IVO PITANGUY

UMRO SLAVNI PLASTIČNI KIRURG Kod njega je dolazila svjetska krema, ali i siromašni

 Handout / REUTERS

Ivo Pitanguy, jedan od vodećih plastičnih kirurga u čiju su brazilsku kliniku na korektivne zahvate stizale brojne poznate osobe iz cijeloga svijeta, umro je u subotu u devedesetoj od posljedica srčanog udara, izvijestila je njegova glasnogovornica Patricia Sallum.

Dr. Pitanguy je večer ranije na svečanosti otvorenja Olimpijskih igara u Rio de Janeiru s ponosom nakratko nosio olimpijski plamen, sjedeći u invalidskim kolicima.

Njegova klinika za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju jedna je od najpoznatijih u svijetu, a Pitanguy je utemeljitelj brazilske škole plastične kirurgije, koji je razvio jednu od najuspješnijih svjetskih praksi u ovome području medicine.

U klinici su se usavršavali brojni kirurzi iz cijeloga svijeta, a Pitanguyevi klijenti i klijentice bili su uglavnom pripadnici međunarodnoga jet-seta čija imena nikada nisu izišla u javnost.

Među poznatim klijentima i klijenticama navodno su bili Gina Lollobrigida, Jackie Onassis, Elizabeth Taylor, Mick Jagger i brojni drugi.

Unatoč bogatstvu i slavi dr. Pitanguy je bez naknade operirao brojne žrtve nesreća ili osobe koje su patile od raznih malformacija, a čije obitelji nisu imale dovoljno novaca za estetske zahvate.

Na samom početku karijere u svojoj je klinici otvorio posebno krilo u kojemu su se nakon operacija oporavljali siromašni.

Pitanguya su često nazivali i "filozofom plastične kirurgije" jer je često isticao da estetski zahvati pomažu ljudima na jednak način na koji im pomaže odlazak psihijatru, smatrajući da estetski zahvati potiču samopouzdanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:00