INMUSIC

TOTALNI VODIČ KROZ NAJIŠČEKIVANIJI FESTIVAL SEZONE Istražili smo glazbenu i gastronomsku ponudu i cijene

 
 Marko Todorov / CROPIX

Festival INmusic koji se od ponedjeljka do srijede održava na zagrebačkom Jarunu. Najveći open air festival u Hrvatskoj koji se već tradicionalno, od 2006. godine, održava svake godine krajem lipnja ima i svoja pravila, a Jutarnji donosi detaljan vodič o tome gdje na INmusicu jesti, što piti, kako i gdje se parkirati ako dolazite automobilom, što smijete a što ne smijete unijeti u festivalski prostor...

Gastroponuda

Gastro ponuda INmusica svedena je na 15-ak kućica sa standardnom street food ponudom koja uključuje kebab za 33 kn, meksičku hranu kao što su taquitos, gyros i chimichanga za 37 kn, roštiljske specijalitete poput ćevapa za 35 kn, hamburgere za 32 i hot dogove za 20 kn, ali i čobanac za 45 i pašticadu za 70 kuna. Vegetarijansku i vegansku hranu, među kojom je seitan burger, platit ćete 45 kn, a porciju prženih krumpirića 18 kn. Na INmusicu mogu se kušati i indonezijski specijaliteti. Apululu, putujuća gastronomska atrakcija po hrvatskim festivalima, na INmusicu nudi svoju klasičnu indonezijsku ponudu po standardnim cijenama, sate sendvič 50 kn, Sate Box Bami 55 kn i kolačić sreće za 5 kn.

Jedna od svjetlih točka festivala je BarBaQ kućica, već standardno kvalitetna u zagrebačkoj festivalskoj street food sceni, čiji pulled pork sendvič i Burger dog, oboje po 50 kn, i ovdje oduševljavaju.

Pola litre kraft piva stoji 26 kn, boca obične vode od pola litre stoji 12 kn, a gazirani sok 16 kn.

Prostor i stageovi

Ovogodišnji, 14. po redu INmusic bogatiji je za jedan stage više nego lani, pa će tako na pet stageva: Main stage, OTP World stage, Hidden stage, Tesla Tower stage i Balkan by Night u tri dana INmusica nastupati gotovo pedeset izvođača iz cijeloga svijeta. Replika Teslinog tornja i ove će godine biti atrakcija zagrebačkog festivala, a publika će i ove godine moći uživati u Šumi Striborovoj i karaokama. U suradnji s EU-om prikazivat će se i filmovi o vrijednostima Europske unije na stageu Balkan by Night.

Ranko Suvar / CROPIX

Gdje se odmoriti

Svi koji za vrijeme trajanja festivala žele potražiti mjesto za predah ili san, a nisu u kampu, mjesto za odmor mogu pronaći na brojnim krevetima smještenim po festivalskom otoku te u Nargilla Chill Out zoni. Zvuči savršeno, a mi smo provjerili kako to doista izgleda. Malo je reći da smo ostali šokirani jadom i bijedom tzv. relax zone. Kreveti su nalik na bolničke, vizualno neatraktivni i umotani u plastiku, ali i dalje vrše svoju funkciju jer se ekipa odmara na tim omotanim madracima punim mrlja. A Nargilla Chill Out zona nije ništa nego li plastični šator s jastučićima pobacanim po podu.

Kada doći i ima li gužve

Festival, koji je jučer počeo, traje do srijede. Svaki se dan može ući od 16.30 sati, a prvi koncerti počinju u 17 sati. Posjetiteljima se ipak preporučuje da dođu ranije zbog gužvi koje znaju nastati pri zamjeni ulaznica za narukvice i kod sigurnosnog pregleda prije početka nastupa. Svakako se pripremite na gužve jer, iako se radi o velikom festivalu, organizacija nije na vrhuncu. Pohvalno je što gotovo svakih sto metara stoji jedan prijenosni WC, no o njima nećemo u detalje.

