KONTROVERZNI SVEĆENIK SE UKAZAO NA ŠPICI

FOTO Posljednji hrvatski dandy: Sudac izgledom više sliči boemu nego karizmatiku

 Neja Markičević/CROPIX

Nonšalantan, a istovremeno profinjen, velečasni Zlatko Sudac ovog se vikenda, odjeven u bijelo od glave do pete, poput kakvog priviđenja prošetao zagrebačkom špicom. Baš kao pravi moderni dandy, Sudac se u ležernom izdanju, koje ipak odaje posvećenost i istančan modni ukus, prošetao centrom metropole i plijenio pozornost Zagrepčana.

Na bijele hlače, dolčevitu i pomalo boemski šal, velečasni je odjenuo bijeli baloner s kožnim detaljima u bež boji i s time uskladio modernu torbu marke O’Neal s također kožnim detaljima. Na nogama je imao neiznošene šminkerske bijele cipele, a na glavi dizajnerske plave naočale.

Sav skockan, a kao da nije, prošetao se Radićevom i Ilicom i potom skrenuo u Tomićevu, gdje je na blagdanskim štandovima kupio dvije hrenovke u pecivu i kuhano vino te se punih ruku zaputio u obližnji haustor u kojem se nalaze frizerski, kozmetički i krojački salon. Ostalo je nepoznato čije je usluge zatražio ili pak otišao u privatni posjet.

U svakom slučaju, njegov odvažan i moderan izgled više podsjeća na kakvog boema, nego na svećenika i stigmatika. No, to nije ništa novo. Dug je i trnovit bio put klesanja modnog stila jednog od najmističnijih Hrvata. Gledali smo ga u šminkerskim i rokerskim izdanjima, no ovaj posljednji, boemski stil možda najviše pristaje njegovoj nespornoj karizmi.

Velečasni Sudac, čiji je pokret prije nekoliko godina kardinal Bozanić prozvao kultom, oduvijek je poznat po svojoj modnoj osviještenosti. Voli dizajnerske krpice, skupe cipele i prstenje, boji kosu, a svojevremeno su mu morali čak i skrojiti posebno bijelo odijelo koje je neodoljivo podsjećalo na ono koje je u filmovima nosio čarobnjak Merlin. Svoj izgled nikada ne zapostavlja, baš poput kakve scenske ili političke ličnosti koja sa svojim obožavateljima komunicira i preko odjevnih kombinacija, geste i govora, odnosno svime što bi mu u javnosti moglo osigurati pozitivan imidž.

Kao jedan od njegovih najgorljivijih sljedbenika često se spominje i poznati zagrebački frizer Ivica Zanetti. Frizura je važan segment Sudčeva imidža, pa je i njegov frizer važan prijatelj. “Zlatko prati modu, upućen je u sve i posvećuje dosta vremena tome. Zato uvijek zna što želi od nove frizure. Veliki je estet kojeg profesija ponekad i sputava”, rekao je svojedobno Zanetti. Sudac je često upravo kod Zanettija mijenjao svoj imidž, pa je tako jedno vrijeme blajhao kosu i stavljao svjetlije pramenove, dok je poslije bojao kosu u crno.

Boje na kosi redovito je usklađivao s bradicom, koju navodno sam održava. Za Suca se govori da redovito nosi i puder kako bi “prekrio stigme”, ali i iz estetskih razloga. Navodno ima savršeno manikirane ruke i jako je pedantan za muškarca, a zbog svega toga je svojedobno zaradio nadimak “metrovelečasni”.

Zlatko Sudac ima 41 godinu, a pozornost hrvatske javnosti na sebe je privukao 1999. godine, kada je iz Novalje stigla nevjerojatna vijest o mladom župniku kojemu je na čelu prokrvarila rana u obliku križa. Ubrzo nakon toga legenda se nezaustavljivo zakotrljala, a Sudac je postao fenomen i jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji na jednom mjestu mogu okupiti više od deset tisuća Hrvata. Samo neki od poštovatelja njegova lika su Severina, Dragan Primorac, Ante Gotovina, Nenad Ivanković, Vladimir Zagorac, Miroslav Tuđman, Ivić Pašalić, Mirjana Hrga, Nensi Blažević, Robert Valdec.

No, velečasnog Zlatka Sudca posljednjih mjeseci nema u javnosti. Nema seminara duhovne obnove, nema misa i okupljanja. Na snazi je još zabrana njegovih javnih nastupa, a do kada će tako ostati, nije poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:30