POVIJESNA SERIJA

VIDEO: 'DOWNTON ABBEY' NA FILMSKA PLATNA STIŽE VEĆ U RUJNU Pogledajte trailer, filmska priča se nastavlja tamo gdje je stala serija...

 

U cijelom svijetu obožavana i najprestižnijim nagradama ovjenčana britanska serija “Downton Abbey” dobila je svoj filmski nastavak koji u kina stiže u rujnu ove godine.

Producenti ITV-a upravo su objavili službeni plakat i “teaser” filma koji ponovno potpisuje autor Julian Fellowes, a društvene mreže nakon toga su eksplodirale. Mediji, i to ne samo britanski, odmah su krenuli u analizu što nas novog očekuje u “Downton Abbeyju”, jer upravo taj plakat otkriva tko je ostao u toj povijesnoj drami, tko ju je napustio i tko su novi likovi.

Ima 84 godine

U svakom slučaju, kako piše Daily Mail, glavne uloge imaju Joanne Froggatt (Anna Bates), Brendan Coyle (John Bates), Jim Carter (Charles Carson), Phyllis Logan (Elsie Hughes), Elizabeth McGovern (Lady Grantham), Hugh Bonneville (Lord Grantham), Imelda Staunton (Lady Bagshaw), Tuppence Middleton (Lucy), Laura Carmichael (Lady Edith Pelham), Maggie Smith (grofica udova od Granthama), Michelle Dockery (Lady Mary Talbot) i Matthew Goode (Henry Talbot), točnije svi oni koji su se i našli na tom filmskom posteru. Ujedno je to i prva fotografija koja je objavljena sa svim članovima glumačkog casta.

Naravno, producenti se nisu željeli poigravati s puno novih imena, jer kako je serija išla šest sezona, njezini likovi publici su prirasli srcu. No radnju su morali ipak donekle osvježiti novi licima, a među njima je 63-godišnja Imelda Staunton (u pravom životu supruga Jima Cartera) i u seriju ulazi kao Lady Bagshaw dok 32-godišnja Tuppence Middleton igra Lucy. Iako dijele isto prezime, Tuppence nije rođakinja vojvotkinje od Cambridgea Kate Middleton, inače velike obožavateljice “Downton Abbeyja”, i to toliko velike da je došla na set kako bi upoznala glumce te se fotografirala s glumicom Elizabeth McGovern.

Očekivano svi glavni junaci su tu kako McGovern tako Hugh Bonneville, a godine nisu zaustavile ni Maggie Smith koja je film snimila bez ikakvog problema premda su joj 84 godine. Međutim, u “Downton Abbey” ne vraća se i Lady Rose, točnije Lily James, koja je pretprošle godine na Visu snimala film “Mamma Mia! Here We Go Again” tumačeći ulogu mlade Donne, jer se pri kraju serije njezin lik odselilo u Ameriku. Niti jedan aristokratska obitelj, piše Daily Mail, ne bi bila potpuna bez psa, no je li u pitanju Tiaa, retriver koji je bio u finalu serije, nisu dobili odgovor.

Vremenski skok

Inače, filmska priča nastavlja tamo gdje je stala sama serija, jer scenaristi na čelu s Fellowesom očito nisu htjeli eksperimentirati s vremenskim skokovima. Radnja je smještena u 1927. i u fokusu se nađe posjet kralja Đure V. i kraljice Marije. Snimanje je počelo sredinom prošle godine u dvorcu Highclere, pa on zapravo vrlo brzo dolazi u kina s obzirom na to da je kao i sve povijesne drame riječ o produkcijski vrlo zahtjevnom projektu.

Jer pazi se na svaki detalj kada je u pitanju ta serija, koja je ne samo zbog svoje priče o aristokratskoj obitelji Crawley i njihovoj odanoj služinčadi na početku Prvog svjetskog rata (tada), već i autentičnih detalja tog vremena postala takav hit u svijetu. Primjerice, kostimografi su za brojne haljine koje su se šivale posebno za tu seriju upotrijebili tkaninu staru nekoliko desetljeća, kao i antikne ukrase.

- Upotrebljeno je toliko puno detalja, sve kako bi se dočarao stil slavnog edvardijanskog perioda - otkrila je nedavno Penelope Wilton koja tumači Isobel Crawley dok je njezina kolegica Joanne Froggatt odala i malo atmosfere iz radnje: “Očekujte puno romantike, zabave, iznenađenja, tuge i intrige”.

Guinnessov rekord

Bez sumnje film je postao hit i prije no što je stigao u kina i očekivanja su ogromna kako će televizijska priča uspjeti na velikom ekranu. Kada se “Downton Abbey” počeo emitirati 2010. vrlo brzo je postao takav hit da gotovo nema države u kojoj se nije prikazivao. Serija je otkupljena u više od 220 zemalja širom svijeta, a gledanost na svjetskoj razini procjenjuje joj se na oko 120 milijuna ljudi. Kritika ju je opjevala, slavodobitno su odnijeli i nagrade, od Zlatnog globusa do Primetime Emmy Award.

Ušli su i u knjigu Guinnessovih rekorda kao najhvaljenija serija na engleskom jeziku i što se tiče Primetime Emmyja u njegovu povijest kao serija s najviše nominacija u povijesti te nagrade. Svih šest sezona emitirao ju je HTV, a u petoj sezoni glumačkom se castu pridružio i naš glumac Rade Šerbedžija, tumačeći princa Kuragina.

Svjetska premijera filma koji je režirao Michael Engler zakazana je za 13. rujna u Velikoj Britaniji, a američka će uslijediti tjedan dana poslije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:33