NOVI KONCERT U LISINSKOM

THE FRAJLE RASPRODALE KONCERT U LISINSKOM Vojvođanski tango i damski bećarac izumi su ovih žena

Članice novosadskog benda rasprodale su koncert u Lisinskom i rezervirale novi termin nastupa za 1. prosinca. Svaka od njih ima svoju ideju kako želi izgledati na sceni, a zajednička im je inspiracija ljubav
The Frajle
 Sever Zolak

Simpatične članice novosadskog benda The Frajle, Marija Mirković, Nataša Mihajlović, sestre Jelena i Nevena Buča, u Zagrebu uživaju veliku popularnost, stoga i ne čudi što je njihov koncert u četvrtak u Lisinskom rasprodan, nakon čega je uslijedio novi termin rezerviran za 1. prosinca. Slična situacija, djevojkama poznatim po energičnim nastupima dogodila se i prošle godine.

Inspiracija

- Rasprodan je bio prvi koncert, pa smo ‘morale’ održati još jedan. Povijest se ponavlja i jedino što možemo reći je da smo jako sretne zbog toga i da nam ta vrsta potvrde godi - kažu Frajle koje su zagrebačkoj publici predstavile nove pjesme s albuma “B strana ljubavi”, neke nove obrade, i, kako kažu, nove priče.

Bend su osnovale prije sedam godina i u vrijeme kad elektronika dominira u glazbi publiku su osvojile akustičnim nastupima.

- Volimo muziku, volimo je u tom izvornom, akustičnom obliku. Na taj smo način uvijek spremne za pjevanje i nastupale smo na vrlo neobičnim mjestima. To je publika prepoznala, tu našu ljubav prema sviranju i pjevanju - objašnjavaju.

Glavna inspiracija za pjesme su im, tvrde, ljubav i putovanja. Svaka od četiri članice ima svoja zaduženja, ali svaku odluku zajednički pretresaju i odlučuju što je najbolje za sve. Ipak, strateške odluke o karijeri uvijek prepuštaju menadžerima i suradnicima.

- Podijelile smo se po interesima. Nevena voli sudjelovati u scenariju za spotove, piše najave za pjesme, voli biti upućena u sve, ona nas stalno okuplja, kuha nam ručkove da ne budemo gladne. Marija voli menadžerski dio posla, voli razgovarati, pregovarati. Jelena organizira probe, ona je glavni lektor naših pjesama, smišlja šale koje pričamo na nastupima. A ja volim sudjelovati u dizajnu kostima i ja sam kapetan frajlomobila - kaže Nataša.

I nastanak The Frajli 2009. vezan je za ljubav.

- Marija se zaljubila u jednog momka u Crnoj Gori, tražila je način da ga ponovo vidi. I onda smo mi, kao njezine prijateljice mušketirke, otišle s njom podržati je i usput održati par nastupa. Tada smo se zvale Dream Girls. A sve ostalo je povijest - prisjećaju se Frajle. Svaka od Frajli ima drukčije zvanje od onog glazbenog, no glazbu žive od najranije dobi.

- U našim se kućama uvijek sviralo i pjevalo, išle smo na zborove, u glazbene škole, nastupale u inozemstvu. Ono što ljudi ne znaju je da smo sve dugo u glazbi, imamo puno nastupa iza sebe, s različitim bendovima, na raznoraznim festivalima, mjuziklima - otkrivaju.

Garderoba

Osim u glazbenom smislu, svaki njihov nastup osebujan je i maštovit i kad je riječ o garderobi.

- Svaka uglavnom ima ideju kako bi željela izgledati, a nakon toga se konzultiramo s dizajnerima i stilistima. Imamo stilista Srđana Švelju i odlično surađujemo s modnom kućom iz Čačka, PS…fashion i s kućom Cadieux iz Varaždina - dodale su Frajle.

Njihovu glazbu odlikuje i velika ljubav prema skladbama pokojnog Zdenka Runjića, pa su sad već stalne gošće Runjićevih večeri.

- Bio je veliki zadatak napraviti pjesmu Zdenka Runjića u drukčijem aranžmanu, s dvije gitare i četiri vokala. Poslije prvog velikog aplauza na tim našim prvim Runjićevim večerima, sve nam je bilo jasno. Njegove skladbe savršeno nam odgovaraju, nekako smo se stopile s njima, jako ih zavoljele i nezaobilazan su dio repertoara - napominju Frajle.

Njihovu glazbu nazivaju “vojvođanski tango”, “bećarski cabaret”, “ženski bećarac”, “Balkan swing”, ili “CD za dizanje energije i motivaciju”. Neki jednostavno kažu “frajlizam”, a njima samima jedino je važno da svi uživaju. U svakom slučaju, uspješno spajaju mnoge glazbene pravce, od tanga, jazza, winga do romske glazbe.

- Mi smo četiri različita temperamenta i senzibiliteta. Nama to spontano ide. Pravilo je da se svakoj svidi. Volimo eksperimentirati s muzikom, i to se čuje. U glazbi i ljubavi sve je dopušteno - sigurne su.

Gotovo pola godine Frajle provedu na putu i nastupima.

- Na kotačima ili krilima. Dobrom organizacijom sve postižemo, a daljina je mnogo manja kada se svakodnevno čujemo i vidimo s dragim ljudima preko trikova moderne tehnologije. I kad smo dugo na putu, oni nam dođu na koncerte - napominju.

Nastup u avionu

Pozornica je mjesto na kojem se Frajle osjećaju kao kući, ali uživaju i kad ulaze u studio radeći na novim pjesmama koje tek trebaju podijeliti s publikom. A za svoj su rad tijekom sedam godina dobile brojna priznanja, među kojima bi izdvojile dvije MTV-ove nagrade za spotove “Fina” i “Pare vole me” i Runjićevog galeba. No, nagrade koje, po njima, nemaju cijenu su one koje dobiju sudjelujući u humanitarnom radu.

Osebujne kakve jesu održale su, naravno, i neobičan nastup, poput onoga u avionu na 10.000 metara, koncert u izlogu, u hidroelektrani, Europskom parlamentu u Bruxellesu ili u Lincoln Centeru u New Yorku. Ipak, priznaju, prvi koncerti su oni koji ostave poseban trag, a to su prvi nastup u Novom Sadu, Lisinskom ili u beogradskom Sava centru.

Od djevojaka koje su uvijek zaljubljene i ljubav im je inspiracija, publika može očekivati nove uratke u kojima najavljuju eksperimentiranje instrumentima i zvukom. Premda ga imaju malo, svaka od njih slobodno vrijeme ispunjava drukčije.

- Nata voli šetnje, prirodu, Marija druženje, izlaske, Jelena voli čitati, voli filmove, a ja volim pecanje, kuhanje, kajak - zaključila je Nevena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:58