JAVILA SE I KRALJICA

ZAŠTO ZAPRAVO HARRY I MEGHAN NAPUŠTAJU DVOR Odmah je postalo jasno s kakvim su terorom bili suočeni, doznalo se i od čega par namjerava živjeti

 
Princ Harry i Meghan Markle
 Pool / Zuma Press / Profimedia

Britanski princ Harry i njegova supruga Meghan odlučili su se udaljiti od svojih uloga kao članova kraljevske obitelji, preseliti u Kanadu i pokušati postati financijski neovisni. Ovu je vijest, koja je šokirala tradicionalnu britansku javnost, Harry objavio na svojem Instagram profilu, nakon što su u medijima već dulje vrijeme kružile glasine o preseljenju.

U svojoj je objavi najavio kako planiraju “postići ravnotežu” između vremena provedenog u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjevernoj Americi, te da će i dalje “poštivati svoje dužnosti spram Kraljice, Commonwealtha i svojih pokroviteljstava”, no najava je otvorila brojna pitanja o njegovoj budućoj ulozi u kraljevskoj obitelji.

Princ Harry mlađi je od dva sina princa Charlesa i lady Diane, te unuk aktualne britanske kraljice Elizabete II. Za sada je šesti po liniji nasljeđivanja - iza svojeg oca, starijeg brata Williama i njegovo troje djece. Harryjev sin Archie Mountbatten-Windsor je sedmi, iako mu, znakovito, na zahtjev oca nije po rođenju dodijeljena titula princa.

Britanska kraljevska obitelj, iako ne drži izvršnu vlast u rukama, iznimno je važna brojnim Britancima. Princ Harry dugo je bio miljenik javnosti, jedno vrijeme omiljeniji čak i od kraljice, o kojoj skoro tri četvrtine Engleza ima pozitivno mišljenje.

No, njegova supruga Meghan manje je omiljena čak i od princa Charlesa, kojeg manje od polovice Britanaca smatra pozitivnim likom. Mediji ju krive za pogoršanje odnosa između Harryja i Williama, a ubrzo nakon objave na Instagramu pojavile su se i prve optužbe da je Meghan kriva i za Harryjev razlaz s kraljevskom obitelji.

Teror tabloida

Voditelj jutarnjeg programa “Dobro jutro Britanijo” s ITV-a, Piers Morgan, smjesta je na Twitteru napisao kako je Meghan “napucala svoju obitelj, napucala svojeg oca, napucala većinu svojih prijatelja, razdvojila Harryja od Williama, i sada ga razdvojila od kraljevske obitelji”. Slična razmišljanja su na društvenim mrežama podijelili i brojni drugi Britanci.

Prije nego što se udala u britansku kraljevsku obitelj, vojvotkinja Meghan zvala se Meghan Markle i bila je relativno uspješna glumica, zapažena po ulozi u seriji Face. Njezine zaruke s princom Harryjem privukle su veliku pažnju tabloida, s obzirom da je iza sebe već imala jedan neuspješan brak, da je tri godine starija od Harryja, a isticalo se i njeno miješano etničko podrijetlo - Meghanina majka Doria Ragland je crnkinja.

Harry je tada napao medije zbog uvođenja “rasističkih konotacija” u izvještavanje o njihovoj vezi. Neki su mediji otvoreno isticali da bi njihovo dijete, budući član obitelji i visoko na liniji nasljeđivanja, potencijalni budući monarh, imalo crnačke korijene.

Tretman koji je Meghan dobivala u tabloidima počeo je biti sve gori i gori, a Meghan je prošle godine pokrenula tužbu protiv tabloida The Sun i Daily Mail, koji je objavio rukom pisano pismo koje je Meghan poslala svojem ocu, s kojim nije u kontaktu.

Na udaru kao i Diana

Harry je prošle godine počeo sve češće uspoređivati medijski tretman svoje supruge s medijskim tretmanom koji je dobivala njegova majka, princeza Diana. Omiljena “lady Di” tragično je poginula 1997. u bijegu od paparazzija dok je Harry imao samo 12 godina.

Nakon što je Meghan pokrenula tužbe, Harry je optužio medije za nasilničko ponašanje, a izvještavanje tabloida je prozvao “lažnom i zlonamjernom propagandom” koja mu je nanijela tešku bol.

