TESTIRANJE PRODUŽUJE ŽIVOT

ZVIJEZDE ČIJE SU ŽIVOTE PREKINULE KOMPLIKACIJE UZROKOVANE AIDS-om Freddieja je dokrajčila upala pluća, Ofri Hazi kobna je bila transfuzija krvi...

Freddie Mercury, Ofra Haza, Anthony Perkins, Margita Stefanović
 REUTERS, HANZA MEDIA, GETTY

Svijet se prošli tjedan, na 25. godišnjicu njegove smrti, prisjetio jednog od najvećeg glazbenika svih vremena, Freddieja Mercuryja. Frontmen kultnoga benda Queen preminuo je od AIDS-a, a upravo se 1. prosinca obilježava međunarodni dan borbe protiv te opake bolesti.

1984:  Freddie Mercury (1946 - 1991), lead singer of 1970s hard rock quartet Queen, in concert.  (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
Hulton Archive / Getty Images

Britanski roker detalje svoga zdravstvenog stanja tajio je sve do smrti, a da se zarazio virusom HIV-a znali su samo članovi njegove obitelji i najbliži suradnici. Pjevačev tadašnji partner Jim Hutton rekao je kako je Freddie za bolest saznao još u travnju 1987.

Mercury je umro u vlastitome domu u 46. godini od upale pluća.

Slična sudbina zadesila je i glazbenicu Ofru Hazu.

FILE PHOTO 23MAR98 - Israeli pop star Ofra Haza is seen in a recording studio this March 1998 file photo. Haza, has died in Tel Aviv at the age of 42, hospital spokesman said February 23. Haza famous for her trademark Middle Eastern-style singing, was in critical condition in hospital for over a week. The cause of her death is currently unclear.

HL/AA - RTR1KJM
REUTERS

Izraelska mezzosopranistica, koju su zvali Madonnom Istoka, surađivala je s The Sisters of Mercy, Paulom Abdul i Sarom Brightman, a virus HIV-a navodno je dobila transfuzijom zaražene krvi u bolnici u Turskoj, gdje je završila nakon što je imala spontani pobačaj.

Tako je tvrdio njezin suprug, izraelski biznismen Doron Ashkenazi, koji je umro od predoziranja samo godinu dana poslije Ofre.

Njega su mediji svojedobno optuživali da je seksualnim putem prenio smrtonosni virus supruzi, ali on je to oštro demantirao.

Haza je imala samo 42 godine kad je preminula 2000., a vlasti Tel Aviva po njoj su nazvale jedan od gradskih parkova blizu obiteljske kuće u kojoj je pjevačica odrasla.

I prvi američki supermodel Gia Marie Carangi jedna je od žrtava AIDS-a.

Screenshot

Krasila je naslovnice Voguea i Cosmopolitana, bila muza modnim kućama Armani, Dior, Versace i Yves Saint Laurent, ali karijeru joj je uništila ovisnost o heroinu. Preko igle se i zarazila HIV-om, a umrla je od komplikacija uzrokovanih bolešću sa samo 26 godina.

O njoj su snimili i film 'Gia', a glumila ju je Angelina Jolie.

Actors Anthony Perkins and Norma Moore, stars of the film 'Fear Strikes Out', at a party together in Hollywood, circa 1957. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images

Od AIDS-a je preminuo i biseksualac Anthony Perkins, zvijezda filma 'Psycho', a ista bolest ubila je i dva člana legendarnog benda Ekatarina Velika - EKV.

Njihov bubnjar Ivica Vdović bio je prva osoba u tadašnjoj Jugoslaviji koja je registrirana kao HIV pozitivna, a klavijaturistica Margita Stefanović, intravenozna ovisnica, umrla je od AIDS-a u 44. godini.

zagreb, 060600
klavijaturistica ekv-a, margita stefanovic magi svira u ksetu
foto tomislav krasnec
Tomislav Krasnec

U Hrvatskoj je ove godine zabilježeno 80-ak novih slučajeva HIV infekcije i AIDS-a, čime se nastavlja trend blagog porasta pojavnosti te bolesti, ali Hrvatska je sa stopom od 21 oboljelog na milijun stanovnika i dalje među zemljama s niskom učestalošću HIV infekcije, kažu podaci Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 18:13