PLAVUŠA VS. CRNKA

TOTALNI RAT SLAVNIH KOSOVARKI Rita Ora najprije je bila podrška Dui Lipi, a potom ju je preko sestre pokušala uništiti

Rita Ora (lijevo) i Dua LIpa (desno)

Obje su rođene na Kosovu, pohađale su istu školu u Londonu, dijele zajedničke prijatelje, pa i najbolju prijateljicu Charli XCX, njihovi roditelji i obitelji desetljećima su prijateljevali u Prištini, a poveznica im je i DJ Calvin Harris.

U velikom stilu

Imaju sličan modni ukus, vlastitim naporima probile su se u sam vrh svjetske glazbene scene, zagovaraju žensku snagu i sestrinstvo... Ukratko, Rita Ora i Dua Lipa imaju sve predispozicije da jedna drugoj budu u najmanju ruku podrška, no prikriveni rat između ovih dviju pjevačica, koji traje godinama, u posljednje je vrijeme sve otvoreniji te se čini da međusobnu netrpeljivost čak ni ne pokušavaju prikriti. Bitku za bitkom, a možda i rat, zasad uvjerljivo dobiva četiri godine mlađa Dua Lipa.

Posljednja u nizu pobjeda je što se Lipa našla među 40 najutjecajnijih žena glazbene industrije, na listi BBC-ja, na kojoj nema ni traga Riti Ori. Nedavno je, pak, i modni gigant Adidas odlučio otkazati sponzorski ugovor Riti Ori i dati ga kome drugom nego Dui Lipi, koja je u velikom stilu postala njihovo novo zaštitno lice.

Uz to, Dua Lipa dobila je i priliku da dizajnira liniju za H&M-ov brend Nyden. No, to je samo vrh ledenog brijega jer njihovo je rivalstvo počelo prije nekoliko godina, kad se Dua Lipa tek pokušavala probiti na svjetsku glazbenu scenu, a pomoć joj je ponudila Ritina sestra Elena, koja radi u menadžmentu glazbene industrije.

U opravdanom strahu da je Lipa prijetnja njezinoj sestri Riti, Elena Ora radila je sve kako bi mladoj nadi onemogućila uspjeh. Sve to izbilo je na površinu u diplomatskom odgovoru koji je Dua Lipa nedavno dala na pitanje u kakvom je odnosu s Ritom Orom.

- Naši se roditelji poznaju, a ja na neki način poznajem njezinu sestru - u sarkastičnom je tonu pripomenula Dua Lipa.

Suradnici

Otvorenom sukobu dodatno je ulje na vatru dolio i 34-godišnji Dj Calvin Harris, s kojim je Rita Ora prekinula vezu 2014., a razlaz je bio prilično buran i neprijateljski, do te mjere da je Harris zabranio Riti izvođenje pjesama koje su zajedno napisali. Iako su prošle četiri godine, Dj Calvin Harris očito teško zaboravlja, pa se odlučio na suradnju s Duom Lipom, a njihov singl “One Kiss” istog je trena postao hit i čak osam tjedana bio u samom vrhu top-lista.

Uz “One Kiss”, Lipini singlovi “IDGAF” i “New Rules” također su ove godine bili u top 20, a premda je oko sebe okupila vrhunsku ekipu, u 2018. Orina popularnost lagano opada, a njezina suradnja s Liamom Payneom na pjesmi “For You” našla se tek na 30. mjestu.

Nominacije

Kada je Dua Lipa napravila povijesni uspjeh i postala prva pjevačica nominirana u čak pet kategorija Brit Awardsa, Rita Ora odlučila je ne odati nikakvo priznanje mlađoj kolegici, a s vremenom se pokazalo i zašto.

Inače, 23-godišnja Dua Lipa rođena je u Londonu, a kad joj je bilo devet godina, s roditeljima se preselila u Prištinu te se šest godina kasnije vratila se u London, gdje je pohađala uglednu školu Sylvia Young Theatre School.

U istu školu išla je i 27-godišnja Rita Ora, koja je rođena u Prištini, a u London se s obitelji preselila kada je imala samo godinu dana.

Obje glazbenice odrastale su u obiteljima čiji su članovi bili dio kosovarskog šoubiz svijeta. Djed Rite Ore, Besim Sahatciu, bio je filmski i kazališni redatelj u bivšoj Jugoslaviji, otac Due Lipe, Dukagjin Lipa, bio je velika rock-zvijezda u svojoj domovini, a djed Seit Lipa poznati povjesničar.

Kako je i sama Dua Lipa svojedobno napomenula, na Kosovu, a posebno u Prištini, svi sve znaju, pa su i obitelji obiju zvijezda desetljećima bile prijatelji.

No, svaka o Kosovu ima različito mišljenje.

Rita Ora vezuje ga uz pojam “izbjeglica”, a Dua Lipa s veseljem se prisjeća godina provedenih u Prištini.

Stiže nova nada

Kako bilo, rivalstvo dviju glazbenica širi se na sva moguća polja, čak i na društvene mreže, a Dua Lipa iz dana u dan dobiva na prednosti.

Premda je njezina karijera počela četiri godine kasnije od Ritine, a tolika je i razlika u godinama, na Instagramu Dua Lipa ima čak 19 milijuna pratitelja. S druge strane, Rita Ora na Instagramu ima pet milijuna obožavatelja manje. Ne treba niti napominjati da jedna drugu ne prate na društvenim mrežama i na neki se način prave da ova druga ne postoji.

A posebno je zanimljivo da, unatoč činjenici da se kreću u istim društvenim krugovima s istim ljudima, do sada nijednom nisu viđene zajedno, a izbjegavaju i bilo kakav komentar jedna o drugoj.

Jedino u čemu je Rita Ora trenutno jača od Due Lipe, iznos je na bankovnom računu. No, Ora je i četiri godine dulje od Lipe na glazbenoj sceni, a mlađa zvijezda opasno joj se približava i kad je zarada u pitanju i vrlo bi brzo, možda još ove godine, mogla prijeći 12 milijuna funti, koliko broji Ora.

Bez sumnje, Dua Lipa ostvarila je status glavne kosovarske zvijezde, a tek će se vidjeti kako će se starije kolegice ponijeti prema novom imenu kosovarskih korijena - Bebe Rexhu. Zasad su joj obje podrška, i to poučene vlastitim iskustvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:42