EKSPANZIJA DOMAĆE TV

OVIH BLAGDANA TV KUĆE NE ŠTEDE Milijunska ulaganja u bitci za gledanost

HRT snima 'A-stranu' s najvećim zvijezdama, RTL-u je glavni adut specijal o kulinarstvu, dok Nova TV igra na 'Supertalent'

Što se domaćih televizijskih produkcija tiče, blagdanski program već dugo nije bio tako raskošan kao što će biti ove godine. Naime, pokraj finala svih glavnih showova na sve tri naše nacionalne televizije, koje su programski šefovi tempirali točno za prosinac, užurbano se po velikim studijima snimaju i božićni te novogodišnji programi uz koje ćemo dočekati 2018. godinu.

Naš najveći pogon, Hrvatska televizija, već je gotovo dva mjeseca u pripremama. Budući da je njihov show “A-strana” na vrhuncu svoje popularnosti te ga hvale i kritika i publika, na Prisavlju su odlučili zaigrati upravo na taj adut i snimiti i božićno i novogodišnje izdanje svojeg novog projekta. Riječ je o produkcijski vrlo zahtjevnom i skupom projektu, u čijem samo užem timu radi 50-ak ljudi. To je brojka bez drugih HTV-ovaca koji također sudjeluju na projektu, ne tako izravno i bez gostiju, a tu stvarno imaju prvoklasne glazbene zvijezde. Već u božićnoj “A-strani”, koja će se emitirati u subotu 23. prosinca gostovat će Zlatan Stipišić Gibonni, Marko Tolja, Tomislav Mužek, Valentina Fijačko, Lana Kos, Jacques Houdek, Renata Sabljak... Uglavnom sveukupno devet vrlo poznatih glazbenih imena.

Borba za oglašivače

Međutim, HTV-ovci ionako otkako je krenula ta emisija, koja za promjenu nije licencna, nemaju nikakvih problema s dovođenjem velikih imena. Naime, osim što taj show nije natjecateljskog karaktera, produkcijski uvjeti za svakog glazbenika su sjajni. Time ravna iskusni Nikša Bratoš, na sceni vas uživo prati veliki bend profesionalnih glazbenika, a probe se održavaju nekoliko dana za redom. Koliko to sve košta teško je i nagađati, no očito su na HTV-u odlučili ući u borbu za gledatelje, a time i oglašivače.

S novogodišnjim specijalom “A-strane” HTV će ući i u svoj svečani Silvestarski program. Gledatelji će moći uživati uz pjesmu i razgovor sa Severinom koje stvarno dugo nije bilo ni u jednom domaćem showu, Terezom Kesovijom, Danijelom Martinović, Dragom Diklićem, Gabi Novak, Nenom Belanom te drugim pjevačima A klase, sveukupno njih čak 13. Također, stalnoj muškoj voditeljskoj postavi Ivanu Vukušiću i Dušku Ćurliću u vođenju će se pridružiti i dvije dame - Barbara Kolar i Iva Šulentić - a ovaj specijal trajat će više od dva sata.

Skoplje, 061110.
Spektakularni koncert u prepunoj Areni odrzala je Severina. Publika je uzivala u njenoj ljepoti i pjesmama. Severinin gost na koncertu bio je Goran Bregovic. 
Seve i Goran razmenjivli su poljubce na sceni tokom koncerta. 
Na slici: Severina.
Foto: Maja Zlatevska / CROPIX
Maja Zlatevska / HANZA MEDIA

Showu će prethoditi novogodišnji polusatni kviz u kojem će natjecatelji telefonom odgovarati na pitanja o HRT-u, o omiljenim serijama, sportskim događajima koje je HRT prenosio, a vodit će ga Joško Lokas. Nakon “A-strane” televizijski doček Nove godine nastavlja se parodijom na talent showove nazvane “Pljesak, molim”. Kako je sve zamišljeno u zafrkantskom tonu, domaćin ovog mega spektakla Miroslav Škoro birat će pjesmu s kojom ćemo dočekati novu 2018. godinu.

U strogom, ali pravednom ocjenjivačkom sudu sjede Zlatan Zuhrić Zuhra kao Ratko Mulj, estradni menadžer, Enis Bešlagić kao učitelj harmonike i predstavnik dijaspore te Mila Elegović kao balerina u mirovini. Za meštra ceremonije ovog, po šturom opisu, tripoidnog showa izabran je Davor Gobac, a kao nepoznati kandidati željni slave i uspjeha nastupit će Lana Jurčević, grupa Vigor, Jasmin Stavros, Pravila igre, klapa Intrade, Kićo Slabinac, Mate Bulić, Lidija Bačić, Tonči Huljić, Zorica Kondža, Mladen Grdović, Milo Hrnić te brojni drugi.

