OMILJEN LIK

SVI SU MISLILI DA SE ZAUVIJEK POVUKLA, A SAD SE VRATILA JAČA NO IKAD U Hitnoj službi je glumila ženu Gorana Višnjića, a onda ju je snašla teška bolest

 Getty Images

Glumicu Mauru Tierney trenutno pratimo u jednoj od najpopularnijih i najhvaljenijih američkih serija, “Preljubu”, koja za nju ima vrlo posebno značenje jer je ovom ulogom zapravo ostvarila veliki povratak ne samo među velike holivudske igrače gdje joj je oduvijek bilo i mjesto, nego i u glumačke vode općenito, a prošlogodišnji Zlatni globus koji je dobila za najbolju sporednu ulogu u “The Affairu” samo je zaokružio cijelu sretnu priču.

Našim gledateljima Maura Tierney vjerojatno je ipak najviše ostala u pamćenju po ulozi dr. Abby Lockhart u “Hitnoj službi” koja je zapravo i bila njena prva velika uloga koja joj je i obilježila daljnju karijeru, a zahvaljujući njoj na malim ekranima je postala i supruga našeg Gorana Višnjića koji je u “ER”-u glumio dr. Luku Kovača.

Neplanirana karijera

Maura Lynn Tierney rođena je i odrasla u blizini Hyde Parka u Bostonu 3. veljače 1965. godine u uglednoj irskoj katoličkoj obitelji. Majka Pat je bila brokerica i agentica za nekretnine, a otac Joseph M. Tierney ugledni bostonski političar i gradski vijećnik koji je tu funkciju obnašao 15 godina. Maura je najstarija od četvero djece i ima sestru Deidre te braću Josepha Jr. i Briana, a svi su danas angažirani u filmskoj industriji. Nakon školovanja na akademiji “Notre Dame”, upisuje “New York University” gdje je prvo diplomirala plesnu, a zatim i dramsku umjetnost. “Počela sam glumiti još u osnovnoj školi, ali je moja velika strast zapravo bila ples. No, ruku na srce, nisam baš rođena s tijelom plesačice, nakon toga sam još završila i glumu, među ostalim i zato što su gotovo sve moje prijateljice bile tamo, u dramskoj sekciji”, objasnila je jednom prigodom.

Kako je sama priznala, nije se namjeravala zaozbiljno baviti glumom, već se to dogodilo stjecajem okolnosti. “Kako se moj otac u to vrijeme kandidirao za gradonačelnika Bostona, ja sam s bratom i još dvije prijateljice otišla u Los Angeles s namjerom da se vratim nakon dva mjeseca i pomognem tati u kampanji. Međutim, vrlo brzo sam dobila prvi glumački angažman i ostala u Hollywoodu zbog čega mi je i danas jednim dijelom žao jer je otac izgubio na izborima, a ja sam se uvijek osjećala djelomično krivom za to”, ispričala je.

Prijelomni trenutak

Prvu veću ulogu je ostvarila 1987. u Disneyjevu TV filmu “Student Exchange”, a pojavljivala se i u epizodnim rolama u poznatim serijalima kao što “Obiteljske veze” i “Zakon i red”. Zanimljivo, film u kojem je dobila prvu glavnu ulogu, “Dead Women in Lingerie”, snimljen je u 24 dana i nikad nije prikazan u kinima, već je tek 2005. godine izdan na DVD-u. Nakon toga su uslijedile uloge u seriji “NewsRadio” koju je dobila samo dan prije nego što je snimljena prva pilot-epizoda te filmu “Lažljivac” s Jimom Carreyem. Ulogu u “Hitnoj službi” dobila na preporuku, bez ‘castinga’.

Abby Lockhart prvotno je bio gostujući lik koji je vrlo brzo postao toliko omiljen među gledateljstvom da su joj producenti trenutno produžili ugovor, a vrlo brzo su se počele redati i nominacije za Emmy.

Ovo bogato glumačko iskustvo (seriju je snimala gotovo 10 godina) joj je pomoglo i u stvarnom životu kada je jednom prilikom njen tadašnji suprug dobio bolove u abdomenu i mislio da je riječ o nečem bezazlenom, a ona je točno prepoznala simptome i shvatila da je riječ o upali slijepog crijeva te ga istog trenutka odvela na hitnu pomoć gdje je potvrđena dijagnoza. Glumica je također priznala kako je tijekom svih godina provedenih na setu naučila stvarno puno o medicini, ali je imala jedan kronični problem, a to je da je stalno pogrešno izgovarala riječ ‘ceftriakson’ (što je naziv jednog antibiotika), zbog čega su stalno morali ponavljati te scene.

Kako ne voli pričati o vlastitoj intimi, postoji nekoliko verzija o tome kako je upoznala danas bivšeg supruga, glumca i redatelja Billyja Morrissettea.

Ona sama je otkrila samo jednu tragikomičnu crticu o trenutku kada su se upoznali, a to je da je baš tada bio potres te da su se oboje u tom trenutku bacili na pod, zagrlili, pogledali duboko u oči i zaljubili, baš kao u najgorim romantičnim komedijama. Vjenčali su se 1. veljače 1993., dva dana prije njenog 28. rođendana, a nakon 13 godina bračnog staža su se razveli 2006. nakon što je ona podnijela zahtjev za razvod zbog “nepomirljivih razlika”.

2009. godine su mediji objavili kako joj je dijagnosticiran karcinom na dojci koji je morala hitno operirati zbog čega je morala odustati od već dobivene uloge u seriji “Roditelji i djeca”, a umjesto nje je uskočila Lauren Graham.

Velika pobjeda

Nasreću, od bolesti se odlično oporavila iako prognoze nisu bile nimalo dobre te je nakon prve operacije podvrgnuta još jednom kirurškom zahvatu, a priznala je kako joj je u oporavku puno pomogla tjelovježba. Otkrila je kako sada obožava voziti velike biciklističke rute te da je prošla sve savezne države osim Kansasa i Iowe te da joj to puno pomaže i u borbi s epizodama nesanice od kojih pati već dvadesetak godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:56