PONOVNO FENOMEN

SVI SU OPET LUDI ZA KEANUOM REEVESOM Milijunaš, a vozi se podzemnom, ima disleksiju, a piše poeziju, izgubio ženu i dijete, a ipak vjeruje u sreću

 
 Jason Kempin / Getty Images

Prošlo je 20 godina otkako je Keanu Reeves (54) filmsku publiku oduševio ulogom Nea u kultnom “Matrixu” i 25 godina otkako su on i Sandra Bullock spasili autobus od eksplozije u “Brzini”.

Čini se da je ova godina ponovno na tron postavila “dobrog dečka Hollywooda”, koji u ulozi legendarnog plaćenog ubojice Johna Wicka u trećem nastavku već osvaja kinodvorane, a posudio je svoj glas i za četvrti dio “Priče o igračkama” (Toy story). Veliki povratak miljenika publike, kritičara i suradnika u vruće je dane stigao poput osvježenja, kao hladni povjetarac s planina, što je i značenje njegova imena na havajskom. Ovih je dana i studio za razvoj videoigara CD Projekt Red najavio da će njihova nova igra Cyberpunk 2077 izići u travnju sljedeće godine te da će se u njoj pojaviti i ovaj američki glumac. Nakon tog velikog iznenađenja, Reeves se i osobno ukazao u hali u kojoj je Microsoft održavao svoju konferenciju, što je publika popratila gromoglasnim pljeskom. Pune su ga i društvene mreže posljednjih dana jer su, naime, fanovi primijetili da Keanu pri fotografiranju sa ženama izbjegava dodire. Iako su glumcu na mnogim fotografijama ruke odmaknute od njihovih leđa, ima pozu kao da ih grli. Izbjegava #MeToo optužbe, pokazuje da je džentlmen ili je jednostavno prečist za ovaj svijet?

MATRIX : film directed by Lana Wachowski, Andy Wachowski starring Keanu Reeves, Laurence Fishburne; Action; Science fiction; movie; cinema; american; 1999 NOTE this is a PR photo. SUNSETBOX does not claim any Copyright or License in the attached material. Fees charged by SUNSETBOX are for SUNSETBOX's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. By publishing this material, the user expressly agrees to indemnify and to hold SUNSETBOX harmless from any claims, demands, or causes of action arising out of or connected in any way with user's publication of the material, Image: 187345074, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Allpix Press
Profimedia, Allpix Press

On je izvanzemaljac

Internet je prepun crtica o slavnom glumcu koje pričaju priču o njegovoj prizemljenosti ili, pak, o “čovjeku koji nije s ovog planeta”. Zapravo i jest neobično kako je Keanu više od tri desetljeća jedan od vodećih holivudskih glumaca koji je uspio ostati vrlo mističan lik, o kojem se pričaju tolike priče, kao o nekom mitskom, nadnaravnom biću, a da zapravo o njegovu privatnom životu ne znamo gotovo ništa - s kim se druži, što i koga voli, izlazi li, koji su mu hobiji?

U rujnu 1997. godine paparazzi su fotografirali Reevesa u zapadnom dijelu Hollywooda kako sjedi uz pločnik i druži se s beskućnikom. Dugo su razgovarali, muškarac mu je pokazivao svoje stvari, a potom su podijelili bocu soka. Izgledalo je kao da se poznaju godinama i baš dobro zabavljaju. Nedugo nakon toga glumac je snimljen kako se vozi podzemnom željeznicom i u trenutku kada je shvatio da pokraj njega stoji žena s velikom torbom, ustaje i ustupa joj sjedalo.

Poznato je da u kazalištu uvijek sjedi među “pukom” na jeftinim sjedalima, da voli u kino otići sam, samo u društvu kokica te da mu slava baš i nije najdraža stvar na svijetu. Kao da je uvijek, onako, blago potišten i “sanja o danu kada će hodati ulicom i slušati ljude kako razgovaraju o moralu, održivosti i filozofiji, umjesto o Kardashianima”. Godine 2010. pojavile su se slike “tužnog” Keanua koji jede sendvič na klupi, što je dovelo do pojave internetskog fenomena “Tužni Keanu” i do proglašavanja 15. lipnja neslužbenim danom “Razvedri se, Keanu” (engl. “Unofficial Cheer-up Keanu Day”) na Facebooku.

Point Break (1991) 
Keanu Reeves, Patrick Swayze
*Filmstill - Editorial Use Only*, Image: 265262360, License: Rights-managed, Restrictions: *Filmstill - Editorial Use Only*, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Film Stills
Profimedia, Film Stills

Akcijski heroj

Prvu zapaženu ulogu ovaj je glumac ostvario u filmovima “Na obali rijeke” te komediji “Bill & Ted’s Excellent Adventure”. Na dojmljivom popisu filmova kojima je ostvario velike uspjehe su i akcijski film “Brzina”, “Matrix” i njegovi nastavci te “Moj privatni Idaho”.

