OTKAZUJU MU NASTUPE

ZLOČESTI DEČKO SVJETSKOG BALETA U NOVOJ AFERI S tetovažom Putina na prsima krenuo u nasilnu tiradu, fanovi se boje da se opet drogira

Nakon homofobne objave na Instagramu Pariška opera i balet objavili su kako Polunjin ipak neće plesati ulogu princa Siegfrieda u “Labuđem jezeru”, koje je po koreografiji Rudofa Nurejeva trebalo igrati od veljače

Sergej Polunjin, zločesti dečko svjetskog baleta, opet se našao u središtu skandala. Izvanserijski plesač, koji je sa samo 19 godina postao najmlađi prvak u povijesti engleskog Royal Balleta, ovog puta nije ništa “izvalio” pričajući s novinarima - bijes je izazvao svojim objavama na Instagramu.

U nekima od njih pokazuje koliko obožava Vladimira Putina, a nekoliko objava kasnije napisao je vrlo čudnu tiradu protiv homoseksualaca.

Najprije je svijetu ponosno pokazao tetovažu Vladimira Putina na svojim prsima. Ispod slike je napisao: “Hvala Vladimiru i svakome tko se bori za dobro. Poštujem vas. Nije lako biti snažan i odabrati dobro. Ljubav je dobra i ona je najmoćnija”. U još nekoliko objava, praćenih licem Putina iscrtanim na njegovoj koži, veliča vođu Rusije. Jedna objava se ističe - bio je u Indiji, a djeca su mu darovala tanjur s cvijećem, da ga spusti u svetu rijeku Ganges i pomoli se.

Novo državljanstvo

“Jedan od tanjura i jedna od molitvi bila je i za Vladimira Putina. Kad ti dijete od 3 ili 4 godine doda tanjur i kaže Putin, znaš da mislite jednako. Djeca znaju istinu - da je Vladimir anđeo”, piše u jednoj od objava. Zanimljivo je i kako se u isto vrijeme kako je rasla njegova odanost Putinu promijenilo i njegovo državljanstvo - tako Polunjin od kraja studenoga prošle godine više nije Ukrajinac, nego Rus.

Diljem svijeta mnogi nisu sa zločestim dečkom dijelili oduševljenje Vladimirom Putinom pa su mu otkazali nastupe. Uglavnom mu se zamjera što je objavio svoja politička uvjerenja - sasvim je u redu da nekoga voli, no objavljivati to javno, a da to uopće nitko od njega ne traži, nije potrebno. Plesači se nikad ne petljaju u politiku i od njega se očekivalo da učini isto. Međutim, on ne bi bio on da je pristao na makar jedno od nepisanih pravila.

U jeku te ljubavi prema Putinu Polunjin je objavio i poruku koja je homofobna, transfobna i zapravo nasilna.

“Poruka svim muškarcima koji plešu balet - na pozornici je jedna balerina i nema potrebe da budu dvije. Muškarac treba biti muškarac, a žena žena. Muška i ženska energija stvaraju ravnotežu. Postoji razlog zašto imate testise. Isto to mislim i za svijet izvan baleta. Muškarci, što ne valja s vama? Žene sada pokušavaju preuzeti muške uloge jer ne spavate s njima i zato što ste razočaranje.

Muškarci su vukovi, muškarci su lavovi i vođe obitelji, o kojima trebaju voditi računa. Što se dogodilo? Prestanite biti slabi, budite muškarci, budite ratnici. Što ne valja s vama??? Ne poštujem vas. Život će vas baciti na koljena i očistiti vas. Treba vas dobro ošamariti da se probudite”, stoji u pomalo nesuvisloj objavi koja je revoltirala, za početak, baletni svijet, a potom i mnoge druge.

Godinama mu se toleriralo sve i svašta - od toga da se na scenu penjao pijan i drogiran, pa do kojekakvih glupih i uvredljivih stvari koje je govorio u intervjuima. Sve mu se to opraštalo zbog njegova talenta i karizme, no čini se da je ovoga puta prešao granicu. Tako su plesači Pariške opere i baleta (POB), s kojima je Polunjin u veljači trebao plesati u “Labuđem jezeru” koreografa Rudolfa Nurejeva, šokirani zadnjom izjavom istaknuli kako njihova plesna kompanija promovira vrijednosti poštovanja i tolerancije te da Polunjin očito s njihovim vrijednostima nema ništa zajedničko.

U ponedjeljak se o tome, nakon niza sastanaka s plesačima i drugim zaposlenicima, oglasila i umjetnička direktorica POB-a, Aurélie Dupont, koja je objavila kako ni ona ni kompanija ne dijele Polunjinove vrijednosti te da plesač neće plesati Siegfrieda u njihovom kazalištu. Još nije poznato tko će nastupiti umjesto njega, no jasno je kako je zločesti dečko sam sebi vrlo vjerojatno zauvijek zatvorio vrata te ugledne institucije.

Netipičan baletan

Polunjin je javnosti oduvijek bio itekako zanimljiv - pobjednik brojnih natjecanja, rijedak talent, ljepuškast. I pritom vrlo nekonvencionalan: nimalo suzdržan, veoma glasan, gladan medijske pažnje. O tome da ne izgleda kao plesač klasičnog baleta dovoljno govori njegovo tijelo puno tetovaža, no baletni svijet ga je svejedno obožavao. Kad je objavio da odlazi iz Royal Balleta, mnogi su ga sa žaljenjem otpisali. Neko vrijeme se povukao: plesao je u Rusiji, nije komunicirao s novinarima, živio je mirno i povučeno. Planirao je osnovati nešto svoje.

- Klasičan balet je mrtav - tvrdio je u intervjuima prije toga i isticao kako želi osnovati plesnu trupu koja neće biti ograničena kao ansambli u kazalištima. Nije želio da institucija ubija plesačevu kreativnost, kao što se to dogodilo njemu u Royal Balletu, tvrdio je.

Spektakularan povratak

A onda se vratio, kako samo on može: otplesao je na Hozierovu pjesmu “Take me to church”, a taj video je na YouTubeu pogledan više od 26 milijuna puta. Zaveo je slavnu rusku balerinu Nataliju Osipovu. Potom se okušao i na filmu - glumio je u filmu “Ubojstvo u Orient Expressu”, a bio je i glavna zvijezda dokumentarca “Dancer”, koji se bavi njegovim životom. U filmu “Orašar i četiri kraljevstva”, među ostalim, glumio je i s američkom balerinom Misty Copeland.

Upravo je u filmu vidio svoju budućnost: premda živi od svojih nastupa diljem svijeta i još pleše balet, isticao je da ga film privlači. No, nakon posljednjih objava na Instagramu pitanje je što će se dogoditi s njegovom karijerom. Dok neki smatraju kako se neće dogoditi ama baš ništa, kao ni nakon svih dosadašnjih skandala, drugi smatraju kako je Polunjin prešao granicu i da će ovoga puta sigurno biti sankcioniran zbog svojeg ponašanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:53