SVEČANO OTVOREN

Arena Centar: Posjetitelji pohrlili u šoping, Hrvatska je izašla iz krize!

 Neja Markičević/Cropix

Zagreb je dobio svoj najljepši blagdanski dar: u Laništu je otvoren Arena Centar. Najveća nekretninska investicija u Europi i najveće ulaganje u regiji, koja je dosegnula 350 milijuna eura i dovršena u rekordnih 15 mjeseci, večeras je otvorila vrata tisućama VIP posjetitelja. Gradonačelniku Bandiću uručen je ključ Centra izrađen od drva nađenog prilikom iskopnih radova, starog nekoliko tisuća godina, a svi su govornici na svečanom otvaranju ovaj projekt proglasili trijumfom rada, znanja i investitorske hrabrosti.

Ako je pak suditi po atmosferi nakon svečanog otvaranja, kad su tisuće pohrlile u šoping, Hrvatska je na izlasku iz gospodarske krize! Ruku punih vrećica poznatih brendova brojni posjetitelji razgledavali su raznovrsni asortiman, među kojim su i modne marke prvi put predstavljene u Hrvatskoj: Massimo Dutti, Zara Home, GAP i druge.

Iako je na konferenciji za novinare, održanoj danas u podne, glasove govornika nadjačavala buka strojeva kojima su obavljani završni radovi, uvečer je slika bila posve drukčija. Hostese zanosnog izgleda, ulašteni podovi, cvjetni aranžmani, raskošni catering, estradni izvođači na glavnim trgovima Arene Centra, plesački performansi i posjetitelji dotjerani kao da su na kazališnoj premijeri pridonijeli su optimističnom raspoloženju, toliko različitom od onog sumornog koje dominira svakodnevicom.

Prije presjecanja vrpce, koja je simbolizirala poslovno sjedinjenje mađarske i hrvatske zastave, istaknuta je ulagačka hrabrost mađarske tvrtke TriGranit, koja je unatoč krizi kojom su zahvaćene i Hrvatska i Mađarska, uz pomoć konzorcija banaka, predvođenih Privrednom bankom, uspješno završila ovaj megaprojekt.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetnišva Đuro Popijač istaknuo je da uspješno dovršenje ovog projekta opovrgava prilično raširenu tezu o tome da se u Hrvatsku ne isplati ulagati.

- Nadam se da će uspješan završetak ovog projekta biti poticaj i drugim ulagačima da prepoznaju kako je Hrvatska poželjno i unosno ulagačko odredište - istaknuo je Popijač.

Gyorgy Matolcsy, ministar gospodarstva Mađarske, rekao je da je Arena Centar primjer uspješne regionalne suradnje u srednjoj Europi, a nastavi li se tim putem, srednjoeuropske zemlje kao što su Hrvatska, Mađarska, Slovenija, Slovačka i Češka mogle bi imati važnu ulogu u Europskoj Uniji.

I dok je Ansambl Lado svojim nastupom navijestio početak raspjevane atmosfere u Arena centru, koju je Vlaho Kojaković, direktor TriGranita za Hrvatsku, nazvao svečanom haljinom Arene Zagreb, trgovci su zadovoljno trljali ruke, a Lanište se pripremalo za noćni vatromet. Potrošački pak vatromet nastavlja se danas od 9 sati, kad se Arena Centar otvara za građanstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:06