“Keanu je jedan od rijetkih koji se uvijek trudi zapamtiti imena svih ljudi koji rade na snimanju, redovito ih pozdravlja i razgovara s njima, ne postavlja se visoko kao neki drugi glumci i zvijezde. Jednom je prilikom pomogao radniku na setu koji je bio jako siromašan i jedva je uzdržavao obitelj. Kada je Keanu čuo njegovu priču, dao mu je 20.000 dolara za Božić kako bi mu pomogao”, ispričao je jedan od radnika na filmskom setu “Matrixa”.

Keanu je, za holivudske standarde, u najmanju ruku čudan: ne živi u vili, nema tjelohranitelje, ne dodiruje žene kada se s njima fotografira, tko god je s njime dijelio set tvrdi da je jedan od najskromnijih i najugodnijih suradnika, u svojoj 30-godišnjoj karijeri nije dao nijednu pogrešnu izjavu, uvijek izgleda “nemarno savršeno”, čak i kad se prehlađen slika za naslovnicu časopisa GQ. Ima disleksiju, vrlo teško čita, ali je zato izdao zbirku pjesama “Oda sreći”. Keanua Reevesa zbog svega navedenog ne možete ne voljeti. Možete mu zavidjeti na zen energiji, ali ne i na teškom životnom putu.

Keanu Reeves & Anjelica Huston
John Wick: Chapter 3 - Parabellum (2019) 
*Filmstill - Editorial Use Only*, Image: 447704079, License: Rights-managed, Restrictions: Filmstill // HANDOUT / EDITORIAL USE ONLY!
Please note: Fees charged by the agency are for the agencyÕs services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material. Images should only be used for editorial purposes by newspapers or magazines or websites in connection with the event/movie (etc). E.g.:
Real Name as Character Name in Film Title (year)
No other use is authorized.
Filmstill // HANDOUT / EDITORIAL USE ONLY!
Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material. Images should only be used for editorial purposes by newspapers or magazines or websites in connection with the event/movie (etc). E.g.:
Real Name as Character Name in Film Title (year)
No other use is authorized., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Film Stills
Profimedia, Film Stills

Ženina smrt

Rođen je 2. rujna 1964. u Bejrutu kao sin britanske dizajnerice kostima Patricije Taylor i geologa Samuela Nowlina Reevesa, rodom s Havaja. Otac mu je bio heroinski ovisnik, koji ih je napustio kada su Keanuu bile tri godine. Tijekom odrastanja nikad se nije pokušao povezati s ocem. Njegova najveća ljubav bila je glumica Jennifer Syme u koju se zaljubio 1998. godine. Činilo se kako mu je i na privatnom planu napokon krenulo, nakon što je postigao svjetsku slavu s hitom “Matrix”, ali su Jennifer i on izgubili dijete. Prekinuli su samo nekoliko tjedana nakon rođenja mrtve kćeri u osmom mjesecu trudnoće. Jennifer se ubrzo odala porocima i nakon godinu i pol poginula u teškoj automobilskoj nesreći vraćajući se s partyja Marilyna Mansona. Keanu je nakon njezine smrti bio potpuno shrvan, odgodio je sva snimanja, a godinama poslije govorio je kako zbog svega što je proživio ne želi ozbiljnu vezu ni djecu.

Odmjerenost i mudrost često se navode kao njegove najveće kvalitete, mističnost kao tajna njegova seksepila, a skromnost kao osobina koja izaziva najviše polemika. Jer tko bi se normalan sa 360 milijuna dolara neto zarade vozio podzemnom željeznicom? Reeves je najveći humanitarac među glumcima koji već godinama u tajnosti donira novac dječjim bolnicama preko svoje privatne dobrotvorne zaklade. Sa 54 godine mami uzdahe kao na početku karijere. Danas Keanu izgleda kao starija, poboljšana, šarmantnija verzija Nea iz Matrixa. Klišejizirano rečeno, Keanu je kao vino. Čak se i u ulozi modela snalazi prilično dobro - najprije je to dokazao naslovnicom za časopis GQ, pa je ponovno digao internet na noge novom kampanjom za modni brend Yves Saint Laurent. Kolekcija sadrži nekoliko rokerskih komada koji mu kao ljubitelju motora posebno dobro stoje.

Kada je nedavno gostovao u talk showu Stephena Colberta, sve je oduševio odgovorom na pitanje: “Keanu, što misliš da se dogodi kada umremo?”

“Znam da će nam nedostajati oni koji nas vole”, rekao je. Snimka je retweetana više od stotinu tisuća puta.

SPEED : film directed by Jan de Bont starring Keanu Reeves, Sandra Bullock, Dennis Hopper; Thriller, Action movie; cinema; american; 1994 NOTE this is a PR photo. SUNSETBOX does not claim any Copyright or License in the attached material. Fees charged by SUNSETBOX are for SUNSETBOX's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. By publishing this material, the user expressly agrees to indemnify and to hold SUNSETBOX harmless from any claims, demands, or causes of action arising out of or connected in any way with user's publication of the material, Image: 187345061, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Allpix Press
Profimedia, Allpix Press

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:19