KONKURENCIJA '1001 NOĆI'

HTV na tursku udara indijskom telenovelom. Hloverka: Bolivud ne može naštetiti našem imidžu, on je hit

Javna televizija početkom siječnja na svoj Prvi program prvi put stavlja bolivudsku sapunicu ‘Ja sam tvoja sudbina’. Hoće li glavna junakinja, lijepa Aanchal ugroziti ultra-popularnu Šeherazdu, presudit će gledatelji

ZAGREB - Odlučeno je: HTV će na tursku sapunicu uzvratiti indijskom telenovelom. Zbit će se to već početkom siječnja, kad javna televizija na svoj Prvi program prvi put stavlja bolivudsku sapunicu. “Main teri parchhain hoon”, serijal na hindu jeziku proizveden 2008. godine u bolivudskoj Rajshri Productions, prati priču o mladoj i lijepoj djevojci Aanchal, koja sniva o tome da postane modna dizajnerica, no sve se to mijenja nakon što upozna naočitog Siddarthu, oca troje djece.

Nakon ‘Hrvatske uživo’

Glavne uloge imaju bolivudske zvijezde Megha Gupta (Aanchal) i Sameer Dharmadhikari (Siddharth) te Lata Sabharwal (Jaya, Siddharthina majka).

Ova se sapunica već prikazuje u Makedoniji i Srbiji pod nazivom “Ja sam tvoja sudbina”, s vrlo visokim postocima gledanosti. Hloverka Novak-Srzić, v. d. direktora programa HTV-a, nada se da će i hrvatske gledatelje privući napeta priča s raskošnom produkcijom i mnogo plesa.

- Odgledala sam prve dvije epizode serije ‘Ja sam tvoja sudbina’, kako su Srbi preveli naziv telenovele, i mogu reći da mi je to što sam vidjela jako slatko. Za emitiranje ovog serijala odlučili smo se kako bismo gledateljima nakon emisije ‘Hrvatska uživo’ podarili mali predah i pružili im priliku da prvi put vide bolivudsku sapunicu.

Dvije epizode dnevno

Hoće li to naštetiti imidžu javne televizije? Ne vjerujem, nema razloga za to. Uostalom, bolivudske sapunice hit su od Amerike do Europe, a mi s tom vrstom programa ipak ne idemo u najgledanijem televizijskom terminu, nego u poslijepodnevnim satima - kaže Hloverka, otkrivajući kako će svi koje to zanima pustolovine lijepe Aanchal u 212 epizoda (dnevno će se emitirati dvije 25-minutne epizode) od siječnja moći pratiti radnim danom u 17.30 sati.

Na Prisavlju se nadaju da će “Main teri parchhain hoon” popularnošću dosegnuti “Dinastiju”, “Santa Barbaru” i ostale slične sapunice, a, naravno, ne bi imali ništa protiv toga da indijski junaci postanu gledaniji od Onura i Šeherezade.

Nenad Polimac: Svoj novac bih stavio na lijepu Šeherezadu

Prije nekoliko dana bombastično je najavljeno da se HTV uključuje u borbu sapunica s RTL-om i Novom TV. Njihov adut nije nekakvo novo tursko tajno oružje, nego indijska sapunica čiji puni naslov glasi “Main teri parchhain hoon”. U istom je članku navedeno da je ta serija veliki hit u Makedoniji, gdje se zove “Ja sam tvoja sudbina”, jednako kao i u Srbiji, gdje je postotak gledanosti malo manji.

Je li to megahit?

Vijest je procurila na internetskim forumima i sad svi jedva čekaju razdoblje poslije Nove godine, kada će publika morati skakati s kanala na kanal i više neće znati uživa li u turskim ili indijskim glumcima i pejzažima. Kad je riječ o Srbiji, teško da je u pitanju megahit s obzirom na to da ga ondje emitira samo RTV Pančevo i još nekoliko lokalnih postaja. Kada biste ustvrdili da je nešto što emitira Jabuka TV ili Z1 hrvatski megahit, dobili biste sličnu besmislicu.

Nesumnjivo, “Ja sam tvoja sudbina” vrlo je popularna serija u Makedoniji, možda podjednako kao i njezini turski konkurenti. Ipak, to je posve druga kultura.

Zagreb bez interesa

U bivšoj Jugoslaviji distributeri Makedonija film i Kosova film uvezli bi godišnje nekoliko indijskih filmova - četiri sata dugačke melodrame s pjevanjem i plesom - koji bi punili tamošnja kina: pojedini naslov katkad bi skupio i do sto tisuća posjetitelja. U Zagrebu ti filmovi nikad nisu prikazivani jer za to nije bilo interesa.

Može li “Ja sam tvoja sudbina” unatoč tome osvojiti Hrvatsku? Nisam baš siguran. Istina, junakinja serije je mlada Aanchal koja sanja o karijeri dizajnerice, nešto slično kao i Gumuš iz istoimene turske sapunice, no tu sličnosti prestaju.

Sve izgleda kičasto

Kako je to već slučaj u Bollywoodu, velikoj filmskoj i televizijskoj tvornici snova, obitelj je važnija od karijere, pa Aanchal ima prečih problema od svojih “krpica”: upravo se udala za naočitog Siddhartha, a njegovo troje ljupke djece isprva joj nije baš naklonjeno. Pregledao sam foršpan serije i projurio kroz nekoliko epizoda na internetu: sve mi izgleda tako kičasto da su u usporedbi s tom sapunicom meksičke telenovele najčišći realizam. Možda sam u krivu, možda Hrvati prigrle seriju “Ja sam tvoja sudbina”. Ipak, kada bi se radilo o okladi - Indijci ili Turci? - svoj bih novac uložio na “1001 noć”, “Ezela” i “Gumuš”

Serije zbog kojih smo trčali kući pred TV

Američka sapunica koja je prva “pomela” ove prostore bila je bez sumnje serija “Gradić Peyton” koja se počela snimati polovicom 60-ih. Sve do 80-ih nije bilo sapunaste sage zbog koje su hrvatski gledatelji bili prikovani za male ekrane, a tada se pojavila “Dinastija” s očaravajućom pričom o bogatoj obitelji c poznatog producenta Aarona Spellinga. Od 1981. do 1989. snimljeno je devet sezona priče o bogatoj obitelji Carrington.

Poučeni uspjehom koju je postigla ta američka sapunica, na tadašnjoj RTV Zagreb odlučili su kupiti i seriju nešto starijeg datuma (1978. - 1991.) - “Dallas”. I ona je osvojila brojne obožavatelje, ali ni približno poput “Santa Barbare” koja je uslijedila poslije nje. Saga o besramno bogatim Capwellima snimala se od 1984. do 1993. godine. Meksičke sapunice mogu zahvaliti proboj na svjetska tržišta telenoveli “Divlja ruža” s vrlo popularnom glumicom Verónicom Castro koja je snimljena 1987. godine, a u Hrvatskoj se počela prikazivati na HTV-u početkom 90-ih.

No, pravo ludilo na ovim prostorima uslijedilo je nekoliko godina poslije, kada je na male ekrane stigla također meksička telenovela “Marisol” (1996.) s krhkom plavušom Erikom Buenfil, a kojoj neke hrvatske curice danas mogu zahvaliti na svom imenu. (T. Premec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:37