Novi i nepoznati izvođači

Zanimljivo je da je uz svjetski poznate izvođače za nastup na festivalu putem natječaja “INmusic breakthrough 2019.” ove godine publika odabrala riječki bend One Possible Option i slovenski Infected. K tome, britanski The K’s svoje su mjesto na festivalu osigurali pobjedom na INmusic natječaju u Velikoj Britaniji u organizaciji Northern Exposurea, mreže demo bendova i klubova iz najpropulzivnije glazbene industrije u Europi.

Pravila i propisi

Ove godine vrijede sva pravila koja su vrijedila i prošlih trinaest izdanja festivala. Zabranjeno je unošenje hrane i pića u plastičnim, staklenim ili limenim ambalažama, uvođenje kućnih ljubimaca, narkotika i drugih ilegalnih supstanci, ali i kišobrana, selfie stickova i sličnih naizgled opasnih stvari.

Ipak, na festival je, prvi put, dozvoljen unos zaštitnih sredstava protiv sunca i insekata isključivo u plastičnim pakiranjima do 100 ml zapremnine. No, nije dozvoljen unos sredstava u bočicama pod pritiskom i stick pakiranjima te zaštitnih sredstava u plastičnoj ambalaži iznad 100 ml zapremnine. Dakle, ništa od dezića i šminke za pudranje nosa.

Komplicirano plaćanje

Već šestu godinu zaredom OTP banka kao sponzor i partner INmusic festivala osigurava bezgotovinsko i beskontaktno plaćanje na festivalu. Bezgotovinska i beskontaktna kupovina podrazumijeva da se sva plaćanja, izuzev merchandisea, na INmusic festivalu i pripadajućem kampu vrše INmusic festivalskom karticom, MasterCard contactless karticama OTP banke, ali i svim ostalim beskontaktnim bankovnim karticama. Za 10 kuna možete kupiti festivalsku karticu i na nju uplaćivati novac - maksimalno 2000 kn. Nakon toga istom karticom možete kupovati hranu i piće na festivalu. No, nije ni to išlo glatko. U 17 sati, kada su prvi izvođači već spremno nastupali na vrućem Jarunu, do kojeg nemate kako nego pješice, TOP-UP štandovi još nisu radili pa se već na samom ulazu stvarao red, a ljudi su nakon niza prepješačenih kilometara skapavali od vrućine jer su sve svoje boce s vodom morali ostaviti na ulazu kod zaštitara, a nove nisu mogli kupiti jer njihov novac u kešu - ne vrijedi.

Ako novac potrošite, kažu, u svakom trenutku moguća je nadoplata na jednom od 30 TOP-UP lokacija na otoku. Ako karticu na kraju festivala i vratite, vratit će vam se i uloženih deset kuna. Dakle, bez kartica vaš novac na INmusicu ne vrijedi.

Prometne komplikacije

Za vrijeme trajanja festivala promet na Jarunu će svakoga dana biti zatvoren od 15 sati, a organizacija festivala poziva sve posjetitelje da na INmusic dođu javnim prijevozom, koji će za vrijeme trajanja festivala biti pojačan u smjeru prema i s Jaruna te biciklima. Za bicikliste će biti osigurane ograde za zaključavanje bicikala, no organizatori naglašavaju da to radite na vlastitu odgovornost. Za svaki slučaj, tu je niz redara i policajaca koji će vas presresti ako skrenete krivim putem.

Kako do ulaznica

Ulaznice za sve događaje, odnosno za preostala dva dana festivala, su još uvijek dostupne, a kupiti se još uvijek može i propusnica za kamp (250 kuna). Festivalska ulaznica košta 579 kuna, dok za poslušati današnje headlinere (Suede, Garbage, Thievery Corporation, Frank Turner & The Sleeping Souls, Zeal & Ardor, Gato Preto, Black Honey, Lysistrata, The K’s, Gentleman, Billie Joan) treba izdvojiti 472 kune. Posljednji dan festivala, pak, košta 524 kune, a sviraju The Cure, LP, Peter Bjorn and John, JoyCut, Kandžija i Gole Žene, Mangroove, The Ills, Run Sofa, One Possible Option, Ichabod i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:51