INTIMNI RAT

DIKAN RADELJAK 'Mama laže da sam joj oteo kuću. Ona ionako nema ništa osim starih cipela'

Kontroverzni poduzetnik Josip Radeljak Dikan i njegova mama Gjermina Radman usred su iscrpljujuće bitke za vrijednu obiteljsku imovinu. Vitalna 95-godišnja gospođa otvoreno optužuje svog sina koji ju je, tvrdi, nakon godina mučnih nesuglasica izbacio iz kuće, a sada je pokušava prevariti na sudu. No Radeljak u izjavi za Studio negira sve njezine navode, nazivajući ih tužnim lažima
 Boris Kovačev/Cropix

Ne, ne mogu vam ovako komentirati ovaj slučaj. I ne samo da to nije istina, nego je sve zajedno to vrlo tužno - kaže Josip Radeljak 74-godišnji poduzetnik kojeg je prošlog tjedna preko medija javno napala vlastita majka.

- Srce mi puca jer me sin Josip Radeljak izbacio iz kuće - kazala je za Slobodnu Dalmaciju Gjermina Radman, 95-godišnja majka Josipa Radeljaka Dikana i Željana Radmana, koji se na sudu spore zbog kluba Semafor i konobe Pimpinella u Splitu.

Tužna 1992. godina

Gospođa Gjermina odlučila je za medije progovoriti nakon što je vidjela izvještaj sa suđenja njezinu starijem sinu Josipu Radeljaku, gdje odgovara po optužnom aktu koji ga tereti za krivotvorenje isprave. Spornim papirima njegov polubrat Željan Radman je Radeljaku navodno prepisao svoju imovinu i poslovne udjele u kavani Semafor i restoranu Pimpinella u Splitu. Tijekom suđenja u svojoj obrani Radeljak je kazao kako mu najveći gubitak nije imovina, već to što je zbog svih događanja ostao bez brata i majke koja je dementna.

- Ne želim da moj stariji sin govori na sudu kako sam ja dementna kada to nije istina. Unatoč mojoj starosnoj dobi, pri zdravoj sam pameti, o čemu može posvjedočiti bilo tko od osoba koje me poznaju, a i njegova bivša supruga Beba Lončar, s kojom se često čujem. Meni srce puca, ali sa sinom Josipom Radeljakom raskrstila sam sve odnose još 1992. godine, kad me izbacio iz svoje kuće u Rimu - kazala je Gjermina Radman novinarima Slobodne Dalmacije i nastavila:

Odnosi s Bebom

- Josip i protiv mene vodi sudski spor za vlasništvo nad dijelom kuće na Braču te bi me vjerojatno i zbog toga htio proglasiti dementnom. To nije istina, ja od lijekova pijem samo one za srce, vitalna sam, živim normalno i putujem po svijetu. Prije našeg sukoba u kojem smo raskrstili jedno s drugim, ja sam godinama dolazila u njegovu kuću u Rimu. Tamo je živio s tadašnjom suprugom Bebom Lončar, a kako je ona kao glumica često putovala zbog snimanja, a on zbog poslova, ja sam se brinula za njihovog sina Lea. Tada smo se moj mlađi sin, Josipov polubrat Željan, i ja 1992. godine ispriječili tijekom sukoba između Josipa i Bebe, nakon čega nas je on oboje izbacio iz svoje kuće. Meni je zbog toga neizmjerno žao, ali to je njegova odluka. S Bebom sam i dalje u najboljim odnosima, i čujemo se često te mi i dan-danas zahvaljuje na svemu. Ona preko medija prati sudske sporove vezano za njega i sablažnjava se - kazala je novinarima Gjermina Radman.

Najteže joj je, istaknula je, što ne viđa unuka Lea i unuku Lanu.

Promatranje sreće

- Imala sam dvadeset i tri godine, a Josip trinaest mjeseci, kada je ostao bez oca. Tada sam se odrekla cijele imovine Radeljakovih u njegovu korist, tako da je on jako bogat. Kasnije sam se udala za Željanova oca. Nakon što me Josip izbacio iz svoje kuće nismo se vidjeli petnaestak godina, a nakon toga smo kontaktirali možda dva, tri puta. Nikada nisam bila psihički bolesna i boli me kada on kaže kako sam dementna, a niti me ne viđa, a kamoli da se brine o meni - kroz suze je novinarima kazala gospođa Gjermina, koja lijepih riječi o svom starijem sinu nije imala ni prije pet godina kada je novinarima Arene rekla da ju je sram što ga je rodila.

