VELIKI PROJEKT

HTV-OVA SERIJA 'REPUBLIKA' Stotine kostima, drevne bitke, stare kulise za priču o Dubrovačkoj Republici

‘Hrvatske kraljeve’, seriju Domagoja Božidara Burića, na Viasat Historyju vidjeli su milijuni gledatelja

Prvi impuls da u svom novom dokumentarnom serijalu obradim Dubrovačku Republiku došao je zahvaljujući činjenici da sam odrastao u Dubrovniku i da sam zaljubljen u taj grad.

Fenomen povijesti

Poslije je zamisli o televizijskoj seriji najviše pridonijela želja da se domaćim, ali i inozemnim gledateljima pokaže koliko fascinantan povijesni fenomen imamo ovdje, u vlastitoj zemlji. Dubrovnik je ponos Hrvatske i Europe. Vrijeme je da to pokažemo svima putem ove serije - kaže Domagoj Božidar Burić uoči tv premijere dugoočekivane HRT-ove serije “Republika”.

Autor, redatelj i scenarist Burić kroz seriju nas vodi u povijest jednoga od najvećih fenomena hrvatske i svjetske povijesti - Dubrovačke Republike.

Jedinstvena kulisa

- Ovjekovječen u mnogim filmskim i tv projektima Dubrovnik je oduvijek bio jedinstvena filmska kulisa. Serija ‘Republika’ nudi nešto novo: u njoj je Dubrovnik tema i glavni lik - kaže autor serije koja je podijeljena u šest epizoda u trajanju od pedeset minuta.

Povijesni dragulj

“Republika” se snimala otprilike dvije godine, zajedno s inozemnim dokumentarnim snimanjima po cijeloj Europi, od Irske do Istanbula, otkriva Burić, koji priznaje da je nemoguće utvrditi točan broj ljudi koji su radili na pripremi.

- Mislim da se radi o četveroznamenkastom broju. Na seriji ‘Republika’ radilo je mnogo marljivih ljudi, sašivene su stotine prekrasnih kostima, kombinacijom scenske gradnje i najmodernije računalne tehnologije sagrađene su stotine povijesnih interijera i eksterijera, uprizorene drevne bitke, a sve u jednome cilju: ponuditi hrvatskim i stranim gledateljima vrijedno obrazovno i umjetničko štivo kako bi na najbolji mogući način upoznali povijest ovoga dragulja hrvatske i svjetske povijesti - kaže Burić, čiju su prošlu seriju “Hrvatske kraljeve”, zahvaljujući Viasat Historyju, vidjeli milijuni gledatelja u svijetu. Postoji li već sada interes stranih kuća za “Republiku”?

- Koliko znam, da. Nisam neki obožavatelj prognoziranja budućnosti, ali - s obzirom na temu - mislim da ne postoji niti jedan razlog da ‘Republika’ ne sruši rekord ‘Hrvatskih kraljeva’ po prodanosti i emitiranosti u svijetu - kaže Burić, koji je poznat po u nas dosad neviđenom korištenju kompjutorske grafike. Koliki je njen udio u njegovoj novoj dokumentarnoj seriji?

Grafika u funkciji priče

- Smatram da je prava kompjutorska grafika ona koja se ne vidi. To znači da je dobra. Istina je, vrlo često koristim kompjutorsku grafiku, ali ona je uvijek u funkciji priče i nikad nije sama sebi svrha - objašnjava Burić. Izvršna producentica “Republike” je Marija Kosor, montažer Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun, kostimografkinja Jasna Zvonković, skladatelj Božidar Domagoj Burić, a majstorica maske je Snježana Gorup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:11