GEORGIA ENGEL

UMRLA GLUMICA KOJA SE PROSLAVILA ULOGOM U SERIJI 'SVI VOLE RAYMONDA' Nije vjerovala liječnicima, nije tražila medicinsku pomoć, vjerovala je molitvi

 
Betty White i Georgia Engel (desno)
 Profimedia, Everett

Američka glumica Georgia Engel umrla je u 71. godini u petak u svom domu u Princetonu, New Jerseyju. Uzrok smrti nije poznat, no izvršitelj njezine oporuke John Quilty rekao je za New York Times da je Engel bila pripadnica kršćanske znanosti zbog čega za zdravstvene probleme nije tražila medicinsku pomoć.

Kršćanska znanost je kršćanska sljedba koja je razvila vlastito tumačenje Biblije i filozofiju, a između ostalog vjeruju da su bolesti samo iluzije i da se svaka bolest može izliječiti pomoću molitve.

Engel je pet puta nominirana za nagradu Emmy, i to dvaput za ulogu Baxtera u poznatom sitcomu sedamdesetih ‘The Mary Tyler Moore Show’, a triput za ulogu Robertove punice Pat MacDougall u popularnoj seriji ‘Svi vole Raymonda’, piše Daily Mail.

Televizijska veteranka glumila je gotovo 50 godina, i to u brojnim serijama poput ‘The Mary Tyler Moore Show’ i ‘The Betty White Show’, ‘Svi vole Raymonda’, ‘U uredu’, ‘Ludnica u Clevelendu’, ‘Dva i pol muškarca’ i mnogim drugima. Glumila je na Broadwayu i na off-Broadwayu i osvojila je nagradu Obie za ulogu u predstavi ‘John’, dramatičarke Annie Baker.

U intervjuu 2006. rekla je da joj je prst sudbine odredio karijeru. Ispričala je kako je izbio požar u kazalištu u kojem je glumila, a premještanje predstave u Los Angeles dovelo ju je do upoznavanja s Moore kojoj se svidjela njezina interpretacija.

- Nakon šest mjeseci bila sam nezaposlena u New Yorku kad su mi ponudili trodnevnu ulogu u ‘The Mary Tyler Moore Show’. Moj tadašnji menadžer, koji je davno umro, smatrao je da ne trebam ići jer će mi to biti veliki trošak za tako malu ulogu. Međutim, i kad sam bila mlada, instinkti su mi govorili da nekad treba platiti i pretrpjeti da bi radila s najboljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:21