TV LICE U STUDIJU

BOJAN NAVOJEC 'Najzanimljivije su mi uloge u filmovima u kojima nisam glumio'

ZAGREB - U nedavnoj premijeri zagrebačkog HNK, Schillerovim “Razbojnicima” u režiji Vite Taufera, poznatom glumcu Bojanu Navojcu pripala je nezahvalna zadaća da igra i negativno lice, spletkaroša Franza i romantičnog junaka i buntovnika Karla. Koliko ga je ta dvostruka uloga koštala napora i živaca?

- Prvo bih zahvalio na ovom nezahvalnom pitanju o vrlo zahvalnom zadatku za svakog glumca. Ja sam to doživio kao utjelovljenje jedne osobe. Inspiracija mi je bio Karl Franz Rummenigge. Na prvu loptu nisam išao, a druge nisam imao - otkriva nam Navojec.

Glumca koji je na ovogodišnjim Marulovim danima dobio nagradu kako stručnog, tako i žirija čitatelja Slobodne Dalmacije za ulogu u HNK-ovoj predstavi “Trebalo bi prošetati psa”, u posljednje vrijeme, kad je riječ o velikom platnu, traže redatelji od Šovagovića i Matanića do Dragojevića: igrao je u filmovima “Visoka modna napetost”, “Majstori”, “Šuti”, “Šegrt Hlapić”, “Projekcije”, “Atomski zdesna”... Ne može, međutim, izdvojiti ulogu koja mu je od recentnih najviše sjela.

- Zanimljivije su mi uloge u filmovima koje nisam igrao, ti su filmovi samim time i uspješniji - duhovito kaže glumac.

Bojan Navojec bio je pjesnik zavodnik u “Muškarcu bez brkova”, ljubavnik Ksenije Marinković u Grlićevu filmu “Neka ostane među nama”, u “Majstorima” je galeb čija je meta Areta Ćurković. U čemu je tajna, zašto mu redatelji daju uloge fatalnih muškaraca?

- Znate redatelje: vole biti zavedeni ili, što bi narod rekao, zavedi pa se svladaj - zaključuje glumac koji je traženiji od brata Gorana.

Brat mu, kako kaže, nije još stigao čestitati na silnim ulogama, ali siguran je da mu Goranove čestitke ne ginu. Može li se izračunati koliko dnevno radi Navojec mlađi?

- Ovisno o godišnjem dobu. Naime zimi, budući da su dani kraći, dnevno radim manje, a noću radim više, što se ne može reći za ljeto kada je situacija identična - završava u duhu teatra apsurda glumac glavne nacionalne kazališne kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:30