POVODOM 70. ROĐENDANA

VIDEO: U NOVOM DOKUMENTARCU DOZNAT ĆEMO DOSAD NEPOZNATE DETALJE O PRINCU CHARLESU Njegov sin Harry otkrio s čim je opsjednut: 'To je suludo...'

 
 Profimedia, Press Association

U dokumentarnom filmu ‘Princ, sin i nasljednik - Charles sa 70’, snimljenom za BBC povodom Charlesovog 70. rođendana, članovi njegove obitelji i njemu najbliži ljudi progovorili o njemu kao ocu, partneru i djedu, te ispričali niz detalja s kojima javnost dosad nije ni mogla biti upoznata.

Opisuju ga kao briljantnog djeda koji može provesti sate puzeći po podu i igrajući se sa svojim unucima. Međutim, kažu i da je radoholičar nevjerojatno posvećen poslu pa mu se zna dogoditi da zaspe za radnim stolom na dokumentima koji mu se onda prilijepe za lice.

Princ William je istaknuo kako bi volio da otac pronađe više vremena za obitelj, a navodno je i sam princ Charles zadnjih godina zanovijetao kako obitelj Middleton više vremena provodi s unucima od njega.

- Nadam se da će se to promijeniti. Mislim da ima vremena za obitelj, ali volio bih da više vremena provodi s djecom. Sad ima 70 godina i to je idealno vrijeme da malo uspori. Sad se već bojimo i za njegovo zdravlje i da bude što duže s nama. On je u sjajnoj kondiciji, ali volio bih da tako bude i kad će imati 95. Što više vremena s njim provedenog kod kuće, to bolje. Jer kad je s nama, doista je sjajan. A i trebamo ga. Možete ga vidjeti na koljenima kako puže s unucima satima, proizvodi čudne zvukove, glupira se, smije se, a moja djeca ga obožavaju, apsolutno obožavaju. Čita im Harryja Pottera pa pritom mijenja glasove i oponaša što djeca stvarno cijene - rekao je William.

Charlesovi sinovi nisu propustili istaknuti njegovu brigu za okoliš i klimatske promjene. Princ Harry kaže da se ne može suzdržati da ne spomene tu temu čak i kad sjednu za večeru. Ispričali su i kako ih je, dok su bili mali, na godišnjem odmoru tjerao da skupljaju smeće, a prenio im je i neke neobične osobine.

FOTOGALERIJA: Princ Charles slavi 70. rođendan

- On ima problem s gašenjem svjetala. I sad sam i ja opsjednut s time što je potpuno suludo jer mi i žena kaže zašto gasim svjetla kad je mračno. Onda joj ja objasnim da imamo svjetlo i da nam ne treba šest, ali ipak mi je ušlo u naviku gasiti svjetla. To su male promjene na koje on misli, ali svatko ih može napraviti. I mislim da je to jedna od najvažnijih lekcija koje nas je naučio - rekao je Harry, a William dodao:

- Znam da i ja imam ozbiljan opsesivno-kompulzivni poremećaj što se gašenja svjetala tiče, i to me nervira. On živi život kakav zagovara, a kad je bio mlad, kritiku je uzimao k srcu.

Obojica se slažu da im je otac radoholičar i da bi trebao usporiti.

- Jednostavno mora usporiti. Večera toliko kasno da je zapravo smiješno. A onda ide za svoj radni stol i radi tako kasno navečer. Često zaspe na svim tim papirima tako da mu bar jedan bude zalijepljen za lice kad se probudi - priča Harry, a William se slaže:

- On ima nevjerojatnu disciplinu. Ima svoju rutinu i to me u prošlosti znalo jako frustrirati. Kako bi obavio sve što treba ili želi, mora biti jako organiziran. On nikad ne staje. Kad smo bili djeca, iz ureda su mu stizale vreće i vreće posla. Jedva smo mogli doći k njemu i poželjeti mu laku noć.

Vojvotkinja od Cornwalla, Camilla, kaže da također potiče muža da uspori, ali priznaje da je toliko zaokupljen poslom da je ni ne čuje.

- Moj otac mi je jednom prilikom rekao: ‘Što ćeš biti starija, moraš učiniti jednu stvar, a to je umiriti se.’ Voljela bih da i on to shvati, ali bojim se da se još neće dogoditi.

Charlesova majka je postala kraljica nakon što joj je preminuo otac u 57. godini. Charles je tada imao samo četiri godine, a postao je prijestolonasljednik. No, Camilla kaže da se time nikad nije opterećivao.

Upitani koju bi poruku poslali tati za rođendan, Harry je kroz smijeh odgovorio:

- Molim te, večeraj ranije, to bi bila moja poruka! Potaknuo bih ga da ostane optimističan jer mislim da čovjek lako postane depresivan i negativan. No, od svoje djece i unuka može dobiti poticaj.

- Jako sam sretan što slavi ovaj okrugli rođendan. Ako ga pitate je li posao gotov, reći će da nije. Više od svega volio bih vidjeti rezultate rada s problemima oko kojih je stvarno strastven. No, tek mora postati pravi monarh pa ima još dosta posla - dodaje William.

Autori filma proveli su godinu dana s Charlesom, u privatnim i poslovnim situacijama, a emitirat će se na programu BBC One.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:09