živio 100 na sat

ZLOČESTI DEČKO HOLLYWOODA Svojedobno je ušmrkavao pepeo iz urne potpuno poremećena uma, uvjeren da je riječ o prvoklasnom kokainu

Iako je jednom prilikom Dennis Hopper novinaru izjavio: “Mislio sam da ću umrijeti prije 30. godine. Zaprepastio sam se kad sam napunio 40, a 50 bi bilo pravo čudo. Možda čak doživim i 70 godina”, usprkos svemu, na kraju je dogurao čak do 75, što su dobre godine i za nekoga tko živi zdravim životom, a kamo li ne za osobu koja je svojedobno ušmrkavala pepeo iz urne potpuno poremećena uma, uvjerena da je riječ o prvoklasnom kokainu.

Rođen je 1936. godine u Kansasu na farmi, a bijeg od, kako je sam opisao, primitivne sredine, nalazio je u kino dvorani čime ga je zarazila njegova baka. Obitelj se preselila u San Diego kad je njemu bilo 13 godina, gdje je majka počela raditi kao spasilac na plaži, a otac u poštanskom uredu. U srednjoj školi počeo je pokazivati prve znakove izrazito problematičnog i devijantnog ponašanja poput “snifanja” para od benzina i razbijanja automobila palicom za bejzbol, ali i konkretne znakove velike zaljubljenosti u glumu. Nakon što je u kazališnoj skupini “Old Globe” počeo glumiti u šekspirijanskim komadima, odlučio je da se želi okušati i u Hollywoodu.

Loša reputacija

Među prvim ulogama bila mu je ona u “Buntovniku bez razloga” gdje se oduševio Jamesom Deanom, a još više Natalie Wood koja mu je postala ljubavnica s kojom je neprestano izazivao skandale poput vođenja ljubavi na javnom mjestu i pred očima članova ekipe sa snimanja. Na setovima je neprestano radio probleme i zadavao glavobolje redateljima, a tijekom snimanja filma “Od pakla do Teksasa” potpuno je ignorirao svaku uputu iskusnog redatelja Henryja Hathawaya, zbog čega su jednu scenu ponavljali nevjerojatnih osamdeset puta. Hathaway mu je rekao kako je to kraj njegove karijere u Hollywoodu i da je ovo posljednji film koji je snimio, a neko vrijeme su ga zbog reputacije uloge doista i zaobilazile u širokom luku, zbog čega se posvetio fotografiji, ali i počeo kolekcionirati vrijedne artefakte iz suvremene umjetnosti.

Opasne pucnjave

Tako se počeo družiti i s poznatim slikarima i drugim umjetnicima poput Andyja Warhola, a razuzdani provodi bili su obilno začinjeni alkoholom i drogom. U to vrijeme vjenčao se s Brooke Hayward, dobio kćer Marin i snimio “Goli u sedlu”. Malo po malo, počeo je tonuti prema dnu, a količine kokaina, heroina, LSD-ja i alkohola koje bi svakodnevno uzimao bile su izvan svake pameti. Legendarna je priča o tome kako su ga uhitili dok je potpuno izvan sebe tumarao gol, bos i lud po meksičkoj džungli i pričao sam sa sobom, nemajući pojma gdje se nalazi. Također, svugdje po kući je držao vatreno oružje i svako malo bi dolazilo do pucnjava u kojima je nekoliko puta zamalo netko stradao.

Nakon toga je došao red na drugi brak s Michelle Phillips, pjevačicom grupe The Mamas & the Papas, koji i danas slovi za jedan od najkraćih, (ali i najbizarnijih) holivudskih brakova. Naime, on je potrajao samo osam dana, a, navodno, jutro nakon svadbene ceremonije, kada se probudio iz alkoholne kome, nije uopće znao tko je njegova nova žena. U braku s Dariom Halprin dobio je kćer Ruthannu, a nakon rastave stigao je poziv za snimanje “Apokalipse danas”. Poslije završetka filma toliko je psihički i fizički propao da je jednostavno morao potražiti pomoć na psihijatriji, a nakon što su mu, uz sve ostalo, dijagnosticirali i Parkinsonovu bolest, ipak se pribrao i odlučio okrenuti novu stranicu u životu, iako je nekoliko puta prije toga pokušao počiniti samoubojstvo i to, naravno, na vrlo osebujan način poput penjanja na propeler aviona.

Tako počinje najplodnije razdoblje, ako ne kvalitativno, onda kvantitativno, njegova rada tijekom kojega je snimio “Na obali rijeke”, “Plavi baršun”, “Flashback”, “Prava romansa”, “Brzina”, “Land of the Dead”, “Opsesija”, “Palermo Shooting” i brojne druge filmove. Glumio je i u televizijskim serijama “E-Ring” koja se upravo emitira i na našoj televiziji i “Crash”. S četvrtom suprugom Katherine LaNasa dobio je sina Harryja, a onda je, kako su i on i svi drugi mislili, konačno upoznao ljubav života. Iako se uz nju poprilično smirio i izjavio kako je ona jedna od rijetkih osoba uopće koja ga savršeno razumije, sve je palo u vodu kada je, praktički već na samrtnoj postelji, zatražio razvod od Victorije Duff, pete i posljednje supruge, s kojom je bio 14 godina u braku.

Rak prostate

Mnogi su, s druge strane, prstom upirali u Dennisovu najstariju kćerku Marin smatrajući da manipulira ocem i da se na ovaj način pokušava domoći većeg dijela nasljedstva, dok su neki bili uvjereni da mu je razum već toliko pomućen da više nije uopće svjestan svojih radnji. Iako mu je rak prostate bio dijagnosticiran već deset godina ranije, do tada je bio pod nadzorom, a nakon što se vratio i metastazirao na kosti, više mu nije bilo spasa. Umro je u miru okružen obitelji i najbližim prijateljima u svom domu u Kaliforniji iz kojeg posljednih mjeseci života više uopće nije izlazio jer je od svega postao potpuna ruina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:16