PROMJENE NA OTOKU

U KRALJEVSKOJ OBITELJI VLADA VELIKI STRAH ZBOG RAZDORA IZMEĐU PRINČEVA 'Ovo nije trač, ovo je prava obiteljska drama'

 
Prinčevi Harry i William na Harryjevom vjenčanju
 Hahn Lionel/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Još prošle godine u svibnju na ‘vjenčanju godine’ prinčevi William i Harry zajedno su se smijali i bili jedan drugom apsolutna podrška. Neke od fotografija svjedoče o tome bolje od bilo kojeg teksta. No, u 18 mjeseci od tog veselog dana u dvorcu Windsor uglavnom se pisalo o svađama, podjelama i distanci koja raste među braćom.

Tračevi o razilaženju kruže već dugo, a sad je princ Harry u iskrenom intervjuu na neki način potvrdio te tračeve. Vojvoda od Sussexa priznao je da s bratom više nije blizak kao ranije.

- U ovoj ulozi koju imamo i koja donosi velik pritisak, neke stvari ne možete izbjeći. Ali prije svega, mi smo braća, uvijek ćemo biti braća. Trenutno se nalazimo na različitim putovima, ali ja ću uvijek biti tu za njega i on će uvijek biti tu za mene. Ne viđamo se često koliko smo znali ranije jer jednostavno imamo previše posla, ali jako ga volim i većina problema o kojima ste čitali u medijima, stvoreni su ni iz čega. Kao braća naravno da imamo bolje i lošije dane - rekao je Tomu Bradbyju za TV mrežu ITV.

Problem sa Sussexima

Prema izvoru iz Kensingtonske palače koji prenosi BBC, princ William je reagirao na ove izjave izrazivši brigu i rekavši da se nada da su Meghan i Harry dobro. Jako je neobično da iz kraljevske obitelji cure komentari tako osobnih situacija, no nesumnjivo je ‘problem sa Sussexima’, kako navodno u kraljevskoj obitelji govore o njima, dominirao u obiteljskim razgovorima posljednjih dana. I dok simpatija prema paru koji se bori s medijskom pažnjom još uvijek postoji, ona svakako jenjava, piše Daily Mail.

Kraljica Elizabeta i princ Charles nadali su se da će dolazak bebe Archieja promijeniti stvari i ublažiti sukob među braćom. Posebno jer je princeza Diana više puta svojim sinovima naglašavala da paze jedan na drugog do kraja života. Međutim, ispostavilo se da je William još u početku propitivao bratovu odluku da požuri s brakom s američkom glumicom. William i Kate Middleton hodali su osam godina prije nego što su se zaručili dok je Harry odlučio gotovo odmah nakon što je upoznao zvijezdu serije ‘Suits’, razvedenu ženu tri godine stariju od njega, u Londonu na partyju 2016.

A combination of pictures created in London on May 19, 2018 shows Britain's Prince Charles kissing his bride Diana, Princess of Wales (L) during their wedding in London on July 29, 1981, Britain's Prince William kissing his wife Catherine, Duchess of Cambridge (C) on the balcony of Buckingham Palace in London on April 29, 2011 and Britain's Prince Harry, Duke of Sussex, kissing his new wife Britain's Meghan Markle, Duchess of Sussex, (R) after their wedding at Windsor Castle on May 19, 2018., Image: 372289057, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ben STANSALL / AFP / Profimedia
Ben STANSALL / AFP / Profimedia
Princeza Diana i Charles, Kate Middleton i William, Meghan Markle i Harry

Što se Williama tiče, savjet da bude oprezan je bila stvar zdravog razuma, no Harry, emotivan kakav jest, interpretirao je bratove riječi kao kritiku izbora djevojke. Također je navodno optužio brata da im nije pružio dovoljnu podršku, a Kate se navodno mučila pronaći zajednički jezik s Meghan.

Raskol

Nakon vjenčanja uslijedio je novi šok. Sussexovi su odlučili odseliti iz Kensingtonske palače gdje su živjeli vrata do Williama i Kate. Nakon toga braća su podijelila zajednički ured koji su do tad imali, a Harry je svoj premjestio u Buckinghamsku palaču. Podijelili su se i u humanitarnom radu pa Harry i Meghan namjeravaju otvoriti svoju kraljevsku zakladu. Ako su ovo sve bili javni primjeri svađa i puta prema neovisnosti, sigurno se onda i iza kulisa odvijaju razni sukobi o kojima ništa ne znamo.

Osim toga, Harry je odrastajući u dvadesetima imao mrežu bliskih prijatelja, no s većinom je prekinuo odnose. Radi se uglavnom o školskim prijateljima koji su Harryju bila velika podrška zbog smrti majke. Mnogi su od njih bili povrijeđeni i zbunjeni.

15th June 2010.  Prince William and Prince Harry seen here getting up close and personal with the local wildlife at the Mokolodi education centre near Gabarone, Botswana., Image: 71960991, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Stewart / Goff Photos / Profimedia
Stewart / Goff Photos / Profimedia
Braća 2010.

