'HATERS GONNA HATE'

'TAJ STIH JE BANALAN, NEORIGINALAN I NEKREATIVAN' Sudac oštrim riječima odbacio tužbu protiv Taylor Swift za krađu teksta pjesme

 
 Print screen / Youtube

Fraza 'haters gonna hate' ('mrzitelji će mrziti') je suviše banalna da bi se zaštitila autorskim pravom, odlučio je američki sud, javlja BBC.

Sudac Michael W. Fitzgerald na ovaj je način prokomentirao slučaj dok je odbacivao tužbu koju su protiv pjevačice Taylor Swift podigli tekstopisci Sean Hall i Nathan Butler. Naime, pjevačicu su tužili prošle godine tvrdeći da je spomenuti stih iz njezina hita 'Shake it off' ukraden iz njihove pjesme 'Playas Gon' Play'.

Refren njihove pjesme kaže: 'playas, they gonna play, and haters, they gonna hate'.

Iako su tako kratke fraze općenito imune na tužbe za povredu autorskih prava, dvojac se svejedno obratio sudu tvrdeći kako ta dva stiha zajedno mogu biti predmet tužbe.

No, sudac Fitzgerald tužbu je odbacio. I to još kako!

- U srži ovog cijelog slučaja je pitanje mogu li stihovi 'Playas, they gonna play, and haters, they gonna hate' biti zaštićeni autorskim pravom. U ranim 2000-im popularna kultura je bila prožeta konceptom 'igrača' i 'mrzitelja' što je iznijelo frazu 'igrači će igrati' ili 'mrzitelji će mrziti', no navedeno nije ništa kreativnije od, recimo, izraza 'trkači će trčati', 'bubnjari će bubnjati', 'plivači će plivati' ili glumci će glumiti.

Koncept glumaca koji djeluju u skladu sa samom prirodom svojeg posla nije uopće kreativan, već banalan. Tim navodno ukradenim stihovima nedostaje minimum kreativnosti i originalnosti da bi uopće mogli biti obuhvaćeni zaštitom autorskih prava, dodao je Fitzgerald.

Sudac je također kritizirao i nezgrapne pravne argumente prije nego je slučaj protiv Taylor Swift u potpunosti odbacio.

- Ukratko, predmetni stih je prekratak, neoriginalan i nekreativan pa se ne može zaštititi autorskim pravom, zaključio je na kraju sudac.

Međutim, ponudio je Hallu i Butleru posljednju šansu da dodaju još koji argument prije nego odluka postane pravomoćna 26. veljače, 'samo za slučaj da se dokažu još neke sličnosti između pjesama 'Playas Gon' Play' i 'Shake it off''.

'Playas Gon' Play' je bio hit 2001. godine kad je pjesmu izvodio djevojački bend 3LV. Hall je odonda skladao i producirao za pjevače poput Justina Biebera i Maroon 5, dok je Butler radio s glazbenicima poput Backstreet Boysa i Luthera Vandrossa.

Njihov odvjetnik Gerard Fox rekao je da će se žaliti na presudu jer smatra da je sudac trebao prije konačne odluke tražiti mišljenje stručnjaka, umjesto da sam donosi zaključke o originalnosti teksta pjesme.

- On nije stručnjak za glazbenu industriju. Žao mi je. Stvar je zapravo sramotna, rekao je Fox.

Poslušajte obje pjesme:

3LV - Playas Gon' Play

Taylor Swift - Shake it off

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:46