MEGHAN I HARRY

TKO PLAĆA BASNOSLOVNI IZNOS KRALJEVSKOG VJENČANJA Američka glumica već je prekršila niz protokola, evo što se zasad zna o događaju godine

 
Princ Harry i Meghan Markle
 Toby Melville / REUTERS

Vjenčanje princa Harryja i američke glumice Meghan Markle bit će jedan od najvažanijih događaja ove godine, no bez sumnje se radi i o jednom od najskupljih vjenčanja. Premda točan iznos još nije poznat, radi se o basnoslovnim troškovima koje će, prema pisanju International Business Timesa, pokriti kraljevska obitelj, porezni obveznici, sama Meghan, a dio i njezina obitelj.

Kensingtonska palača objavila je krajem prošle godine da će se vjenčanje održati 19. svibnja u dvorcu Windsor. 'Ne mogu zamisliti da će takvo raskošno vjenčanje stajati manje od četiri milijuna kuna', rekla je za britanske medije Aimee Dunne, poznata organizatorica vjenčanja.

Za razliku od vjenčanja princa Williama i Kate Middleton, Harry i Meghan žele nešto intimniju ceremoniju, lokacija za svečanost je manja pa se očekuje da će i troškovi biti niži. Konačni iznos vjenčanja starijeg sina nije poznat, no zna se da je britanska vlada izdvojila oko 30 milijuna kuna za policijske snage koje su se brinule za sigurnost i red na gradskim ulicama.

Premda je inače običaj da obitelj mlade pokriva troškove, kraljevska tradicija i protokol nalažu da kraljica Elizabeta i princ Charles pokriju veći dio troškova, uključujući ceremoniju u dvorcu Windsor, glazbu, cvijeće, ukrase i prijem.

Za razliku od uobičajenih vjenčanja, najviše će novaca otići na osiguranje, a to pokriva britanska vlada, odnosno porezni obveznici. U to ulaze radni sati svih policajaca koji će biti angažirani zbog čega politički protivnici kraljevstva i ovaj put zahtijevaju ukidanje monarhije.

Detalji vjenčanja još nisu procurili pa se ne zna ni tko su kumovi, djeveruše, kao ni tko će dizajnirati vjenčanicu. No, upravo je to trošak koji će najvjerojatnije pokriti sama Meghan Markle, kao što su roditelji Kate Middleton izdvojili 400.000 dolara (više od dva milijuna kuna) za njezinu gala vjenčanicu Alexandera McQueena. Roditelji Kate Middleton su dobrostojeća obitelj pa su bez problema mogli sudjelovati u podjeli troškova, no roditelji Meghan Markle su razvedeni. Otac Thomas Markle je bivši oblikovatelj svjetla koji živi povučenim životom u Meksiku, a majka Doria Radlan je socijalna radnica i instruktorica joge, pa se od njih ne očekuje veliki doprinos.

Kršenje tradicije i nova pravila

Otkako su objavili zaruke, američka je glumica prekršila kraljevsku tradiciju već nekoliko puta. Primjerice, Markle je nastavila i nakon toga davati autograme obožavateljima što članovima kraljevske obitelji nije dozvoljeno. Također, prva je kao još nevjenčana prinčeva supruga prisustvovala božićnom prijemu kod kraljice. No, sad čini se ima namjeru ispisati nova pravila za vjenčanje.

Meghan Markle visits radio station Reprezent FM, with her fiancee Britain's Prince Harry, in Brixton, London  January 9, 2018. REUTERS/Dominic Lipinski/Pool - RC1D918BD410
Dominic Lipinski / REUTERS
Meghan Markle

Kako je objavio Sunday Times, 36-godišnja Markle želi sama održati govor posvećen princu Harryju iako je to protiv svih pravila. Uobičajeno je da otac mlade održi govor, no mediji nagađaju da će joj molba biti uslišana i da će to biti još jedan korak prema modernizaciji kraljevske obitelji i jačanju uloge žena.

‘Povijesno gledano, otac mlade govori na vjenčanju u njezino ime, a ostali su govori rezervirani za mladoženju i kuma’, rekla je Amber Harrison, organizatorica vjenčanja u Shutterflyju, dodavši da će Markle tako prekršiti ‘stotine godina dugu tradiciju’ ako održi govor. Harrison je rekla i da je glumičina odluka ‘osvježenje’ i ne pretjerano iznenađujuća ‘s obzirom na to da je već prekršila niz protokola’.

Posljednjih dana američki mediji prenose nagađanja da će se među djeverušama naći i glumica Priyanka Chopra, inače dobra prijateljica Meghan Markle. Chopra u intervjuu za Harper’s Bazaar Saudi Arabia nije htjela ni potvrditi ni negirati vijest, već je samo zagonetno rekla: ‘Ako me vidite tamo, znat ćete.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:42