PIŠE SCENARIJ ZA FILM

Francis Ford Coppola prošetao Stradunom: Uz Dubrovnik me vezuju lijepa sjećanja

'Jako mi se sviđa ovdje. Dubrovnik je grad za koji me vezuju lijepa sjećanja. Posjetio sam ga 1962. i tada je izgledao staro. Sada je mnogo ljepši, izgleda kao prava destinacija.'
Dubrovnik, 290312.Francis Ford Coppola danas predvecer prosetao je Stradunom u drustvu predsjednika Uprave Excelsa hotela Camila Soze i glasnogovornice Zrinke Marinovic. Nakon djira stradunom popio je kavu u Gradskoj kavani i otisao u restoran Proto na veceru.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonči Plazibat / CROPIX / Cropix

DUBROVNIK - Proslavljeni američki redatelj i peterostruki oskarovac Francis Ford Coppola u četvrtak navečer prošetao je Stradunom i tako velikom stilu najavio novu dubrovačku sezonu posjeta svjetski slavnih osoba. Autor filmskih klasika poput gangsterske trilogije „Kum“ i ratne drame „Apokalipsa sada“ u Dubrovniku provodi kraći odmor, a u đir glavnom gradskom šetnicom stigao je iz ville Agava, luksuzne depadanse hotela Excelsior na istočnim prilazima povijesnoj jezgri Grada.

U pratnji dubrovačkih domaćina, predsjednika uprave Lukšićevih Excelsa hotela Camila Souze i glasnogovnice Jadranskih luksuznih hotela Zrinke Marinović, Coppola je đir Stradunom upotpunio kavom u Gradskoj kavani, a za večeru je odabrao „Proto“, elitni restaurant u povijesnoj jezgri Grada.

U kratkoj izjavi medijima, hollywoodski filmaš prisjetio se svog boravka u Dubrovniku i šetnje Stradunom prije točno pola stoljeća:

- Jako mi se sviđa ovdje. Dubrovnik je grad za koji me vezuju lijepa sjećanja. Posjetio sam ga 1962. i tada je izgledao staro. Sada je mnogo ljepši, izgleda kao prava destinacija – kazao je Coppola i evocirao sjećanja na odmor u hotelu „Excelsior“ gdje je osmislio priču za ljubavnu dramu s Jamesom Caanom i Robertom Duvallom, jednu od svojih prvih filmskih uspješnica:

- U „Excelsioru“ sam odsjeo i prije 50 godina kad sam pisao scenarij za film „Kišni ljudi“. Po istom poslu sam tu i sada – izjavio je slavni redatelj i priznao kako nije razmišljao o snimanju filma u Dubrovniku, no tu mogućnost nije ni potpuno isključio u budućnosti.

Francis Ford Coppola boravi u Dubrovniku je već treći dan, a na odmor je došao sam, kako bi se u potpunosti posvetio pisanju scenarija za novi film. U Zračnu luku u Čilipima sletio je iz Pariza privatnim mlažnjakom vrijednim pedesetak milijuna dolara. Redateljev povratak u francusku metropolu očekuje se u petak u ranim poslijepodnevnim satima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:55