NAPISALA JU JE POKOJNA DOLORES

VIDEO: STRAŠNA TRAGEDIJA IZA NAJVEĆEG HITA GRUPE 'THE CRANBERRIES' Evo o čemu zapravo govori pjesma 'Zombie' čiju su melodiju mnogi pjevušili

 
 Print screen / Youtube

Iako su poznatiji po nježnim baladama, grupa Cranberries svjetsku je slavu stekla jednom žestokom pjesmom – 'Zombie' iz 1994. godine, u kojoj je do izražaja došao neobičan i nadasve upečatljiv vokal iznenada preminule Dolores O'Riordan.

No, samo najveći obožavatelji irske grupe znaju o čemu je, zapravo, u pjesmi riječ.

'Zombie' je antiratna pjesma koja govori o nasilju u Sjevernoj Irskoj koja je u to vrijeme često bila na naslovnicama novina.

20. travnja 1993. irski republikanski militanti postavili su bombu u kanti za smeće u centru Warringtona. U eksploziji su poginuli 12-godišnji Tim Perry i trogodišnji Jonathan Ball, a ozlijeđeno je još na desetke ljudi. Napad je zgrozio Veliku Britaniju i Irsku.

'U to vrijeme su bombaški napadi bili prilično česti. No nakon ovoga u Warringtonu i nakon smrti djeteta, shvatila sam da se eksplozije mogu dogoditi bilo gdje i da može poginuti bilo tko. Bila sam veoma tužna zbog svega', rekla je svojedobno O'Riordan.

'Teško je o tome pjevati. Kad si mlađi, ne razmišljaš puno o stvarima već ih samo napraviš. No, kad si stariji, imaš više straha.'

O'Riordan je pjesmu 'Zombie' napisala sama u apartmanu između dvije turneje. Originalno je napisana za akustičnu gitaru, no kasnije je prerasla u punokrvnu rock stvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:29