20 GODINA OD AFERE

VIDEO: 'OPROSTITE, NE MOGU OVO' Pogledajte trenutak kada je Monica Lewinsky izjurila iz studija nakon pitanja koje joj nije najbolje sjelo

 
Monica Lewinsky
 Danny Moloshok / REUTERS

Monica Lewinsky izjurila je naprasno iz studija i prekinula intervju nakon što ju je izraelska voditeljica pitala očekuje li ispriku od bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Lewinsky je u ponedjeljak navečer gostovala u Konvencijskom centru u Jeruzalemu gdje je bila jedan od govornika na temu nasilja na internetu. Nakon govora bivša pripravnica Bijele kuće stigla je na intervju s Yonit Levi, poznatom izraelskom voditeljicom i novinarkom.

‘Nedavno se u intervjuu za NBC News bivši predsjednik Clinton razljutio na pitanje bi li vam se osobno ispričao i rekao je da se ispričao javno. Očekujete li još uvijek ispriku? Osobnu ispriku’, pitala je Levi.

Lewinsky je kao iz stopa ispalila: ‘Jako mi je žao. Ne mogu ovako.’ Potom je izašla iz studija, a Levi je izašla odmah za njom. Monica Lewinsky kasnije se na Twitteru ispričala gledateljima i objasnila svoj postupak.

‘Nakon govora o opasnostima i prednostima interneta, dogovorili smo 15 minuta razgovora o istoj temi, a ne klasičan intervju. Prethodno smo utvrdili jasne parametre o čemu ćemo pričati, a o čemu nećemo. U stvari, voditeljica mi je isto pitanje postavila i dan ranij kad smo se susrele da se dogovorimo oko intervjua. Rekla sam joj da to pitanje prelazi granice i da o tome nećemo razgovarati.

Kad mi je isto pitanje postavila u studiju, uopće ne poštujući naš dogovor, postalo mi je jasno da me prevarila. Otišla sam jer je sad više nego ikad važnije da se žene zauzmu za sebe i da ne dozvole drugima da ih kontroliraju na bilo koji način.

Gledateljima: Jako mi je žao što je druženje ovako završilo.’

Izraelski Channel 2, koji je prenosio događaj, objavio je priopćenje u kojem zahvaljuju Lewinsky za gostovanje dodajući da poštuju ‘njezin senzibilitet’ i da joj žele sreću.

U lipnju je Bill Clinton za NBC News rekao da ne misli da Monici duguje osobnu ispriku: ‘Nikad nisam razgovarao s njom. Međutim, više puta sam javno rekao da mi je žao. Ispričao sam se ijelom svijetu.’

President Clinton poses with Monica Lewinsky in a Nov. 17, 1995 photo, that was released Sept. 21 by Independent Counsel Kenneth Starr as part of more than 3,000 pages of documents pertaining to the scandal. According to Lewinsky's deposition, she and Clinton had a sexual encounter in the White House that day.

RC/CM - RP1DRIEIYQAA
Reuters
Bill Clinton i Monica Lewinsky 1995.

U svom govoru u Izraelu Lewinsky je pričala o javnom poniženju koje je pretrpjela nakon što je otkriveno da je imala seksualnu aferu s Clintonom.

‘Imam snažan osjećaj za obitelj koji je ukorijenjen u tradiciji judaizma. No, bilo je perioda u mom životu kad mi je vjera bila u iskušenju. Židovska zajednica u kojoj sam odrasla, me izbacila. Odbacivali su me i ignorirali gotovo u svakoj zajednici kojoj sam pripadala. Zato sam pala u depresiju’, ispričala je.

Dodala je da je 1998. sjedila u hotelskoj sobi i mislila kako želi umrijeti: ‘Bilo je trenutaka kad sam mislila da je samoubojstvo jedini način da prestanem osjećati bol i da zaustavim ismijavanje ‘

FILE PHOTO OCT96 -  President Clinton greets Monica Lewinsky (L) at a Washington fundraising event in October 1996. Lewinsky was given immunity last week to testify before a grand jury in an investigation about whether Clinton had sexual relations with her and then asked her to lie about it. The former White House intern has turned over a dress that the FBI is testing for traces of  genetic material. Clinton is scheduled to provide testimony at the White House on Aug. 17 that will be transmitted live to members of the grand jury.
**POOR TV QUALITY DOCUMENT** - PBEAHUMEIBS
Reuters
Bill Clinton i Monica Lewinsky 1996.

Također, rekla je kako smatra da danas ne bi ostala sama kao što se to dogodilo prije 20 godina: ‘Mislim da se ne bih osjećala tako izolirano da se sve dogodilo 2018. Uglavnom sam bila sama. Javno sama. Najviše me iznevjerila glavna figura te krize kad me napustila, a poznavala me dobro i intimno.’

Nakon više godina provedenih daleko od javnosti, Lewinsky se vratila kao zagovornik borbe protiv internetskog nasilja.

A letter from Monica Lewinsky to President Clinton dated June 29, 1997 was part of the evidence released by Independent Counsel Kenneth Starr in the White House sex scandal Sept. 21. Clinton's videotaped grand jury testimony was aired for the public for the first time Sept. 21, along with the entire report on the sex scandal.

RC - RP1DRIEITSAA
Reuters
Pismo koje je Monica Lewinsky napisala Billu Clintonu u lipnju 1997.

Podsjetimo, te 1998. pojavila se vijest da je tadašnji američki predsjednik Bill Clinton imao aferu s pripravnicom u Bijeloj kući, Monicom Lewinsky. Vezu su navodno započeli u studenom 1995. kad je Clinton imao 49, a Lewinsky 22 godine. Monica se povjerila kolegici Lindi Tripp da je u više navrata prakticirala oralni seks s Clintonom, a ona je audio potvrde dala odvjetniku Kennethu Starru. Premda je u početku negirao sve optužbe, Clinton se nakon više mjeseci u javnom televizijskom obraćanju posuo pepelom i ispričao, posebno supruzi Hillary.

Danas 71-godišnjeg Clintona odonda su najmanje četiri žene optužile za seksualno napastvovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:23