NAGRADA EMMY 2016.

Željeli su pokazati da su drugačiji i bolji od Oscara. I uspjeli su

 REUTERS

Već od samog uvoda Jimmy Kimmel, ovogodišnji voditelj svečane dodjele nagrada Emmy, nije se klonio kontroverzi. U jednom je trenutku uzviknuo: “Mnogi se pitaju tko je izmislio Donalda Trumpa. Evo, ovaj čovjek tu među vama, Mark Burnett (producirao je Trumpov reality show ‘Naučnik’). Zahvaljujući njemu više ne moramo gledati nijedan reality show. Upravo živimo u jednome”. Burnett se uopće nije naljutio, na dodjelu nagrada ionako je došao kao producent glazbenog reality showa “The Voice” i poslije za njega dobio Emmy.

Emmy se radikalno razlikovao od Oscara, što je i sam Kimmel podvukao. “Ondje svi pričaju o ravnopravnosti i različitosti, a nema ih nigdje. Ovdje to pak vidite na svakom koraku.”

Transvestiti i ini

Zbilja, toliko Afroamerikanaca i Angloafrikanaca nikad niste mogli vidjeti na Oscarima, s time da ovdje nisu samo sjedili među publikom, nego su i nagrađivani. U tom pogledu Emmy je bio pravi Babilon. Aziz Ansari, koscenarist najbolje humorističke serije “Ničiji gospodar”, podrijetlom je Indijac, a roditelji Ramija Maleka, proglašenog najboljim dramskim glumcem u seriji “Mr. Robot”, su iz Egipta. Nije u pitanju samo rasna mješovitost. Kimmel je na početku iz vica odnio Jeffreyju Tamboru Emmy, dok je još sjedio u publici, znalo se da je apsolutni favorit i htio se na taj način našaliti, poslije je glumac zbilja dobio nagradu za ulogu transvestita u humorističkoj seriji “Transparentno” te i završnicu svog slavljeničkog raspoloženja pretvorio u apel producentima da angažiraju što više transrodnih osoba: u tom trenutku kamera se usmjerila na Laverne Cox, zvijezdu serije “Narančasta je nova crna”, muškarca koji je postao žena i uspio u show businessu.

Rutinski govori

Neki su govori bili rutinski “Zahvaljujem najbližima i najdražima” i tome slično, no trebali ste ih odslušati do kraja jer bi ponekad uslijedilo iznenađenje. Tako je Julia Louis-Dreyfus izvadila dva lista papira, i nespretno balansirala njima u jednoj ruci dok je u drugoj držala svoj Emmy za najbolju glumicu u humorističkoj seriji “Potpredsjednica” te naposljetku rekla: “Naš smo program počeli kao satiru, a sad je ispalo da je to dokumentarac. Što nas još čeka? Zid prema Meksiku?” Courtney B. Vance bio je presretan što je proglašen najboljim glumcem u seriji ograničenog trajanja (“Narod protiv O. J. Simpsona”) i na kraju uzviknuo “Obama, van, Hillary, unutra!” Donald Trump zbilja nije bio osobito omiljen te večeri, a Jill Soloway, autorica serije “Transparentno” i najbolja redateljica humoristične serije, koja je te večeri namjerno izabrala imidž transrodne osobe, usporedila ga je s Hitlerom, ali samo u brbljanjima iza pozornice.

Živi orkestar

Papirići s pripremljenim govorima vadili su se odasvud, Kate McKinnon iz humorističkog showa “Subotom uvečer uživo” izvukla ga je iz svog prilično dubokog dekoltea, no što bi bilo da je to učinila nagrađena Kristen Dunst, sjajna u drugoj sezoni serije “Fargo”: njezin je dekolte bio bez premca najizazovniji. Kad se redanje nagrada pomalo pretvorilo u rutinu, Kimmel je pozvao klince iz ovoljetne hit-serije “Čudne stvari”: oni su publici podijelili sendviče s maslacem od kikirikija koje je pripremila njegova majka. Zabavan je bio i voditeljev dvoboj s njegovim “smrtnim neprijateljem” Mattom Damonom: njih dvojica već godinama stvaraju privid da su u zavadi i to podgrijavaju neprestanim podmetanjima. Damon je tako pitao Kimmela: “Nominiran si za Emmy, što ćeš ako izgubiš?” To se naposljetku i dogodilo jer ga je u kategoriji najboljeg talk showa pobijedio Britanac John Oliver.

Organizatori su napravili odličnu stvar kad su nagrade u tehničkim i manje važnim kategorijama podijelili prošli vikend i tako rasteretili glavnu priredbu. Također, uveli su živi orkestar koji je stvarao odličnu atmosferu. Oscari bi u tom pogledu mogli od njih mnogo naučiti jer je nedjeljni show bio vrlo dinamičan, duhovit i polemičan.

Glavne nagrade pobrali su očekivani favoriti. “Igra prijestolja” skupila je ukupno 12 nagrada u kategoriji najbolje dramske serije, što nije osobito iznenađenje jer su istaknuli najbolju epizodu, onu devetu nazvanu “Borba gadova” sa spektakularno insceniranim bitkama. Mnogim kritičarima (čiji sud u potpunosti dijelim) puno su bolji “Mr. Robot” i “Amerikanci”, međutim, treba uzeti u obzir činjenicu da je “Igra prijestolja” najpopularnija serija u svijetu. Sve druge muku muče kad se pojave na britanskom ili njemačkom tržištu. “Mr. Robot” donekle je kompenziran nagradom Ramiju Maleku, a “Amerikanci” su ove godine prvi put izborili ozbiljne nominacije, i to tek nakon četvrte sezone. Možda im peta donese prva ozbiljna priznanja. Uzmite primjer sjajne kanadske glumice Tatiane Maslany, već nakon prve sezone svi su bili impresionirani koliko likova tumači u seriji “Orphan Black”, ali ne i glasači za Emmy. Lani je dobila svoju prvu nominaciju, a ove godine i prvu nagradu.

Kozmopolitske nagrade

Izvjesno je iznenađenje Emmy za najbolji TV film, pobijedio je film iz serijala “Sherlock” naslovljen “Grozna nevjesta”, iako je favorit bio “Do kraja”, u kojem je Bryan Cranston izvrsno igrao Lyndona B. Johnsona. Na kraju ni on nije dobio nagradu, potukao ga je već spomenuti Courtney B. Vance. Ovogodišnje nagrade bile su izrazito kozmopolitske, tako je Dankinja Susanne Bier (Oscar za film “U drugom svijetu”) nagrađena za režiju mini-serije “Noćni menadžer” po Johnu LeCarrée, a Maggie Smith dobila je još jedan Emmy za oproštajnu sezonu “Downton Abbeyja”. Naravno, opet se nije pojavila na preuzimanju nagrada, na što ju je Kimmel duhovito denuncirao: mogla je doći po svog Oscara i Tonyja (najvažniju brodvejsku nagradu), ali za Emmy ona očito ne mari. Kad je već tako, trebalo bi uvesti pravilo da nagradu dobiva drugoplasirani. “Niste se pojavili kad je trebalo, žao nam je, niste ni zaslužili Emmy.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:41