KRIVOTVORIO POTPIS

DIKANA RADELJAKA PROGLASILI KRIVIM! Sedam mjeseci zatvora mu zamijenili radom za opće dobro

 Boris Kovačev/Cropix

Na Općinskom sudu u Splitu Josip Radeljak (71) proglašen je krivim zbog krivotvorenja isprave kojom je pokušao dobiti poslovne udjele tvrtke "Semke" koja je vlasnik poslovanja u kavani "Semafor" i restoranu "Pimpinella" u Splitu. Sutkinja Tea Budimlić osudila ga je na 7 mjeseci zatvora, koji je zamijenjen radom za opće dobro, na način da se jedan dan zatvora zamjenjuje sa 2 sata rada za opće dobro, piše Slobodna Dalmacija.

Radeljakov odvjetnik Damir Primorac izjavio je da će se žaliti na presudu, dok je tužiteljica Općinskog državnog odvjetništva u Splitu Karmen Brkić kazala da će pričekati pisani primjerak presude nakon čega će odlučiti o eventualnom podnošenju žalbe.

Kazneni postupak protiv Radeljaka krenuo je nakon okončanja suđenja na Trgovačkom sudu u Splitu koji je inicirao 2008. godine sam Radeljak kada je podnio tužbeni zahtjev. U tužbi je Radeljak tvrdio kako je njegov polubrat Željan Radman 1998. godine potpisao sporazum kojim mu je prenio vlasništvo nad tvrtkom "Semko" te time i nad poslovanjem splitske kavane "Semafor" i restorana "Pimpinela".

Radeljak je na trgovački sud priložio primjerak sporazuma koji je bio napisan rukom i na kojem potpisi nisu bili ovjereni i tražio svoje pravo nad polubratovim tvrtkama. Međutim, 2010. godine Željan Radman je zbog tog sporazuma podnio kaznenu prijavu zbog krivotorenja Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu protiv svog polubrata Radeljaka tvrdeći kako je sporazum krivotvorina.

Nakon istražnih radnji tijekom kojih je tužiteljstvo vještačilo sporni sporazum, Općinskom sudu u Splitu podnijet je optužni prijedlog koji navodi da je Radeljak Trgovačkom sudu u Splitu priložio krivotvoreni sporazum u nakani da za sebe ishodi prijenos vlasništva na poslovnom udjelu kao i na nekretnini tržišne vrijednosti najmanje 3.500.000. kuna. Na temelju toga je pokrenuto suđenje protiv Josipa Radeljaka, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:17