EUROSONG 2019.

VIDEO: DESET PITANJA I ODGOVORA O KIČ SPEKTAKLU GODINE Kraljica popa neće vraćati honorar, a talijanska pjesma jedina može biti hit

    AUTOR:
    • Đenada Kučković

  • OBJAVLJENO:
  • 20.05.2019. u 22:48

Israel's Netta Barzilai, winner of last year's Eurovision Song Contest, hands the trophy to Duncan Laurence of the Netherlands, the winner of the 2019 Eurovision Song Contest in Tel Aviv, Israel May 19, 2019. REUTERS/Ronen Zvulun
REUTERS

Duncan Laurence i Netta Barzilai

 

Još dok je Duncan Laurence, pobjednik ovogodišnjeg, 64. natjecanja za pjesmu Eurovizije, uzbuđen davao izjave o tome kako nije očekivao pobjedu s baladom “Arcade”, brojni su gledatelji tražili odgovore na neka pitanja o raskošnoj priredbi koje nisu dobili tijekom dugotrajnog prijenosa ili su se nametnula u tri i pol sata raskošnog spektakla iz Tel Aviva.

Pozabavili smo se nekim zbunjujućim podacima i za mišljenje pitali ljude koji su stručno ili natjecateljski na neki način povezani s Eurosongom.

Njemačka je dobila 0 bodova od glasova publike. Znači li to da nitko od gledatelja nije za njih glasovao?

- Naravno da ne znači. No kao i kod glasova žirija, i kod televotinga se, nakon što se obračunaju glasovi dodjeljuju bodovi od jedan do osam, te 10 i 12 bodova. Podjednako, bez obzira na to jesu li predstavnici njihove zemlje u finalu, gledatelji iz svih zemalja (dakle 41) mogli su dati svoj glas za nekog od 26 finalista. Njemačkoj se jednostavno dogodilo da ni u jednoj zemlji nije bilo dovoljno glasova publike da bi nakon preračunavanja bili među deset zemalja koje će dobiti bodove, a za njih je možda glasalo i milijun, dva ljudi.

Zašto su Česi, Makedonija i Švedska dobili tako malo glasova publike, a sjajne ocjene žirija?

Branimir Mihaljević, inače autor dviju pjesama koje su Hrvatsku predstavljale na Eurosongu, kaže da vjerojatni razlog za takav ishod glasovanja leži u tome što gledateljima nije dovoljno da pjesma bude odlična (kao što je, recimo, makedonska koja je od žirija dobila 237 bodova, a od gledatelja samo 58), nego trebaju i neki dodatni poticaj, svojevrsni šok, da bi se prihvatili telefona.

- Velika je razlika između onog kad kažete “Sviđa mi se ova pjesma, mogla bi pobijediti” i nastavite gledati prijenos i kad kažete “Sviđa mi se ova pjesma, idem odmah glasati za nju” - rekao je Mihaljević.

Hoće li Madonni umanjiti honorar zbog toga što su se njezini plesači pojavili s izraelskom i palestinskom zastavom na leđima?

Neće. Madonna je na Twitteru napisala (nakon nastupa), “Zahvalna sam za mogućnost širenja poruke mira i jedinstva u svijetu”. Organizatori su, doduše, rekli da je pjevačica postupila mimo dogovora, no nisu govorili ni o kakvim sankcijama za nju.

Kakve bi probleme mogla imati islandska grupa Hatari zbog isticanja palestinske zastave?

Islandski bend Hatari vjerojatno će imati više problema nego kraljica popa jer su, nakon što su dobili 186 bodova od publike, pred kamerama razvili palestinske zastave. Reakcija su bili zvižduci, a navodno su zrakom poletjele čaše i neki drugi predmeti. Službenik osiguranja oduzeo im je zastave. Organizatori su se oglasili izjavom kojom se ograđuju od unošenja politike u glazbeno natjecanje i najavili raspravu o daljnjim koracima. Izraelski mediji, pak, pišu kako se provokacije poput one mladih Islanđana mogu tumačiti kao akt neprijateljstva prema Državi Izrael, a kazne za to su drastične, ne samo novčane, nego i zatvorske. Rasplet slijedi.

Tko je suprug voditelja Asisa Azarija, na kojega je Madonna ljubomorna?

