MODNA BLOGERICA

SUPERZVIJEZDA YOUTUBEA Kako je 18-godišnjakinja hobi pretvorilau biznis i zaradila milijune dolara

Mlada Amerikanka (19) na Googleu je ove godine bila traženija od mnogih modnih velikana, a popularnost je stekla snimajući videa u vlastitom domu u Kaliforniji
 Facebook

Kad je Google objavio tradicionalnu listu godišnjih pretraživanja, na prvo mjesto liste “najtraženijih” dizajnera isplivala je Bethany Mota, 19-godišnja videoblogerica , koja je iza sebe ostavila neka puno veća imena poput Oscara de la Rente, Valentina, Alexandera Wanga...

Modni svijet je iznenađen. Ali, na svom You tube kanalu mlada Amerikanka ima više od 8 milijuna obožavatelja, njezin Instagram profil prati 4,2 milijuna ljudi, Twitter 2,25 milijuna ljudi, Facebook profil 1,6 milijuna... što je više i od Voguea, Marie Claire, Cosmopolitana i Ellea.

Inače, Bethany se najprije školovala u vlastitom domu gdje su joj dolazili učitelji, pa je srednja škola za nju bila prvi susret s vršnjacima i javnom obrazovnom ustanovom. A tu se susrela s onim s čim se danas bore mnogi tinejdžeri - bullyingom.

Kad ga je osjetila na vlastitoj koži, počela je izbjegavati vršnjake. Nije htjela ni s kim razgovarati, nije htjela ni izlaziti iz kuće, a onda je počela snimati vlastiti videomaterijal i pokrenula svoj YouTube kanal. To je bio njezin svojevrstan ispušni ventil.

Hobi koji je počela u dobi od samo 14 godina pretvorila je u pravi biznis te do 18. godine postala milijunašica.

Bethany Mota je superzvijezda. Milijuni mladih djevojaka prate njezin YouTube kanal na kojemu je izgradila modno i medijsko carstvo. A sve iz udobnosti svoje spavaće sobe u Sjevernoj Kaliforniji.

Danas, s vlastitom modnom linijom, Bethany je puno više od YouTube kanala na kojem zarađuje više od 40.000 dolara mjesečno, a otkad ga je lansirala, pogledalo ga je više od 400 milijuna ljudi. Ona je inspiracija i utjeha tinejdžerima koji se susreću s dosadom, sramom ili bullyingom...

Zbog svog negativnog iskustva s cyber bullyingom i ona se osjećala usamljeno i beskorisno, bilo joj je dosadno. Tražila je izlaz, pa svoju energiju usmjerila na kreiranje kanala za djevojčice kojima je, među ostalim, davala savjete za šminku i modu.

Publika se munjevito širila. A nije bio lak zadatak za 14-godišnjakinju probiti se na već prilično popunjenoj online zajednici u tom sektoru mode i ljepote. Jer ona je sam svoj šef i sam svoj majstor. Nema ni stilista, ni kamermana, ni redatelja, ni urednika. Sve radi sama.

Sama snima, uređuje, smišlja, montira... i od samog početka je bliska sa svojom publikom.

- Nakon svake objave idem među komentare i doista odgovaram na njih, komuniciram... Sve svoje profile na društvenim mrežama redovito održavam.

Kad sam shvatila da me pogledalo prvih 100 ljudi, bilo mi je teško u to povjerovati. Divan osjećaj - rekla je Bethany. Osim što promovira različite brendove, ima i vlastitu modnu liniju odjeće i nakita koju je lansirala krajem prošle godine.

Unatoč slavi koju je stekla, Bethany je ostala “normalna” djevojka koja uživa u druženjima s vršnjacima, izlascima i u svom poslu.

A kad god ulovi slobodnog vremena, voli se zavaliti u krevet i gledati filmove.

Nedavno je nastupala i u američkom “Plesu sa zvijezdama” i završila na četvrtom mjestu.

Bethany Mota okružena fanovima na dodjeli nagrada MTV Movies

Ali kad je ispala, rekla je da joj je laknulo jer se sada napokon može maksimalno posvetiti svom poslu i svom YouTube kanalu. A na YouTubeu će i ostati. Nema ambicije prema širenju na televiziju.

- Kad radite televizijski program, postoje redatelj i producent koji vam moraju odobriti vaše ideje, a na YouTubeu sam ja i redatelj i producent i sve svoje ideje mogu provesti u djelo.

Uostalom, sloboda koju pruža internet i mogućnost objavljivanja neuređenih misli ono je što privlači brojne mlade kreatore sadržaja na YouTube. I to je na prvom mjestu - objasnila je mlada zvijezda zašto želi ostati upravo na YouTubeu.

Iako ne želi otkrivati financijske detalje uspjeha svoje konstantno rastuće kompanije, sigurno ćemo još štošta čuti i vidjeti od ove uspješne mlade blogerice i dizajnerice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:54