Mrak Božić

Osim toga, HTV planira i brojna druga prigodna izdanja, poput blagdanske epizode humoristične serije “Ko te šiša” nazvane, a kako drugo, nego “Mrak Božić”.

Naša najgledanija nacionalna televizija Nova TV u ovo blagdansko vrijeme imat će finale “Supertalenta”, showa koji u ovoj godini ruši sve rekorde i koji zna imati čak više od milijun gledatelja po epizodi. Velika završnica planirana je za nedjelju 17. prosinca kada će nakon šest audicijskih i šest polufinalnih emisija biti izabran pobjednik od preostalih 12 najboljih kandidata koji su izborili ulazak u finale. Premda je riječ o petoj sezoni, ovaj licencni projekt, iza kojeg stoji 100-tinjak ljudi, apsolutni je ovogodišnji televizijski fenomen. Premda je riječ o vrlo skupom showu, Nova TV će od njega bez sumnje zaraditi, i to bez obzira što se u producentskim kuloarima nagađa kako samo jedna epizoda stoji oko 40 tisuća eura.

Dva dana poslije Novu TV čeka još jedan produkcijski težak zalogaj, posebno zato što i on ide u prijenosu uživo. Već tradicionalno, i ove će godine 19. prosinca prenositi “Želim život”, humanitarni koncert koji organiziraju sa Zakladom Ana Rukavina. Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu ove godine će nastupiti Halid Bešlić, Indira, Crvena jabuka, Maja Šuput, Miroslav Škoro, Ivan Zak, Vatra, Nives Celzijus, Lana Jurčević, Boris Novković, Opća opasnost, Mia Dimšić te Psihomodo pop. Program će voditi Igor Mešin i Rene Bitorajac, a voditelji u call centru su Dorijan Elezović, Mia Kovačić, Marija Miholjek i Petar Pereža. Na sam Božić ići će i specijal “IN magazina” koji će posebno za tu priliku voditi sve troje voditelja, Minea, Mia i Petko, a u emisiji će ugostiti nacionalni ansambl plesova i pjesama Hrvatske Lado. Što se tiče Silvestrova i dočeka uz male ekrane, na Novoj nam otkrivaju tek da pripremaju zabavnu novogodišnju emisiju s pregršt dobre glazbe i humora te da će njihovi gledatelji zajedno s likovima iz popularne serije “Čista ljubav” i brojnim glazbenicima dočekati Novu godinu.

RTL-ov prosinac bit će uglavnom u znaku gastronomije, točnije njihovih showova čije je zaštitni znak Tomislav Špiček. Već ove subote slijedi im finale “Tri, dva, jedan - kuhaj!”, a do završnice su dogurali Marijan i Andrej te Morana i Domagoj, no njihova televizijska kuhinja smještena u studiju Jadran filma u zagrebačkoj Dubravi nije dugo ostao prazan jer su u nju odmah ušli natjecatelji slatkog izdanja tog showa “Tri, dva, jedan - peci!”.

RTL će zaigrati “3,2,1 - Peci”

Riječ je o posebnom, humanitarnom izdanju showa koji će krenuti u ponedjeljak 11. prosinca, trajati dva tjedna i završiti 21. prosinca velikim finalom. Ovo izdanje posebno je jer će umjesto anonimnih kandidata u RTL-ovu kuhinju ući poznati, i to, točnije rečeno, osam poznatih parova. Među njima su glumci Petar Ćiritović, Borko Perić, Ornela Vištica, Barbara Nola koja će kuhati s kćeri Marom, Nela Kocsis, Ivana Banfić te drugi. Show će umjesto Doris Pinčić voditi Antonija Blaće, kojoj je to povratak u TV kuhinju, a u žiriju će uz Tomislava Špičeka biti poznata slastičarka Ana Marcelić.

Humanitarke

Nagrada iznosi 25 tisuća kuna, no ona će ići u humanitarne svrhe, točnije udruzi “RTL pomaže djeci” koja ove godine slavi deset godina postojanja. Upravo ta obljetnica bit će produkcijski najzahtjevniji zadatak za RTL-ovce u prosincu. Njihov tradicionalni humanitarni show “Budi mi prijatelj” ići će uživo iz studija 10. prosinca, a kako je Antonija Blaće ambasadorica udruge njoj je prepušteno i vođenje. Gosti će biti Tereza Kesovija, Vlada Šola, Stjepana Perića, Ljupka Gojić Mikić te mnogi drugi u call centru, a kumovi ovogodišnjih projekata su Ivan Rakitić, Jacques Houdek, Doris Pinčić Rogoznica te Belma i Mirza Džomba.

Gledajući sva ta glazbena imena koja su naše televizije angažirale za svoje blagdanske programe brzo shvatite da za doček Nove godine na silvestarskim koncertima ne bi imao tko nastupati da se kojim slučajem većina emisija ne snima unaprijed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:46