“To je nasilništvo, koje straši i ušutkava ljude”, kazao je Harry. “Moj je najdublji strah da će se povijest ponoviti. Vidio sam što se događa kada netko kog volim postaje roba do točke iza koje ih se više ne doživljava ni ne tretira kao stvarnu osobu. Izgubio sam majku, i sada gledam svoju suprugu kako postaje žrtva istih moćnih sila.”

Proteklih mjeseci postalo je sve jasnije da se Harry udaljio od ostatka obitelji, a Meghan i on bili su vidno nezadovoljni kada su prisustvovali službenim događanjima. Božićne blagdane proveli su na luksuznom imanju u Vancouveru, umjesto u užem krugu kraljevske obitelji, a mediji su počeli spekulirati kako se planiraju potpuno povući iz javnosti.

Iz objave na Instagramu nije jasno kako Harry i Meghan zamišljaju svoj novi život, no obećali su kako će podijeliti sve detalje svojeg “uzbudljivog sljedećeg koraka” s javnosti dok nastavljaju svoju suradnju s kraljicom, princom Charlesom, princom Williamom i “svim drugim relevantnim stranama”.

Što će raditi?

Jedini detalj koji su pružili je vjera da će im “geografska ravnoteža” - dakle život podijeljen između Kanade i Britanije - omogućiti da odgoje svog sina tako da cijeni kraljevsku tradiciju u sklopu koje je rođen, no istovremeno i davati “dovoljno prostora” da se usredotoče na novo poglavlje svog života, u koje ubrajaju i pokretanje nove dobrotvorne zaklade.

Harry i Meghan izrazili su želju “raditi na tome da postanu financijski neovisni”, no nisu točno pojasnili što bi to značilo - planiraju li se odreći samo novca poreznih obveznika, svojeg dijela prihoda od imovine kraljevske obitelji, ili svega osim osobne imovine, tek ćemo doznati.

Meghan je prije udaje bila uspješna glumica, i sigurno bi ponovno mogla naći posao, iako se u međuvremenu povukla iz glume. Harry od životnog iskustva iza sebe ima jedino svoju vojnu karijeru, te iskustvo u vođenju dobrotvornih organizacija, no od svojih je rođaka naslijedio ili dobio na poklon imovinu vrijednu milijune funti, pa je teško da bi ostao gladan ukoliko bi se svega odrekao.

Najveće pitanje u Britanskoj javnosti trenutačno je hoće li se Harry odreći kraljevske titule. Mnogi vjeruju kako je činjenica da nije htio da mu dijete nosi titulu zapravo bio uvod u vlastito odricanje.

Povijest britanske kraljevske obitelji nije bez skandala, no čak je i kralj Eduard VIII., koji je abdicirao 1936., zadržao titulu princa i vojvode od Windsora. Zanimljiva je povijesna paralela da je Eduard abdicirao jer se htio oženiti za razvedenu Amerikanku, isto što je Harry učinio osamdeset godina kasnije. Iako se za vjenčanja Harryja i Meghan činilo kako je i monarhija uhvatila korak s vremenom, način na koji desni tabloidi tretiraju Meghan ukazuje da je i osamdeset godina možda ipak bilo premalo.

Harry snima dokumentarac s Oprah?

Buckinghamska palača objavila je da su razgovori s Harry i Meghan o njihovoj budućoj ulozi u ranoj fazi.

"Razumijemo njihovu želju da krenu drugim putem, ali to su složena pitanja i trebat će neko vrijeme da kroz njih prođemo", priopćila je palača.

Harry (35) i Meghan (38) vjenčali su se u svibnju 2018. na raskošnoj svečanosti u dvorcu Windsor zapadno od Londona i Meghan je prošle godine rodila njihovo prvo dijete, Archieja Harrisona Mountbatten-Windsora koji nije dobio kraljevsku titulu.

Mediji su ih osuđivali što su koristili privatni zrakoplov dok su istovremeno promovirali zaštitu okoliša, kao i 2,4 milijuna funti vrijednu obnovu njihova novoga doma.

Harry i William su prošle godine primili više od pet milijuna od njihova oca, princa Charlesa.

Zasad se ne zna kako će Harry i Meghan postati financijski neovisni, no mediji su prošle godine objavili da će Harry zajedno s Oprah Winfrey biti izvršni producent dokumentaraca o psihičkim bolestima za Appleovu video platformu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:20