Voditelj Assi Azar privukao je više pažnje od kolegice Bar Rafaeli, modela i bivše djevojke Leonarda DiCaprija. Azar je jedan od najpopularnijih televizijskih likova u Izraelu. Godinama je vodio tamošnju verziju Big Brothera te talent showa “The Next Star”. Scenarist je i autor humoristične serije “Ljepotica i pekar”. Nakon što je 2005. godine obavio da je gay, snimio je dokumentarni film s naslovom “Mama i tata, moram vam nešto reći”. Prije dvije godine on i njegov dečko, Španjolac Albert Escolà Benet, vjenčali su se u Barceloni. Magazin Out Azara je stavio na listu 100 najutjecajnijih gayeva u svijetu. Supruga je spomenuo nakon što mu je Madonna priprijetila pipkanjem stražnjice.

Nizozemska je tjednima figurirala kao pobjednik. Jesu li kladioničarske liste utjecale na glasanje publike?

Silvije Glojnarić, naš veliki glazbenik i jedan od članova hrvatskog žirija za pjesmu Eurovizije, kaže kako kladionice zasigurno imaju utjecaja na glasanje publike.

- Ljudi su povodljivi, kada im netko kaže da je nešto dobro, lako se slože. Dakako, mi kao žiri, nismo to slušali, nismo se osvrtali na predviđanja, glasovali smo po savjesti i pravilima struke.

Je li omjer bodova 50:50 idealan?

- To se može tumačiti ovako: žiri su uglavnom profesionalci koji se bave tim poslom, glazbom, koji su up to date sa svim trendovima i događanjima, znaju prepoznati kvalitetu, a publika to uglavnom nije. Gledatelji uživaju u onome što je lijepo, što im zapne za uho, bez obzira iz koje zemlje dolazi. Važni su i jedni i drugi glasovi, princip pola-pola je dobar, a bi li omjer trebao ili mogao biti drugačiji... Teško mi je to reći.

Bez obzira na rezultat, koje ćemo pjesme slušati i nakon natjecanja? Ima li potencijala za hitove?

Branimir Mihaljević smatra da će neke od pjesama s Eurosonga, bez obzira na plasman, zasigurno vrtjeti po radijskim postajama, poput švicarske i talijanske koja mu se posebno sviđa, a potencijal imaju i švedska te pobjednička nizozemska pjesma.

- Svi su radili pjesme koje će se svidjeti Europi. To su u suštini vrlo jednostavne stvari, a sve što je jednostavno, teško je napraviti - kaže Silvije Glojnarić.

- Talijanska pjesma će sigurno dobro proći, jer ima emociju, a to se ljudima sviđa. Sjeverna Makedonija, također, kao i Švicarska. Za pobjedničku pjesmu nisam baš siguran da će biti hit.

 

Nisu li loši rezultati Njemačke i Velike Britanije dokaz da bi i “velikih pet” trebali prolaziti predselekciju?

Velikih pet su Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Španjolska i Italija, zemlje koje daju najveći financijski doprinos organizaciji EBU, a od 2000. godine one direktno ulaze u finale. Od 2015. izravan ulaz ima i Australija. Naši sugovornici misle da o toj temi nema smisla rasparavljati.

Genijalno: Ovoj produkciji bit će teško konkurirati

Je li produkcijski ovo najbolji Eurosong ikad i postoji li netko tko može konkurirati ovogodišnjem?

- Imao sam peh da su organizatori natjecanja u godinama kada sam i ja bio dio tima štedjeli na produkciji. No to su golemi projekti koje je teško financirati - kaže Branimir Mihaljević i dodaje kako je čuo podatak da su organizatori u Izraelu digli kredit (od države) koji će vraćati 15 godina, te potrošili za Eurosong cijeli svoj godišnji budžet.

Silvije Glojnarić pak kaže da je, produkcijski, ovogodišnji Eurosong bio genijalan.

- Treba to znati napraviti, a kao netko tko zna kako je s druge strane kamere znam koliko je teško. Za to trebaš i resurse i znanje - tumači. - Nemam ništa ni protiv skromnijih varijanti  jer me, prije svega, zanimaju pjesme. No kod ovakvih priredbi uvijek se gleda ukupnost programa i produkcije.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo