OBJAVIO CNN-OV ANDERSON COOPER

UMRLA LEGENDARNA GLORIA VANDERBILT Nasljednica golemog bogatstva, ljubovala je sa Sinatrom i Howardom Hughesom, družila se s Trumanom Capoteom...

 Profimedia, SIPA USA

Gloria Vanderbilt, legendarna predstavnica američkog visokog društva, nasljednica imućnog željezničkog tajkuna Reginalda Claypoolea Vanderbilta, umjetnica, spisateljica, manekenka, glumica i modna dizajnerica, preminula je u ponedjeljak u dobi od 95 godina.

Vijest o njezinoj smrti objavio je njezin najmlađi sin, poznati voditelj CNN-a Anderson Cooper, koji je otkrio da su tek ovoga mjeseca doznali da boluje od uznapredovalog raka želuca.

Njezino ime postalo je naširoko poznato 1930-ih godina zbog sudskog procesa oko skrbništva, jer su se njezina majka Gloria Morgan Vanderbilt i očeva sestra, Gertrude Vanderbilt Whitney, borile oko toga tko će imati skrbništvo nad njom, ali i kontrolu nad njezinim nasljedstvom.

1970-ih Gloria Vanderbilt proslavila se modnim brandom s njezinim imenom, te je bila naročito zapažena kao jedna od prvih koja se bavila dizajnerskim jeansom. Paul McCartney je 1974. objavio pjesmu 'Mrs. Vanderbilt' inspiriranu njezinim životom.

Njezine su ljubavne veze punile novinske stranice, jer se radilo o najslavnijim osoboma svog doba, kao što su Frank Sinatra i Howard Hughes. Bila je u braku sa skladateljem Leopoldom Stokowskim i redateljem Sidneyjem Lumetom. Družila se s mnogim poznatim ljudima, kao što su dizajneri Bill Blass i Diane von Fürstenberg te pisac Truman Capote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:02