- Harry je često boravio u našoj kući i uvijek smo ga toplo dočekali. Onda, jednog dana, više nije odgovarao na pozive. Odonda kad god bi se vidjeli, uvijek je bilo pod njegovim uvjetima. Uglavnom bi se on javljao, ali nije odgovarao na pozive i nikad ništa nije objašnjavao - rekao je otac jednog prijatelja za Daily Mail. Naravno, Harry nije ni prvi ni posljednji muškarac koji je odbacio ili zamijenio prijatelje nakon vjenčanja. No, iznenadio je i obitelj kad je promijenio brojeve telefona, a o tome ih nije odmah obavijestio. Koliko god zvučalo bizarno, ta je situacija kraljevskoj obitelji itekako poznata jer je Diana redovno mijenjala brojeve telefona kad se s nekim više nije htjela čuti.

Princ drame

Kao veliku Harryjevu grešku, mediji navode odluku što ovo ljeto nije tradicionalno neko vrijeme proveo u Balmoralu s kraljicom. Ondje se u Škotskoj za ljetnog odmora pretresaju obiteljski odnosi i poslovi, no navodno mu ni to kraljica nije zamjerila, već je ponudila pomoć.

Neki Harryju i Meghan zamjeraju loš tajming intervjua za ITV jer su time zasjenili izrazito uspješan put Williama i Kate u Pakistan, kao i posjet grofice od Wessexa žrtvama seksualnog nasilja na Kosovu.

- Zato su kraljevske obaveze i putovanja tako pažljivo isplanirana kako bi se izbjegao rizik od sukoba u obitelji. Ukratko, ne možete zasjeniti nečiju paradu - rekao je izvor iz palače.

File photo dated 25/12/2003 of Prince William (right) and Prince Harry leave from St Mary Magdalene Church on the royal estate at Sandringham, Norfolk, following the Christmas Day service attended by members of the Royal Family. Prince Harry has asked his brother the Duke of Cambridge to be his best man at his wedding to Meghan Markle, Kensington Palace said., Image: 369746015, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Andrew Parsons / Press Association / Profimedia
Andrew Parsons / Press Association / Profimedia
Harry i William 2003.

William je s druge strane navodno zbunjen i smatra da je Harry u nekim situacijama loše postupio. Jer, i stariji je brat imao svojih problema s medijima svojedobno, primjerice kad su Kate fotografirali u toplesu prije vjenčanja, zbog čega su pokrenuli tužbu protiv paparazza.

- On se s tim problemima nosio zrelo i obzirno. Nije dozvolio da prerastu u nekakve psihodrame, a čini se da Harry to dozvoljava - rekao je jedan prijatelj. Činjenica je da je William i dalje ista ona osoba koja je u školi pazila na mlađeg brata. I koliko god mu sigurno neugodan Harryjev ispad bio, uvijek će biti tu za njega.

Prije nego što je umrla Diana je razgovarala s Williamom o njegovoj eventualnoj budućoj ženi. Rekla mu je da je najvažnije da budu najbolji prijatelji. U njezinom braku najveća je tragedija bila ta što se princ Charles i ona gotovo nisu ni poznavali, a da su prije vjenčanja bili prijatelji, vjerojatno se ne bi rastali. Diana je kasnije i sama pričala o tome rekavši kako je to William shvatio pa se pretpostavlja da je njegova opaska o Meghan i brzom stupanju u brak, vjerojatno inspirirana majčinim savjetom.

FILE PHOTO 19AUG95 - Princess Diana and Prince Charles, with their sons Prince Harry (L) and Prince William, stand outside Buckingham Palace August 19, 1995 during Britain's VJ (Victory over Japan) Day commemoration service. Diana, who was divorced from Charles in 1996, and her millionaire companion Dodi Al Fayed were killed early Sunday when their car crashed while reportedly being chased through Paris by photographers on motorcycles.

FRANCE DIANA - RP1DRIDWLEAA
REUTERS
Princeza Diana, princ Harry, princ William i Princ Charles 1995.

Primjer Camille

Još jedna situacija govori u prilog tome koliko se William bolje nosi s činjenicom da je javna osoba. Harryja su kritizirali da koristi privatne avione dok propovijeda o klimatskim promjenama, dok su William i Kate sami nosili svoje torbe ukrcavajući se na komercijalan let za Aberdeen. Umjesto da kritizira medije kao što je to učinio Harry na svom putu u Afriku, William je jednostavno prestao pričati s novinarima na putovanju Pakistanom. I premda čuva djecu od javnosti, zna procijeniti kad je prilika da se opusti s cijelom obitelji poput posjeta nogometnoj utakmici. Williamove reakcije se u puno većoj mjeri smatraju zrelima.

Britanska javnost gaji simpatije prema Meghan zbog poteškoća u prilagodbi na novi status te zbog disfunkcionalne obitelji i kompliciranog odnosa s ocem. Posebno se blagonaklonim i punim razumijevanja pokazao Harryjev otac, princ Charles, no premda je ponudio pomoć, Harry ju je odbio. Nitko u kraljevskoj obitelji nije dobio više kritika od Camille, supruge princa Charlesa, no ona je usprkos svemu uspjela izgraditi izvanredan odnos s javnošću koja se zapravo divi njezinom nenametljivom doprinosu kraljevskoj obitelji i javnom životu.

Za kraljicu cijela ova situacija nije samo usputna distrakcija preko koje može prijeći kao preko trača. Harry je direktno u kameru rekao kako se osjeća. Ovo je prava obiteljska drama i mnogi se članovi kraljevske obitelji boje da bi mogla ostaviti puno gore posljedice nego što se zasad misli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:02