KONTROVERZNO UČENJE

TOM CRUISE PRVI PUT PROGOVORIO O SVOM RELIGIOZNOM ŽIVOTU 'To je jedna predivna vjera, bila mi je od nevjerojatne pomoći u životu'

 REUTERS / REUTERS

Osim po glumačkom umijeću, Tom Cruise je u holivudskim krugovima poznat i kao jedan od najvećih pobornika scijentologije. Na premijeri filma 'Jack Reacher 2: Never Go Back' glumac je po prvi put nakon dugo vremena progovorio o ovom učenju kojem je vjeran.

- Scijentolog sam već više od 30 godina, a to mi je bilo od nevjerojatne pomoći u životu. To je nešto bez čega ja ne bi bio ovdje gdje sam sada. Dakle, to je jedna predivna religija. Jako sam ponosan - rekao je Tom na crvenom tepihu.

Cruise, koji je odgojen kao katolik, sa scijentologijom se prvi put susreo prije 30 godina dok je bio u braku s glumicom Mimi Rogers. Nakon što se rastao od Katie Holmes priznao je da je ova religija bila velika barijera između njih dvoje. Među poznatijim scijentolozima su i John Travolta, Kirstie Alley, Jada Pinkett Smith, Laura Prepona glumica Leah Remini ju je napustila prije tri godine.

Actors Cobie Smulders, Danika Yarosh and Tom Cruise arrive for the German premiere of the film
REUTERS / REUTERS

Što je scijentologija?

Prema Wikipediji, scijentologija je pokret ili skup vjerovanja i učenja čija se ideologija temelji o djelima američkog pisca L. Rona Hubbarda. Izvorno je uspostavljena kao sekularna filozofija 1952. godine, a čiji je tvorac bio pisac znanstvene fantastike L. Ron Hubbard. Nedugo poslije, 1953. godine preusmjerena je kao 'primijenjena religijska filozofija'.

Actors Cobie Smulders, Danika Yarosh and Tom Cruise arrive for the German premiere of the film
REUTERS / REUTERS

Osnovne postavke scijentologije su da je čovjek besmrtno duhovno biće. Navode i kako čovjekova iskustva sežu mnogo dalje od jednog životnog vijeka, a njegove su sposobnosti neograničene, čak i ako ih trenutačno nije svjestan. Posljednja postavka scijentologije je da je čovjek u osnovi dobar. Ljudsko biće teži opstanku koji ovisi o njemu samome, njegovim bližnjima i njegovom postizanju zajedništva sa svemirom.

Isto tako, scijentologiju se kritizira da koristi prisilne metode prodaje u svrhu iznude novca od svojih članova, a zbog načina korištenja komercijalnih pravnih instrumenata protiv pojedinaca, većina smatra da scijentologija takvim pristupom ne ostavlja dojam ozbiljnog religioznog pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:42