROVI MLADENCIMA

Par je odabrao sedam dobrotvornih organizacija koje se bave sportom, osnaživanjem žena, očuvanjem okoliša, beskućništvom, borbom protiv HIV-a i Oružanim snagama, kojima javnost može uplatiti donacije kao vjenčani poklon.

ŠTO ZNAMO O VJENČANICI MEGHAN MARKLE?

Iako će do samog vjenčanja svi detalji o vjenčanici poznate glumice Meghan Markle ostati potpuni misterij. Prema posljednjim tračevima s kraljevskih dvora, mastermind iza vjenčanice bi mogla biti britanska modna kuća Erdem, koja već dugo godina uživa naklonost dvora. Meghan će uz dozvolu kraljice Elizabete imati na odabir cijelu kraljevsku kolekciju nakita, a na sam dan vjenčanja princ Harry će svojoj supruzi darovati komad nakita iz majčine kolekcije.

TKO ĆE VJENČATI PRINCA I GLUMICU?

Canterburyjski nadbiskup, Justin Welby, vjenčat će princa Harryja i Meghan Markle, a misu u Kapelici Sv. Jurja vodit će windsorski dekan David Conner. Nakon obreda vjenčanja procesija predvođena kočijom s mladencima provest će se od kapelice do dvorca Windsor.

KOJA SU OBITELJSKA ZADUŽENJA?

Gotovo je sigurno da će djeca princa Williama, princ George i princeza Charlotte, kao i na prošlogodišnjem vjenčanju Pippe Middleton, njihove tete, imati važnu ulogu na stričevu vjenčanju, dok se vojvotkinja Kate neće previše izlagati jer se vjenčanje odvija nedugo nakon predviđenog datuma porođaja trećeg djeteta.

MJERE SIGURNOSTI

Windsor će biti strogo osiguran na dan vjenčanja, a grad će biti pod režimom skeniranja i pretraživanja. Naime, građani i turisti, kojih se očekuje čak 100 tisuća, morat će prolaziti kroz skenere kako bi došli imalo blizu palači ili kapelici.

Policija je priopćila kako će se bilo kakve stvari koje se smatraju “sigurnosnim rizikom” u gradu biti zabranjene i odmah uklonjene. U tjednima prije vjenčanja naoružani i nenaoružani policijski službenici, psi tragači, policijski konji i Nacionalna zračna služba policije povećat će svoju nazočnost. Više od 250 pripadnika Oružanih snaga obavljati će svečane dužnosti na svadbi.

SVEČANO PRIMANJE

Svih 600 gostiju pozvano je na svečani ručak u dvorani Sv. Jurja, koju je mladencima ustupila kraljica, a priča se o tome da Meghan navodno planira prekršiti tradiciju među kraljevskim nevjestama tako što će održati govor.

U večernjim satima mladenci slavlje nastavljaju u društvu 200 gostiju na privatnom primanju u Frogmore Houseu, a domaćin te proslave bit će ponosni otac, princ Charles. Vjenčanje, uključujući uslugu, glazbu, cvijeće i recepciju, platit će kraljevska obitelj, bez troškova poreznih obveznika. Ceremonija će imati izravan prijenos.

KAMO ĆE OBIČAN PUK NA PARTY?

Meghan Markle i princ Harry žele da “se britanski građani također osjete dijelom proslave”. Stoga je pubovima i barovima diljem Engleske i Walesa zbog vjenčanja dopušteno da ostanu otvoreni dulje nego što je to pravilo.

ŠTO TURISTI MOGU PONIJETI KAO USPOMENU NA VJENČANJE?

Očekuje se 100 tisuća turista u Londonu na dan vjenčanja, a nitko od njih neće moći ni blizu torti od limuna ili, pak, kitici cvijeća iz kraljevskog aranžmana kako bi je sprešali za uspomenu na veliko kraljevsko vjenčanje. Da turisti ipak ne bi praznih ruku otišli kući pobrinule su se brojne suvenirnice koje su već izložile niz artikala sa slikom mladenaca ili, pak, simboličnim natpisom.

CVIJEĆE KOJE SU ODABRALI MLADENCI

Bijele ruže, crveni naprstak i bijeli božuri, koje su Meghanino najdraže cvijeće, okruživat će kraljevski par na dan vjenčanja. Cvjećarki Philippi Craddock iz Londona povjerena je izrada cvjetnih zaslona za Kapelicu Sv. Jurja i za primanje u dvorani Sv. Jurja, a u aranžmanima će se upotrijebiti i zelene grančice bukve, breze i graba, stabala koja rastu u okolici Windsora. Meghan je nedugo nakon objave zaruka na svojem Instagram profilu, koji je nakon toga izbrisala, objavila fotografiju buketa božura uz koje je napisala da je to cvijeće čini sretnom.

KAKVA ĆE BITI TORTA?

Princ Harry i Meghan Markle su za svoj veliki dan odabrali osviještenu, zdraviju recepturu svadbene torte. Naime, torta će biti organska od limuna i bazge. Par je za ovaj važni zadatak angažirao kalifornijsku slastičarku Claire Ptak, vlasnicu Violet Bakeryja u istočnom Londonu. Kako će točno biti ukrašena još se ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:03