- Sram me je što mi je Dikan sin. U njega je ušao vrag. Pokvarenjak je kojem treba psihijatar. Nije uvijek bio takav. Moj Josip se promijenio preko noći. Bio je divan suprug Bebi Lončar, pažljiv, nježan, savršen. Uživala sam promatrati njihovu sreću. Uskoro im se rodio sin Leo. Bili su sretni. No, odjednom mu to nije bilo dovoljno. Počeo je imati ljubavnice. Sve se srušilo. Boli me pomisao na njega i njegovu djecu - kazala je Gjermina za Arenu.

Umjesto Josipa, svojoj baki preko medija na to je odgovorio njezin unuk Leo. On je tada, u srpnju 2009. godine, za ‘Red Carpet’ Nove TV objasnio kako je ono što je Gjermina Radman tada navela, primjerice kako Dikan brani unucima da je viđaju, čista laž.

- Baku sam nedavno sreo, zabranila mi je da je zovem none - rekao je Leo te stao u očevu obranu i u priči koja je staricu najviše pogodila - Dikanovog razvoda od Leove majke, beogradske glumice Bebe Lončar. Njih dvoje zaljubili su se sedamdesetih godina, u doba kada je ona bila proglašena seks-simbolom bivše Jugoslavije, a on je svirao u grupi Batali. Nakon vjenčanja preselili su se u Italiju. Krajem osamdesetih godina par se rastao, a rastava i skrbništvo nad Leom konačno su finalizirani tek 1994. godine te je njihov sin Leo ostao živjeti s ocem.

Upravo je Leo bio taj koji je vozio automobil u trenutku nesreće kad je poginula Leova maćeha, cijenjena glumica Ena Begović. S njom je Radeljak dugo skrivao vezu od medija. Vjenčali su se 2000. godine, a kratko nakon toga dobili su i kćer Lanu. Lana je imala samo mjesec i pol dana kad je izgubila majku.

Život u raju

Nakon smrti voljene Ene, Radeljak se upustio u ljubavnu vezu s voditeljicom i pjevačicom Vlatkom Pokos. Nakon pet godina njih dvoje su se 2006. vjenčali na Mauricijusu. Brak je potrajao godinu i pol dana, a onda je uslijedio mučni raskid koji se dugo povlačio po medijima, nakon čega je Vlatka objavila i knjigu: ‘Život u raju’. Potom se Radeljak zaljubio u nedavno tragično preminulu glumicu Dolores Lambašu, s kojom je bio u vezi četiri godine.

Ako je suditi prema izjavama Lea Radeljaka, Gjermina Radman sinu nikad nije oprostila Enu Begović, Vlatku Pokos i Dolores Lambašu, jer je njezina ljubimica uvijek bila i ostala Beba Lončar. Zbog toga je, rekao je Leo, i kazala novinarima kako se Josip obogatio zahvaljujući Bebi Lončar. No, Leo tvrdi da to nije tako:

Leova obrana

- Nije istina da se moj otac obogatio na majci. Oni su bili mladi kada su se vjenčali i tijekom godina su zajedno zaradili novac koji danas imamo. Zajedno su otišli u Italiju i nitko nije profitirao na način na koji baka govori - rekao je Leo Radeljak, koji je izrazio sumnju u to da je intervju što ga je njegova baka dala Areni napola izmišljen.

- Baka je stara, dementna žena, koja uopće ne može izgovoriti toliko riječi koliko ih je bilo u tom tekstu, a taj je intervju izravan napad na mojeg oca - kazao je Leo koji je ispričao i kako ni uza svu moguću silu baku nisu mogli nagovoriti da dođe vidjeti njegovu sestricu Lanu te kako je on sam staricu odlučio ne viđati.

Sinove riječi u ljeto 2009. godine potvrdio je i sam Josip Radeljak. Za 24 sata kazao je tada kako sumnja u to da su novinari Arene nagovorili njegovu majku na takav istup, jer mu žele podvaliti.

‘Imam fotografije!’

- To je sve laž i smeće, samo mi podvaljuju. Moja majka je stara i zaboravna žena pa su je nagovorili. Nije istina da branim Leu i Lani da je vide. Prije godinu dana smo bili kod nje, imam i slike, ali je ona zaboravila - kazao je Radeljak, koji je istaknuo kako ne želi majčino nasljedstvo jer ga ona i nema.

- Što će ona meni ostaviti? Nema ništa, osim starih cipela - ustvrdio je Radeljak, jedan od sudionika obiteljske drame u kojoj su stradala mnoga srca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:10