VJEČNA AKTIVISTICA

UHIĆENA JANE FONDA Sedamdesetih je prosvjedovala protiv Vijetnamskog rata, a sad je 81-godišnja glumica završila u zatvoru zbog klimatskih promjena

 
 ARLO HEMPHILL via REUTERS

Jedna od najslavnijih američkih glumica Jane Fonda uhićena je u Washingtonu u petak kad je sudjelovala u prosvjedima vezanim uz klimatske promjene. 81-godišnja glumica svoj dolazak na prosvjed najavila je na društvenim mrežama.

U emailu za USA Today Ira Arlook, jedna od organizatorica, potvrdila je da je Fonda uhićena. Iz policije su rekli da je ukupno uhićeno 16 osoba zbog ‘nezakonitog prosvjeda’. Fondin glasnogovornik nije imao komentara.

Kako je izvijestio jedan od novinara i producenata lokalne televizije WUSA, Mike Valerio, Fonda je znala da će je uhititi.

- Rekla nam je da će biti ondje svaki petak u 2020. Demonstrirat će, uhitit će je, a onda će sve ponoviti - napisao je na Twitteru uz fotografije na kojima intervjuira glumicu.

Fonda je čak preselila u Washington kako bi ‘bila bliže epicentru borbe protiv klimatskih promjena’:

- Svaki petak tijekom siječnja predvodit ću tjedne demonstracije na Capitol Hillu i zahtijevati djelovanje naših političkih vođa u borbi protiv klimatskih promjena koje nas pogađaju. Više si ne možemo priuštiti čekanje.

Jane Fonda ima iza sebe niz akcija u okviru političkog aktivizma, uključujući i snažno protivljenje Vijetnamskom ratu. Čak je 1972. posjetila Vijetnam što je rezultiralo bijesom američke javnosti koja ju je prozvala ‘Hanoi Jane’ i izdajicom.

- Naivna sam i griješim - rekla je u HBO-vom dokumentarcu ‘Jane Fonda in Five Acts’. O zloglasnoj fotografiji iz Vijetnama na kojoj sjedi na protuzračnoj raketi, rekla je:

- Bila je to izdaja… Uvijek ću zbog toga žaliti.

Uhićena je bila i na aerodromu u Clevelandu 1970. Zbog ‘krijumčarenja droge’.

- Stavili su mi lisice i bacili me u zatvor. Tada je nastala i policijska fotografija. Pustili su me uz jamčevinu, a onda su, nakon što su u laboratoriju testirali apsolutno svaku tabletu s novcem poreznih obveznika, odbacili optužbe. Na kraju rješenja sitnim je slovima pisalo da se radilo o vitaminima, a ne drogi - objasnila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:49