FOTOFINIŠ DORE

Daria Kinzer: Mogla sam pjevati za Austriju i Njemačku...

ZAGREB - Do praga samog polufinala Izbora hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije, probila se domaćoj javnosti u potpunosti nepoznata 22-godišnja Daria Kinzer.

Da je za hrvatsku publika mlada, visoka plavuša bila potpuna nepoznanica, nije ni najmanje neobično, s obzirom da živi u Beču. Dapače, čudnije je mnogima djelovalo kada su doznali da se Daria rodila u Bavarskoj, u braku Nijemca i Hrvatice, odrasla u Austriji, i na kraju između sva tri moguća izbora odabrala upravo Doru za svoj lokalni eurovizijski debi.

Zadar i Hvar

- Rodila sam se u Njemačkoj, živim u Austriji, ali nekako mi je duša u Hrvatskoj. Svako ljeto provodim po dva, tri mjeseca u Zadru i na Hvaru, osjećam da je to više moje. Diplomirala sam menadžment, a kada završim i studij kazališta, medija i filma, želim se doseliti u Hrvatsku i tu graditi karijeru. Oduvijek sam pratila Doru i, naravno, Eurosong, a onda kada sam na internetu vidjela da HRT počinje novi koncept, zainteresirala sam se i prijavila. Nije mi ni na kraj pameti bilo da ću ovako daleko dogurati.

Već mi je mnogo značilo i to što sam uspjela proći prvu audiciju i ući u show uživo. Naravno da sam se nadala, ali bila sam i realna, jer ipak je u startu bilo 24 osoba, od kojih svi dobro pjevaju i svi su na određenoj razini. Znala sam otpočetka da će biti teško, ali da ću stići na prag polufinala, to zaista nisam ni najmanje očekivala - priča skromno Daria, koja iako je na početku karijere, iza sebe ima solidno glazbeno obrazovanje. Sa 11 godina krenula je muzičku školu u Beču, imala je poduke iz klavira i pjevanja, kao i školovanja glasa, najprije kod Thomasa Franka, poznatog austrijskog glumca i redatalja koji je poslije bio član žirija austrijskog izdanja showa “Zvijezde pjevaju”.

Slijedi obrazovanje i iz područja jazza kod Elly Wright, potom kod Cornelie Zenz, poznate bečke pjevačice u mjuziklima te nakon toga kod pop pjevačice Monike Ballwein. Školovanje glasa nastavila je i na studiju bečkog konzervatorija Franz Schubert Konservatorium, i još kroz razne druge satove pjevanja.

Prijavljivala se i na austrijska natjecanja mladih talenata, gdje je odnosila prve nagrade, imala različite gaže, solo koncerte, nastupala je u produkcija mjuzikla “Chicago”, “Cats”, “Hair”, “Jekyll & Hyde”, “Little Shop of Horrors”...

Obitelj je ponosna

Ipak, u Hrvatskoj je bila u potpunosti nepoznata, sve do sada, kada se publici toliko svidjela da je stigla sve do predzadnje emisije u kojoj će se za opstanak u natjecanju morati boriti sa Splićankom Katicom Marinović, s kojom je inače cimerica u Zagrebu dok traje Dora.

- Katica je vrlo dobra pjevačica, ne mogu procijeniti koja će od nas dvije proći dalje s Jacquesom Houdekom i Mirkom Švendom Žigom. U ovih mjesec dana zaista smo se i sprijateljile - smatra Daria, čija je obitelj vrlo ponosna zbog toga što je tako daleko dogurala. Ponosna je i rodbina kako iz Hvara, Zadra, Brača, Zagreba, tako i iz Njemačke, Austrije i Švicarske.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:45